Tryffeldagar på Istrien – res till Kroatien i höst

Tryffel
Reser du till Istrien på hösten, ska du inte missa chansen att få smaka på skogens svarta guld: tryffeln!

I början av hösten är havet runt Istrien fortfarande varmt nog att ta ett doppi, men på denna årstid för den kroatiska halvöns härliga stränder dock konkurrens av andra attraktioner som lockar. Många matälskare reser till exempel hit på hösten, primärt för att smaka på årets tryfflar.

Istriens diamanter

De flesta av oss tänker nog på Frankrike och Italien när det är på tal om tryfflar, men de finns alltså också på Istrien. Här använder man – precis som i Frankrike och Italien – specialtränade hundar, som med sina luktsinnen kan leta rätt på de dyrbara svamparna som ligger gömda under jorden. Förr i tiden använde man tryffelsvin till samma uppgift, men då dessa hade en tendens att äta upp tryffeln när de hittat den, fick man tänka om. Hundar blev det.

Från mitten av september håller man, runt medeltidsstäderna Motovun och Buzet, de så kallade Dani Tartufa (Tryffeldagarna). Bland kännare är detta område berömt för sina vita tryfflar, Tuber Magnatum, den mest smakfulla typ av tryffel som finns, och som mognar just på hösten. I kvalitet kan dessa enkelt mäta sig med dem man gräver upp ur jorden i Piemonte i grannlandet Italien. Därutöver kan man i halvöns djupa ekskogar hitta tre arter av svart tryffel, som likaså har använts i det lokala köket i flera hundraår, och som i stigande grad också hittar din väg till internationella gourmetrestauranger.

pasta med trøffel
Färsk pasta med tryffel. Foto: Michele Ursino, CC BY-SA 2.0.

Smakprover och tryffeljakt

Under Tryffeldagarna på Istrien, erbjuder man i samband med olika festivaler och event, naturligtvis på provsmakning av tryffel av olika slag. Den största av tryffelfestivalerna på Istrien, Days of Zigante Truffles, avhålls med mittpunkt i Livade, där producenter från hela regionen samlas och tusentals besökare lägger vägen förbi under de 10 veckor som festivalen varar. Här, och på flera andra platser, har du också möjlighet att följa med ut i skogen tillsammans med en tryffeljägare, för att se hur tryffelhundarna arbetar. Sist, men inte minst, har du naturligtvis också got om möjligheter för att fördjupa dig i den goda, lokala gastronomin och njuta av olika former av underhållning.

Ost med trøffel i Istrien
Lokal ost toppad med tryffel. Foto: alchen_x, CC BY-SA 2.0.

Sålda som italienska

Trots deras kvalitet, har Istriens tryfflar inte ännu lyckats få samma erkännande i världen, som till exempel tryfflarna från Italien. Det är dock – enligt experterna – endast på grund av bättre italiensk marknadsföring, och enligt sägnen har de kroatiska tryfflarna likväl funnit sin väg till Europas bästa restauranger på ett tvivelaktigt vis då de har marknadsförts som italienska. Idag bidrar dock tryffelfestivalerna på Istrien till att långsamt öppna folks ögon för halvöns tryfflar, och för dess potential som gastronomiskt resmål.

Kommer du hit på hösten för att smaka på Istriens diamanter, kommer du upptäcka att det råder en befriande, opretentiös stämning runt de traditionella istriska rätterna med tryffel – de är ofta mycket enkla och inget får överta smaken och doften från tryffeln. Ofta är tryffeln en del av såsen, eller som rivs den över rätten i samband med serveringen. Det gäller till exempel när du serveras pastan fuži, eller andra rätter med hemlagad pasta. Du kan också serveras färsk tryffel med några av de goda lokala ostarna. Myndigheterna på Istrien etablerade för några år sedan en officiell märkning Tartufo Vero, som gör det enkelt för matälskare att hitta de restauranger på halvön, som serverar tryffeln på helt rätt sätt.

Läs också om Tryffelmässan i Alba här

Novigra Istrien
Se fram emot en semester med god mat och massor av sydländsk charm, här i Novigrad.

Tryfflar avnjuts bäst helt färska, men kan dock också köpas som souvenir på glas, där de ligger konserverade i en saltlag som tartufata (en form av sås) och ibland olivolja. Det är naturligtvis inte endast tryfflar du kan smaka på, eller köpa med dig hem, från Istrien, utan också en rad läckra, lokala produkter såsom korvar, ostar, oljor och vin.

Resor till Istrien i Kroatien

En resa till Istrien är en chans att uppleva oförstörd sydländsk charm, men inte bara spännande kulinariska upplevelser, men också härliga badstränder och intressanta sevärdheter. Hos Hideaways hittar du handplockade hotell och semesterbostäder, som alla kan skapa den perfekta basen för en upplevelserik semester på Istrien hela året runt.

Läs mer om resor till Istrien med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att 

prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer