Trevliga städer i provinsen Arezzo i sydöstra Toscana

Torg i Cortona.
Torg i Cortona.

I provinsen Arezzo i sydöstra Toscana finns flera intressanta småstäder, som alla är värda ett besök. Här kan du läsa mer om Foiano della Chiana, Marciano della Chiana, Lucignano, samt provinsens viktigaste kulturstad, Cortona.

Foiano

Foiano klamrar sig fast på bergssidan och ser mycket pittoresk ut. Stora delar av staden härstammar från 1400- och 1500-talen, även om du också kan se spår från medeltida fästningar i stadens utkant. Namnet på staden är ursprungligen romerskt, och tre kilometer nordöst om centrum, vid Cisternella, ligger ruinerna av ett gammal, romerskt badhus.

Foiano della Chiana
Karneval i Foiano della Chiana. Foto: PMM, CC BY-SA 4.0.

Lucignano

Lucignano, söder om Monte San Savino, var ursprungligen en etruskisk fästning, men dess mest framträdande karaktärsdrag idag, är en mycket unik medeltida stadsplanering med gator i koncentriska cirklar runt borgen som byggdes på 1400-talet.

Med endast ett fåtal undantag, är stadshusen som är övervägande byggda mellan 1200-talet och 1700-talet, väldigt välbevarade – likaså den den gotiska kyrkan, San Francesco. I Palazzo Comunale från 1300-talet, finns freskomålningar från både den sienesiska och aretinska skolan, samt exemplar på vackert arbetade ornament i guld, vilka vittnar om att provinsen en gång i tiden var känd för sin guldsmidje.

Lucignano
I Lucignano råder en rustik medeltida stämning. Foto: s9-4pr, CC BY 2.0.

Marciano

Marciano, en liten stad av hög kvalitet, hade också fästningsmurar på medeltiden, och några av stadens fästningar har överlevt i oförändrat skick. Stora delar av borgen finns kvar, liksom murarna och en stadsport som har ett klocktorn inbyggt. Tre kilometer mot sydöst ligger det oktagonala kapellet, San Vittorio, som är ritat av Vasari år 1572 för att markera den plats där florentinarna besegrade sieneserna år 1554.

Cortona

Den viktigaste kulturstaden i provinsen Arezzo är Cortona, som ligger 650 meter över havet på en klippa på Monte Sant’Egidios sluttnignar. Cortona är en solid fästning, som du endast kan nå fram till längs en svindlande, snirklig väg.

Staden ligger så högt, att det är märkbart kallare här, än på slätten nedanför, och på kvällen blåser det alltid en svag bris. Staden framstår idag som en medeltida stad, men en gång i tiden var den en fästning för de umbriska stammarna som till och med rövade bort staden från etruskerna. Anseliga lämningar från de sistnämnda ligger utspridda runt Porta Colonia vid Via Dardano i den norra delen av staden.

Romarna koloniserade staden, aretinerna plundrade den år 1258, och år 1409 såldes Cortona till florentinarna och knöts därmed till hertigdömet Toscana och dess historia.

Cortona
Utsikt över Cortona.

Landsvägen från slätten upp till staden, snirklar sig genom olivlundar på terrasser, villor och gårdar som är omgivna av cypresser, och kloster och kyrkor. Den första kyrkan på vägen, är Santa Mara della Grazia på bergssidan precis nedanför staden.

Längre fram ligger Porta Sant’Agostino, varifrån Via Guelfa leder till Piazza Repubblica i stadskärnan. Här stödjer sig Palazzo Comunale från 1200-talet mot Palazzo Pretorio – en gård gård från 1200-talet ombyggt på 1600-talet, som vänder mot Piazza Signorello där du hittar ett museum med etruskiska antikviteter.

Men det är Museo Diocesano på Piazza Duomo som huserar de flesta stora mästerverken, t.ex. ett verk av Duccio och andra av Fra Angelico, Pietro Lorenzetti och framförallt av stadsbarnet Luca Signorelli.

Signorelli föddes i Cortona, och kyrkan San Niccoló som ligger på en gård nedanför Medicifästningen, innehåller därför naturligen ett av hans bästa verk, Compianto sul Cristo morto.

Kyrkan San Francesco rymmer de jordiska resterna av en av Sant Francesco di Assisis efterföljare, Broder Elia Coppi från Cortona. Det var han, som efter Sant Francescos död, slog bort fattigdomsidealet och ledde Franciskanerordern in på en mer material linje.

Resor till östra Toscana

Väjer du att spendera semestern i östra Toscana, kan du generellt njuta av lägre priser och färre turister än i resten av Toscana. Dessutom hittar du här vackra landskap, riktigt goda viner och got mat, och inte minst många trevliga städer med massor av autentisk atmosfär. Hideaways har ett brett urval av resor till denna del av Toscana, där du bor på noga utvalda hotell och semesterbostäder.

Läs mer om resor till Toscana med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer