Tryffelmässa i Alba

Vit tryffel
Vit tryffel

I oktober och november varje år, kan du besöka den fantastiska tryffelmässan i Alba, och själv uppleva varför finsmakare betalar tusentals av kronor för några få gram av den berömda vita tryffeln.

Är du på semester i norra Italien på hösten, rekommenderar jag dig att besöka Albas berömda tryffelmässa, Fiera del Tartufo, och uppleva hur man firar en av världens mest exklusiva råvaror.

Den vita tryffeln från Alba har ett kilopris i nivå med den dyraste kaviaren eller fois gras. Men på den stämningsfulla tryffelmässan i Alba, har du likväl möjlighet att själv stifta bekantskap med dessa berömda svampar, och känna den unika aromen från nyuppgrävda tryfflar.

Även för oss som inte är mästare i köket, är det en speciell upplevelse att gå runt mellan stånden på tryffelmässan, som avhålls i den gamla klostergården Cortile della Maddalena i Alba. Och skulle du inte ha den stora plånboken med, kan du utöver tryffel, i staden också utforska mer prisvänliga, lokala delikatesser – såsom viner, ostar, pasta, bröd och annat gott från det italienska köket.

Tryfflarnas kungar

Att det är just den vita tryffeln som har huvudrollen på mässan i Alba, är inte så märkligt. För det första växter denna tryffel lokalt i regionen Piemonte i Italien, och för det andra anses den vita tryffeln generellt vara den finaste av alla tryffelarter. År 2010 hölls en auktion över en jättestor vit tryffel på 900 gram, och slutpriset hamnade runt 1.000.000 kronor.

Att leta efter tryfflar, och då framförallt de vita, kan därför vara ett vinstgivande fritidsintresse för vinodlare och bönder i denna del av Italien, där tryfflarna växter. Medan fransmännen är kända för sina tryffelgrisar, tar tryffeljägarna i Italien hjälp av specialtränade hundar – som inte äter upp tryfflarna, till skillnad från vissa grisar. Den vita tryffeln växer under jorden i symbios med framförallt ek-, lind- och pilträd.

Souvenirer för finsmakare

I jämförelse med andra tryfflar, har de vita tryfflarna från Alba, en unik och kraftig doft, och du behöver endast använda några få gram vit tryffel i rätten för att skapa en unik smakupplevelse. Så, även om det fortfarande är en förhållandevis stor investering, räcker det alltså att du köper med en liten tryffel hem från mässan.

Utbudet av tryffel varierar från år till år, och priset likaså, men kvaliteten på varje tryffel som säljs på mässan i Alba, är godkänd av en särskild Tryffel-kommitté, så du kan vara säker på att du får med dig äkta vara.

Läs mer om alla resor till Piemonte i Italien med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer