Tvist om tiramisùns ursprung avgjordes italienskt utskott

Att Italiens berömda gastronomiska traditioner väcker stor passion hos landets befolkning, är ingen nyhet; men det kommer kanske likväl som en överraskning för oss kyliga nordbor, att ursprunget till en dessert – även om det inte är vilken dessert som helst, utan en av de mest berömda i världen – kan leda till en långvarig och bitter konflikt mellan olika italienska regioner.

Inte desto mindre är det, var som skett med den legendariska kaffedesserten, tiramisù, som framförallt har rubbat förhållandet mellan de två nordliga regionerna Friuli Venezia Giulia och Veneto. Även om striden högst sannolikt kommer att fortsätta så länge som man lagar tiramisù i de två regionerna, så förekommer det nu ett slags officiellt erkännande av det slaget, att det i det italienska utskottet för lantbruks-, livsmedels- och skogsbrukspolitik nu har deklarerat, att tiramisùn är en dessert som har sitt ursprung i Friuli-Venezia Giulia.

Tiramisu
Ett italienskt utskott har nu deklarerat att den legendariska desserten tiramisù har sitt ursprung i regionen Friuli-Venezia Giulia.

Utskottets beslut, har inte överraskande kommit som en glad nyhet för de regionala myndigheterna i Friuli-Venezia Giulia, som har skickat in den officiella begäran om erkännande, medan guvenören i Veneto, Luca Zaia, vägrar att acceptera utskottets beslut, och lovar att han kommer att kämpa för den venetianska tiramisùns ursprung – både juridiskt och gastronomiskt.

“Konfronterad med detta beslut, är jag bokstavligen bestört. Jag hoppas, att ministern har gjort det i god tro, och att någon har gett honom fel papper, annars behöver vi verkligen bekymra oss”, säger han till den italienska tidningen Il Giornale.

Guvenören kan dock glädja sig till, att dörren fortfarande står öppen hos utskottet för lantbruks-, livsmedels- och skogsbrukspolitik, som redan – i flera italienska medier – har klargjort, att bara för att tiramisùns ursprung nu blivit erkänt i Friuli-Venezia Giulia, betyder det inte att Veneto (eller andra italienska regioner för den delen), inte får ansöka om att få desserten erkänd som en traditionell produkt från deras region.

Hur lagar du en tiramisù?

Har du själv lust att laga en tiramisù? Då hittar du Mamma Luisas goda råd om hur du gör en sådan här.

Om du hellre vill äta en tiramisù där den nu blivit erkänd att ha sitt ursprung, kan du hitta resor till Friuli-Venezia Giulia här.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer