Trevi i Umbrien är detox för själen

Vackra Trevi i Umbrien. Foto: Steven dosRemedios. CC BY-ND 2.0

Den danska tidsskriften A Magazine följde med Hideaways till Umbrien, och nedanstående artikel fanns med i magasinet i dess januariutgåva 2016. Vi ville inte att du skulle missa reportaget, så med tillåtelse från A Magazine, publicerar vi här ett utdrag från artikeln (översatt till svenska av vår egen content producer). Trevlig läsning!

Text och foto: Anja Jensen och Camilla Lærke Mors

I samarbete med Hideaways upplevde vi det äkta Italien och allt det innebär med dyrbara tryfflar, djupa viner, unika övernattningsmöjligheter och ett landskap, som kan få varje storstadshjärta att komma till ro.

Fasaden är fint vitputsad och har en balkong, stora fönster och en mycket tung och vackert utskuren trädörr. Framför huset finns en liten plats i solen där det står en buxbom, och några bord och stolar. Äntligen har vi nått fram till målet för vår tur: fyra dagar på det fyrstjärninga hotellet, Hotel Antica Dimora alla Rocca i Trevi. Inte Trevi-fontänen i Rom väl att bemärka, utan den mest charmiga italienska bergsorten i regionen Umbrien i Italiens centrala del. Umbrien gränsar bland annat till Toscana, och det är ju många som reser just till Toscana för att uppfylla drömmen om vackra landskap, god mat och gott vin. Men om du gärna vill testa något nytt, så har Umbrien – enligt resebyrån Hideaways som är experter på att hitta små, unika, hemliga pärlor – allt det som Toscana har, utan alla turister.

Bergsorten Trevi

Men innan vi – redaktör Anja Jensen och journalist Camilla Lærke Mors – kunde njuta av platsen och glömma allt om nutidens glutenfobier, skulle vi hitta hit. Vi säger bara: kom ihåg GPS:en, och ha gärna både bälte och livrem genom att skriva ut en vägbeskrivning från Google Maps och ta med en gammal hederlig karta också! De 172 kilometerna från Roms flygplats Fiumicino till Trevi bör tar cirka 2 timmar – men trots att det inte var något fel alls med vår hyrbil, tog det betydligt längre tid än så att hitta rätt avfarter. Och när du sedan nästan är i mål, återstår utmaningen att ta sig fram på ett myller av små, smala gator samt en brant sluttning innan du äntligen är framme på hotellet i Trevi.

Udsigt over Trevi i Umbrien
Trevi är otroligt pittoreskt – också på håll!

Medeltida charm

Hotel Antica Dimora alla Rocca visade sig dock snabbt bara behjälpliga med i stort sätt allt. Det är visst inte första gången den ene av ställets innehavare – Roberto – måste åka iväg med sin egen bil så att vi i samlad trupp kan komma säkert ram. Vi sätter bilen i stadens parkeringskällare, den är öppen för alla och är nog det mest moderna vi får se i denna lilla stad, som är så medeltida som något kan bli. Tänk på hemliga ordnar som i Da Vinci koden av Dan Brown och du är på rätt väg. Dock utan minsta förfall. Trevi, med sina 700 invånare, är nämligen en riktig stad. Här råder stolta traditioner för produktion av olivolja, vin, cashmere och tryfflar. Och som resenär kan du stifta bekantskap med allt. Men först ska vi checka in på vårt hotell.

Hotel Antica Dimora alla Rocca – en unik plats i världen

Vårt rum är en stor suite, och har högt till tak. Som ett adligt slottsliknande rum med ett originellt, vackert, målat gammalt tak. Hotellet ägs av tre driftiga, yngre italienare: Roberto Vinturini, Valentina Braruzi och Marco Morosini. Byggnaden som är från 1500-talet, är omsorgsfullt renoverat och hållet i den fina, traditionella tilen utan att verka för gammeldags. Ursprungligen byggt till en storfamiljs olivproduktion.

>>> Läs mer om Hotel Antica Dimora alla Rocca här

Hotel Antica Dimora suite
I en suite på Hotel Antica Dimora alla Rocca bor du minst sagt kungligt…

I anknytning till huvudbyggnaden finns et annex med flera rum och en pool som är perfekt slappna av vid, gärna med en drink i handen. På sommaren erbjuder man i annexet också yoga-sessioner, samt undervisning i italiensk kokkonst. Rummen har alla citat från antingen Shakespeares Romes och Julia, eller från Dantes Guddomliga Komedi, målade på väggarna av en lokal konstnär. På annexets terrass finns också en pool, som inte minst på sommaren bjuder in till lata stunder. Precis bredvid ligger stadens gamla kyrka Sankt Emiliano. Klockorna slår flera gånger om dygnet. Den medeltida och romantiska stämningen är mycket närvarande, oavsett vart du färdas. Det gör något med en. Vi går in i den fina, gamla kyrkan för att tända ett ljus.

Kolhydrater för finsmakare

Men nu har vi ju också kommit hit för att äta… och vi har redan fått prova Antica Dimora alla Roccas egen restaurang, placerad på hotellets källare. Under böjda valv kan du inta en fast meny. Vi föll framförallt för deras antipasto, som innehöll flera goda smakprov på kända och mindre kända italienska klassiker. Det är också här, som du intar en solid frukost, som har en viss överrepresentation av nygräddade kakor och pajer.

Paste og trøffel i Umbrien
Pasta och tryffel i Umbrien

På stadens torg, Piazza Mazzini, samt på sidogatorna precis runt hörnet från hotellet, hittar du flera restauranger, bland annat Trevi Taverna del 7 – en finare middagsrestaurang med eld i den öppna spisen och vällagade rätter.

Detox för livsnjutaren

Ytterligare en restaurang värd att nämna är Osteria La Vecchia Posta – en restaurang med enklare mat som ligger på själva torget. Men låt dig inte luras av enkelheten. Till lunch får vi det sprödast, nybakade brödet, snittade kronärtskockor med högkvalitativ olivolja samt den läckraste gnocchin med gorgonzola och färsk selleri som vi  någonsin smakat. Därtill kommer vin, som smakar som hela Italien säkert måste smaka i en munfull. Efter lunchen sätter vi oss på torgets samlingsställe, Caffè Roma. Vi lyssnar till det konstanta mumlet från stadens invånare, som ser ut att lösa alla världens problem över en kaffe. Och så tittar vi på de förbipasserade, som ser sunda och friska ur. Som om den klara bergsluften och den goda maten har satt sina tydliga spår. Vi talar om våra upplevelser, som utöver ovan nämnda lunch, också innefattar en överdådig tryffelmåltid, ett besök på en cashmerefabrik med en bra outlet i närheten, upptäckten av ett suveränt vin, och att vi nu insett hur olivolja verkligen ska smaka.

Läs andra blogginlägg om Umbrien:

Ta bilen till Umbrien – tips inför bilsemestern till Italiens gröna hjärta

Hotel Alla Posta dei Donini – bo nära Umrbiens vackraste städer

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer