Umbrien – Italiens gröna hjärta

Naturen i Umbrien är magisk
Naturen i Umbrien är magisk

Umbrien kallas i folkmun för Italiens gröna hjärta, och har du någon gång besökt denna fantastiska region, förstår du varför. Frågar du mig, lever Umbrien fullt upp till Toscanas kvaliteter, när vi talar om mat, natur och kultur – fördelen är bara, att det är lite billigare att spendera semestern i Umbrien.

Ok, jag erkänner att Toscana är speciellt, och det går inte att undvika det faktum, att Toscana rymmer på en fantastisk historia som har satt sina spå överallt i regionen. Men Umbrien ligger inte långt efter, och här är helt otroligt vackert! Ska jag nämna bara två grunder till att hålla semester i Umbrien, så är det för det första att här är långt färre turister och för det andra att du får mer kvalitet för pengarna när vi pratar om hotell och mat. I detta inlägg kan du läsa om några av de sevärdheter och upplevelser jag skulle rekommendera, om det är första gången du reser till Umbrien.

Landskap Umbria
Vart du än åker i Umbrien, har du de vackraste utsikterna över landskapet. (C) Louise Laurenius

Kort information om Umbrien

Om Toscana är Italiens hjärta, så är Umbrien lungorna – eller själen, som det också är många som påstår. Denna inklämda region, är full av träd och har en rik historia. Dessutom göms här några av landets finaste konstverk, t.ex. Piero della Francesca-serien. Även musiken är välkänd i Umbrien och en stor händelse varje sommar är jazzfestivalen i Perugia.

I Umbrien finns också några härliga medeltida städer, såsom Gubbio, Spoleto och Montone. Regionen har en mycket central placering: vid den östra gränsen ligger Apenninerna, i väst ligger Toscanas Val di Chiana, och i söder Lazio. Floden Tibern har sitt ursprung här, och löper från den bergiga delen av Toscana, Umbrien och Marche, och flyter söderut genom de vackra delarna, förbi Città di Castello till Perugia. Här öppnar floden upp sig i det mer platta landet med Assisi och Spoleto i öster, och de rullande backarna runt Trasimenosjön i väster, innan floden fortsätter förbi Todi och hela vägen till Rom (där den nog har blivit mest känd).

Den övre Tiberdalen

Città di Castello

Detta är en av de vackraste mellanstora städerna, som ligger gömd i den övre Tiberdalen, och staden är full av fin konst, god mat och det härliga livet som italienarna är så berömda för att leva.

Città del Castello
Città del Castello. Foto: Pug Girl. CC BY 2.0

Här kan du besöka museet i palatset från 1500-talet, som huserar verk av Signorelli, Ghirlandai, och della Robbia, liksom du kan beundra katedralen med det intressanta museet, samt de andra palatsen från renässansen varav Albizzini är framförallt beundransvärt. Du bör testa några av stadens lokala delikatesser på restaurangerna: tryffel och porcini på Bianconi Tartufi; skinka och ost på Salumeria Giuletti; vin på Lo Sfizo och hemlagad pasta på Trattoria Lea. Det hålls en berömd festival för kammarmusik i slutet av augusti, och i november hålls en tryffelfestival.

Montone

Detta är en av det vackraste städerna i backarna, där du har utsikt till den övre Tiberdalen. Staden som är en glömd juvel med sina smala medeltida gator, väntar på att bli utforskad. Fortet bjuder på en panoramautsikt över de rullande, gröna backarna och klostret San Francesco huserar konstverk och freskomålningar från 1000-talet. I augusti kan du uppleva Donazione della Santa Spina, som är ett festspel från medeltiden. Det finns också bra cykelrutter och vandringsleder i den övre dalen, Carpino, där det finns gott om blomsterängar och klara floder. Kom ihåg karta och kompass.

Perugia

Perugia är Umbriens undervärderade huvudstad, som bjuder på massor av kultur i den pulserande stadsmitten. Här ligger landets största språkuniversitet – Mussolinis Università Italiana per Stranieri – och varje år tar Umbria Jazz plats, en modern musikfestival där bland annat Stan Getz och Miles Davis har spelat. Det finns många historiska sevärdheter i stan, t.ex. Palazzo dei Priori med utställningar om stadens ursprungliga lagar, och i Collegio del Cambi kan du uppleva freskomålningar som är gjorda av Raphaels lärare, Perugino.

Perugia
Piazza IV Novembre och Palazzo dei Priori i Perugia. (C) Louise Laurenius

På det nationella konstmuseet kan du se verk av lokala konstnärer, såsom Pinturicchio och Piero della Francesca, och man bör också ta vägen förbi den vackra domkyrkan San Lorenzo. När du har behov av att vila benen, kan du slå dig ner på ett av stadens alla caféer: testa Pasticceria Sandri, Corso Vannucci 32, eller Café del Cambio 29, och njut av en cappuccino och en bacio perugiono. En riktigt god måltid kan du få på bland annat Trattoria Giancarlo och Osteria Il Gufo.

Assisi

Assisi är hem för St. Franciskus och hans syster Clare, och är berömd som en “fredens stad”. Du kan fortfarande se franciskanermunkarna på gatorna, tillsammans med stora grupper katolska pilgrimer, som vallfärdar hit från hela världen – och det ligger också åtskilliga kloster i området runt staden. Assisi är en välskött medeltida stad, med smala gränder, dolda innergårdar och konstnärliga kyrkor. Atmosfären kan vara magisk på kvällen, när staden faller till ro.

Assisi
Assisi. (C) Louise Laurenius

Santa Chiara är en kyrka värd ett besök, på grund av fasaden i marmor, de klara fönsterna och de livliga freskomålningarna som berättar historien om Clare, som flydde från staden och fick sitt hår avrakat så att hon kunde stötta sin helgon-bror. Stora Basilica di San Francesco är huvudattraktion för många besökare, och det kan vara många människor samlade här, men du kan också ha tur och hitta en stilla tidpunkt, då du kan beundra kyrkan och helgonets grav. Giottos verk, St. Franciscus liv, är ett rent mästerverk och är nog ett av de vackraste i hela Italien.

Piazzal del Commune, är ett trevligt centralt torg, med fontäner i sten, rådhus och romerska valv vid Tempio di Minerva, som numera också är en del av kyrkans fasad. Det kan vara trevligt att slå sig ner här och äta en glass, medan du betraktar livets gång och de förbipasserande. Ovanför staden, ligger den stora medeltida borgen, Rocca Maggiore, och här kan du njuta av en oförstörd utsikt. Assisi är också värd för olika händelser – på våren hålls en solståndsfest med dans, musik och tal; här är festligheter till påsk; i maj firas Calendimaggio; och i oktober avhålls Festa di San Franscesco.

Trasimenosjön med omnejd

Trasimenosjön

Denna stora, låga sjö, bjuder på rika möjligheter för vattensport och goda vandringsrutter med massor av fågelliv. Du kan ta en båt från Passignano eller Tuoro till ön Maggiore, för att se den lilla landsorten med alla broderier, San Salvatore från 1100-talet, ett litet franciskanerkloster, samt äta på en av de utsökta fiskrestaurangerna.

Solnedgang vid Trasimeno
Solnedgång vid Trasimenosjön.

Det går också en båt från San Feliciano till Polvese, som är en liten och stilla ö, full med vandringsleder.

Castiglione and Panicale

De vackra städerna på de södra backarna är värda sina besöka. Castiglione har ett imponerande slott, ett palats – det freskodekorerade Palazzo della Corgna – och ett sportcenter vid sjön. Panicale bjuder på kyrkor, ett torn, festivaler och en helt unik restauranger med namnet LillotatiniDet finns också enborg i Magione, som endast är öppen i juli och augusti, och det medeltida tornet, Lombardtornet i Magione, kan du gå upp i utan att betala. Det är ett populärt resmål bland ornitologer, då det råder ett rikt fågelliv här, och framförallt Oasi le Valle nära San Sevino bjuder på många spännande fågelarter. Du betalar entré för att komma in i området, och kan därpå hyra en guide och en kikare vid ingången, om du vill. Även en drakfestival tar plats i Castiglione i mars, och en kastanjefestival i Panicale i november.

Orvieto med omnejd

Orvieto

Denna graciösa stad, har en spektakulär placering på en höjd med branta kanter, och är en av de mest imponerade städerna i hela Italien.

Orvieto
Spektakulära Orvieto

Staden kan nås via en kabinbana och är fri från trafik, då det inte heller är tillåtet att parkera innanför stadens murar. Staden har en vacker domkyrka med en randig fasad.

Civita di Bagnoregio

Denna lilla landsort ligger 20 km söder om Orvieto och ligger också på toppen av en backa, som endast kan nås till fots via en smal bro. Staden har något helt unik över sig, på grund av landskapet. Du kan besöka staden sent på eftermiddagen och ta en tur bland de gamla byggnaderna, och därefter korsa bron igen och njuta av solnedgången bakom staden.

Mer om regionen Umbrien

Vi på Hideaways älskar Umbrien, och skriver ofta inlägg här på bloggen om denna härliga region i Italien. Läs till exempel om La Cucina Povera i Umbrien eller om staden Trevi, som är detox för själen.

Har du blivit sugen på en resa till Umbrien hittar du alla resor till Umbrien med Hideaways här, där du bor på handplockade semesterbostäder med charm och personlighet.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer