Una cerveza, por favor! Konsten att kunna föra sig i Spanien

Olvera i Andalusien
Olvera i Andalusien

Spanjorerna är generellt inte så välbevandrade i engelska, och även om du känner likadant för spanskan, är det en bra idé att lära sig några basuttryck innan resan går till Spanien.

Du har kanske varit där förr: du står på en spansk bar, omringad av högljudda spanjorer och får panik när du inte kommer ihåg hur du egentligen beställer en öl på spanska. Situationer som denna, kan enkelt undvikas, om du bara har pluggat några spanska meningar och glosor innan du åker.

 

Självklart pratar spanjorerna en okej engelska i turisiga områden, som Costa del Sol, Mallorca och Madrid. Men önskar du att resa bortom de vanliga turistfällorna, och in i Spaniens sanna själ, ska du inte räkna med, att den 60-åriga damen du ber om väganvisningar av i en random andalusisk landsort, förstår ett ord engelska…

Spanjorerna älskar att prata

Därför är det en riktigt bra idé, att lära sig lite spanska. Inte nog med att det blir enklare för dig att ta dig fram och komma runt i Spanien, du kommer också snabbt att uppleva att spanjorerna älskar att prata!

Old spanish men
Spanjorerna älskar att pratar, och samlas ofta för att göra just det. Foto: Neticola SnyCC BY-ND 2.0

Faktum är, att de använder otroligt många ord och gester för att beskriva enkla saker, och även om du kanske bara förstår en bråkdel av vad som blir sagt, kommer det inte råda några tvivel om deras åsikter i gällande ämne. Det är det härliga med spanjorerna: känslorna sitter mycket mer utanpå kläderna, och det gör att de är enkla att kommunicera med.

Viktiga uttryck

ett gott råd, är att öva dig på några fasta meningar, innan du åker. Om du vill resa runt i Spanien, kommer du högst sannolikt behöva fråga någon om när tåget/bussen går, eller var stationen ligger. A qué hora sale el tren/el autobús?” och Dónde está la estación?, är därför enkla och nyttiga meningar att öva på därhemma.

Tram Sevilla
Lær at spørge hvordan du finder stationen på spansk. Foto: Elliott BrownCC BY-SA 2.0

Det är också viktigt att komma ihåg, att spanjorerna – liksom engelsmännen – generellt är mycket mer hövliga i sitt språk, än vi är i Sverige. På engelska låter du direkt ohövligt om du inte säger please när du ber om något, och det samma gäller spanskan. Kom därför alltid ihåg att lägga till ett por favor i meningen.

Dessutom använder spanjorerna sig också ofta av de hövliga tilltalsnamnen Herr och Fru. Om du tilltallar en främmande man ska du därför säga señor, tilltalar du en äldre kvinna säger du señora, och en yngre kvinna kallas señorita.

Det finns naturligtvis många fler nyttiga meningar, som inte kan nämnas här, så ett gott råd, är att ta med en liten miniparlör på din resa till Spanien. Men den, kommer du att ta dig långt.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie

Därför älskar jag mat och vin från Italien så mycket

Jag älskar mat! Och jag älskar mat från Italien. Även om jag...
Läs mer