Två dagar och en natt i Florens

Det är lika bra jag säger det direkt: nej, du kommer inte hinna se allt som går att se i Florens på enbart 30 timmar. I staden där renässansen föddes, finns det tillräckligt med museum, gallerior, torg och statyer för att räcka till en livstid av resor. Men. Du behöver inte pricka av alla sevärdheter, för att uppleva staden från sin bästa sida – så släpp stressen och följ med på ett snabbesök i Florens, som kommer få alla dina sinnen att njuta.

Dag 1

Klockan 13:00
Vi anländer med tåget från Milano till Stazione Santa Maria Novella i Florens, och styr direkt stegen till vårt valda hotell för besöket. Vi har bokat en natt på Kraft Hotel i utkanten av den historiska stadskärnan – men inom promenadavstånd till allt. Takterrassen på hotellet är helt fantastiskt, och vi ser redan fram emot att inta morgonens frukost här, omgivna av Florens takåsar. Kanske hinner vi med en aperitivo också, innan dess?

Klockan 14:00
Efter incheckning börjar det att kurra i våra magar, och vi styr direkt stegen mot ett av de trevligaste torgen i Florens, i stadsdelen Oltrarno (området på “andra sidan floden Arno”), nämligen Piazza Santo Spirito.

piazza santo spirito
Vin, ost och chark i Florens – en bättre lunch, helt enkelt…

Det har börjat småregna på vår väg längs floden, men temperaturen är forfarande varm, så när vi kommer fram till torget slår vi oss ner utomhus, under ett skyddande parasoll, och njuter av vin, ost, charkuterier och andra toscanska specialiteter. Det här är livet när det är som bäst!

Trattoria Borgo Antico, Piazza Santo Spirito 6/r, Florens

Klockan 16:00
Det är lätt att tiden springer iväg, när lunchen intas på Piazza Santo Spirito. Här kan du sitta i timmar och inspektera livet som tar plats framför ögonen på dig. Efter två timmar känner vi oss dock redo för att promenera vidare, men innan vi lämnar torget tar vi en snabb titt in i Basilica di Santo Spirito.

Basilica Santo Spirito
Den enkla, putsade fasaden på Basilica di Santo Spirito skiljer sig markant från Florens övriga kyrkor vilka är pråligt dekorerade med marmor…

Kyrkan är ritad av den berömda arkitekten Filippo Brunelleschi, och utöver alla vackra freskomålningar på insidan, är den unik för att utsmyckandet av fasaden aldrig hann påbörjas innan Brunelleschis död. Därför skiljer kyrkan sig markant från många av Florens andra pråliga basilikor, men det är just denna enkelhet som gör att, åtminstone jag, tycker att det är en av de vackraste kyrkorna i staden.

Klockan 17:00
Vi fortsätter stegen mot ett av Florens främsta kännetecken, bron Ponte Vecchio. På vägen dit, tillåter vi oss själva att förvilla bort oss på de små, smala gatorna. Vi stannar till och kikar in genom antikvitetsbutikernas fönster, lyssnar till konversationerna mellan två av stadens äldre herrar, njuter av stillheten i de små gränderna, innan vi möts av alla turister på bron. Florens upplevs bäst precis så – till fots, i lugnt tempo.

Louise Ponte Vecchio
Om du inte kan få till en bild utan en massa turister på Ponte Vecchio, så kan du alltid göra ett försök precis bredvid bron – här med Oltrarnos vackra hus i backgrunden.

Framme på Ponte Vecchio förändras atmosfären radikalt. Här trängs vi bland skolklasser och amerikanska turister, och när också vi har tagit det sedvanliga fotot med Arno i bakgrunden, svänger vi av till höger och traskar vidare förbi Galleria degli Uffizi. Uffizierna, är ett av världens främsta konstmuseum, och innehar bland annat stora verk av Botticelli och Raffaello. Vi sparar dock besöket till en annan gång, och njuter av arkitekturen på utsidan istället.

Klockan 17:30
Vägen förbi Uffizierna leder fram till torget Piazza della Signoria, där även stadens kommunhus, Palazzo Vecchio, tornar upp sig (bokstavligen tornar upp sig: rådhusets klocktorn är 94 meter högt). Utanför Palazzo Vecchios ingång står Michelangelos kända staty, Davide, vilken han konstruerade i marmor mellan åren 1501 och 1504. Eller, helt ärligt så står här en replika av Michelangelos staty – originalet som tidigare stod på replikans plats, flyttades till Galleria dell’Accademia år 1873.

Klockan 18:00
Det börjar närma sig aperitivo o’clock, så vi styr stegen tillbaka till hotellet för att njuta av en god Aperol Spritz på takterrassen.

Kraft terrass
Terrassen på Kraft Hotel är inte fy skam! Här kan man sitta långa stunder och bara njuta av utsikten över Florens takåsar.

Det är verkligen något speciellt att sitta här och njuta av solens sista strålar, innan den försvinner bakom de toscanska kullarna i bakgrunden.

Klockan 21:00

4 Leoni Florens
Det är så mysigt att njuta av en middag på Trattoria 4 Leoni, och samtidigt observera livet som tar plats på torget utanför…

Bord är bokat på en av mina favoritrestauranger i stan – och av en händelse ligger stället också på Florens mysigaste torg, Piazza della Passera. Restaurangen heter Trattoria 4 Leoni, och här får du inte missa klassikern från staden: bistecca alla fiorentina, en T-benstek grillad till perfektion, serverad med de enklaste av tillbehör. Om du inte vill äta kött, är även deras ravioli med päron och taleggio en ren dröm.

Trattoria 4 Leoni, Via de’ Vellutini 1/r, Florens

Klockan 00:00
Vi avslutar kvällen med en drink på Piazza Santo Spirito, som på natten förvandlas till fiorentinarnas främsta sociala mötesplats. Torget kantas av barer och vid fint väder fylls torget upp av en härlig blandning italienare, turister och utländska studenter. Skulle vädret inte tillåta utomhus-häng, så gör ett besök inne på baren Volume, ett gammalt snickeri som byggts om till bar där liveband ofta spelar på den lilla scenen längst in i lokalen.

Volume, Piazza Santo Spirito 5/r, Florens

Dag 2

Klockan 09:00
Om du är som jag, så tycker du att ett hotells frukostbuffé kan vara avgörande för, om du skulle rekommendera stället till dina vänner eller inte. Och jag måste säga, att Kraft Hotel levererar. Det är inte överdådigt, men här finns det mesta du kan tänka dig – till och med en hörna med en massa fröer, nötter och torkad frukt som jag toppar min grekiska yoghurt med. Och att sedan få njuta av detta tillsammans med en nybrygd cappuccino på takterrassen, medför att jag definitivt gärna skulle kommer tillbaka.

Klockan 11:00
Efter en lång frukost på taket, styr vi stegen i riktning mot Giardini di Boboli – Florens historiska park som föddes som trädgård tillhörande Palazzo Pitti, slottet där familjen Medici bland annat bodde under deras storhetstid.

Giardini di Boboli
Utsikten från Giardini di Boboli går minsann inte att klaga på…

Giardino di Boboli är verkligen som ett museum under bar himmel – här finns skulpturer, fontäner, en amfiteater – och allt ligger inbäddat i vacker grönska. Och skulle du inte vara intresserad av kulturhistoriska inslag, kan du bara ta med dig filten och picknick-korgen och slå dig ner för att njuta av de fantastiska utsikterna.

Giardini di Boboli
Inträde: 7 € (3,50 € för studenter)

Klockan 13:00
Vi spenderar några timmar i parken, och bestämmer oss sedan för att ta bakvägen ut. Det visar sig vara en ypperlig idé för vägen som leder oss tillbaka mot centrum, ligger omgiven av ett magiskt toscanskt landskap med cypresser och hus med fasader i terracotta. Vi promenerar precis utanför stadsmuren som leder oss fram Porta San Miniato, vilket är perfekt för det är dags för lunch, och runt Porta San Miniato (i området San Niccolò) ligger en mängd mysiga trattorior, osterior och enotek. Vi slår oss ner på uteseveringen till Osteria Antica Mescita San Niccolò, och njuter av ett glas sprudlande Prosecco medan vi väntar på våra bruschette.

Fuori Porta
Promenaden från Giardino di Boboli till Porta San Miniato går genom ett härligt landskap

Klockan 15:00
Timmarna passerar fort när maten är god och sällskapet är det rätta, och först efter två timmar reser vi oss från vår plats på uteserveringen. Eftersom vi är i närheten, bestämmer vi oss för att ta trappan som leder upp till utkiksplatsen Piazzale Michelangelo – för utsikter kan vi aldrig få nog av! Här uppifrån har du en panorama över hela Florens – och det bästa av allt: det är gratis! På väg ner för trappan igen, svänger vi inom Giardino delle Rose (Ros-trädgården), en oas för alla som tycker om rosor (och vem gör inte det). Trädgården är öppen året om, men är självklart bäst mellan vår och höst då rosorna står i full blom. Åh, doften!

Klockan 17:00
Det börjar kurra i magen igen och eftersom inget besök i Floren är fulländat utan att besök på Gelateria La Carraia – glassbaren som serverar Florens i särklass bästa glass – styr vi stegen dit. Alla människor utanför gelaterian konfirmerar det vi redan visste. Bli dock inte uppgiven när du ser kön, för även om den är tiotals meter lång, så går det snabbt – och det är väl värt den korta väntan. Jag vill ha en bägare med pistage och mörk choklad tack. Eller vänta, jag tror jag tar mango och kokos. Faaaast, nu när jag tänker efter låter maräng och hasselnöt som en bra idé… I-landsproblemet är ett faktum.

Gelateria La Carraia, Piazza Nazario Sauro 25/r, 50124 Florens

Gelato
Valet föll på fikon och vit choklad till slut… den perfekta kombinationen av syrligt och sött!

Klockan 17:30
Vårt tåg till Milano avgår om en dryg timme, men vi hinner med en snabb aperitivo innan dess. På andra sidan Arno, mellan de två broarna Ponte alla Carraia (som gett namn åt ovanstående nämnda gelateria) och bron Ponte Santa Trinita, ligger baren River Cafè Firenze. Det är inte bara ett ställe att synas och bli sedd på, utan också den perfekta platsen att avsluta två härliga dagar i en av världens vackraste städer. I sällskap av en Aperol Spritz och med utsikt över Arnon som glittrar i eftermiddagssolen tackar vi för oss, och konstaterar att det inte kommer dröja länge förrän vi är tillbaka igen.

Om du vill ha fler tips från Florens, hittar du min artikel “Florens bortom turiststråken” här

Vill du också uppleva Florens under en helg?

Då ska du titta in på vår sida “Storstadsemester i Florens“. Där hittar du en massa matnyttig fakta om staden, och kan dessutom söka i vårt stora utbud av handplockade hotell, semesterlägenheter och B&B i staden. Har du några frågor är du välkommen att skriva till oss här.

Taggar från artikeln
,
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer