Trevligt hamnliv i Marsaxlokk på Malta

Upplev Malta med Escapeaway

Marsaxlokk på sydöstra Malta har en av öns största, naturliga hamnar. Den är framförallt känd för alla dess traditionella, färgglada båtar som ligger och guppar i havet – men här finns också mycket annat att uppleva.

Dramatisk historia

Hamnen och staden är full av atmosfär från förr – och den lilla staden på cirka 3500 invånare har också en lång, spännande historia. Det var här fenicierna första gången lade till, då de anlade deras handelsstationer på Malta på 800-talet f.Kr. Det var likaså här osmanerna gick i land, då de år 1565 försökte erövra Malta från Johanniterorden – något som de var tvungna att lägga ner efter tre års försök, trots en överlägsen styrka. Ett par hundra år senare, var Johanniterordenen dock för svaga att stå emot ännu en invasion, då fransmännen med Napoleon Bonaparte i spetsen intog ön – bland annat med trupper landsatta i just Marsaxlokk.

Fiskerbåde Malta
Fiskebåtar i den gamla hamnen.
båd Malta
En Luzzu – en traditionell maltesisk fiskebåt, som normalt är målad i starka färger med ett par ögon i fören. Foto: Infinite Ache, CC.

Stolta traditioner hålls vid liv

Idag är det dock inte dramatik som präglar livet i Marsaxlokk. Istället råder här en tillbakalutad och trevlig atmosfär. Ett besök här, är en möjlighet att få uppleva en liten historisk tillbakablick på Malta, där det traditionella fiskelivet fortfarande trivs. Trots ett intåg av mer modern industri runt staden, kan du fortfarande se fiskarna sitta på kajkanten i den gamla hamnen och fixa med sina nät eller måla sina båtar.

Cirka 70 procent av Maltas fiskeflotta håller till i Marsaxlokk. Det ger fiskrestaurangerna på hamnfronten en stabil leverans av färsk fisk och annat gott från havet. Folk reser också långväga för att äta här. Därutöver är det framförallt den stora fiskmarknaden på söndagarna som lockar många till staden. Även om du inte bor i en semesterlägenhet med eget kök på Malta, är det spännande att ta en tur runt alla stånd på marknaden, och förundras över alla de exotiska fiskarna som fångas upp från havet som omger ön. Här kan du se allt från svärdfisk och tonfisk till den lokala favoriten lampuki. Kom gärna tidigt på morgonen då det som regel bli trängsel under förmiddagen.

Lampuki
På vardagarna fraktas fångsten oftast till Valletta, men på söndagarna säljs den på marknaden i Marsaxlokk. Här, fisken lampuki. Foto: Ramon Casha, CC.

Badstränder nära Marsaxlokk

Längtar du efter ett dopp i det blå, finns en liten sandstrand på östra sidan av Marsaxlokk. Det är dessutom endast några få kilometer till den vackra St. Peter’s Pool vid Delimara. I denna lilla bukt är det populärt att snorkla och de som vågar hoppar också ner från klipporna. Du kan promenera hit, men orkar du inte det, är det också möjligt att arrangera en vattentaxi hit från hamnen i Marsaxlokk. Var dock uppmärksam på, att det inte finns några faciliteter vid den naturliga poolen – så ta med egen mat och dricka.

Peters Pool Malta
St. Peter’s Pool är inte för de minsta barnen, men större barn och barnsliga själar älskar att hoppa ner i havet från klipporna. Foto: Javier Losa, CC.

Handplockade semesterbostäder på Malta

Escapeaway är specialister på resor till Malta, där du bor på handplockade hotell eller i semesterlägenheter. Här kan du slappna av i idylliska omgivningar och slippa vardagens stress. Dessutom har du flera intressanta utflyktsmål inom räckvidd.

Se Escapeaways alla resor och hotell på Malta här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer