Tre vackra tågrutter i Italien

Det är något speciellt att resa med tåg. Det är sant att det inte går lika snabbt som att flyga, eller att det är lika flexibelt som att köra i egen bil. Men kanske är det just detta som är en fördel – att resan går långsammare och rutten lagd på förhand. På så vis kan du låta tankarna vandra, njuta av den lugna vaggan i kupén och koncentrera dig på utsikten.

Och på tal om utsikt, så är det den vi har fokuserat på, när vi här nedan valt ut tre tågrutter i Italien med just vackra panoramautsikter.

Liguriens kust: Fantastisk havsutsikt med stopp i Cinque Terre

Tågsträckan längs Liguriens kust bjuder på några av de vackraste utsikterna över hav och berg, som Italien har att erbjuda. Och det finns gott om dem – Ligurien har faktiskt hela 350 kilometer kust som du kan ta del av. Mellan havet på ena siden, och det branta, vilda berglandskapet på andra sidan, löper en smal strimma land, där du hittar vita sandstränder, gömda lagunder och små städer som klänger sig fast på sluttningarna.

Utsikten längs Liguriens kuststräcka är verkligen något speciellt.

Spåren följer hela kuststräckan, och tåget kör genom tunnlar uthuggna ur berget. Varje gång du kör ut från mörkret, överraskas du av ett nytt vackert vykort med havet och himlen i symbios. Tågen Regionale Veloce avgår flera gånger om dagen, och stannar i en pärlrad pittoreska, pastellfärgade städer – bland annat de fem berömda städerna i naturparken Cinque Terre.

Monterosso är en av de fem städerna i Cinque Terre, som du enkelt kan nå med tåg på Liguriens kust.

Det är möjligt – med ett byte i Genova – att ta tåget hela vägen från Ventimiglia nära den fransk-italienska gränsen, till La Spezia som gränsar mot Toscana. Den tågresan tar cirka fyra timmar, men du kan naturligtvis också välja att bara åka en del av sträckan. Är du på semester i Ligurien, kan du nyttja tåget som transportform, och åka på “stads-luff”. Besök till exempel tjusiga Santa Margherita Ligure, eller Sestri Levante som bjuder på vackra stränder.

Köp dina biljetter på stationen eller boka i förväg på www.trenitalia.it.

Centovalli: Med tåg genom Alpernas dalar

Centovalli – de hundra dalarna. Det är vad du åker genom, om du tar Centovalli-tåget som kör mellan Domodossola som ligger i Ossola-dalen vid floden Toce, och Locarno i den norra, schweiziska delen av Lago Maggiore.

Sträckan är endast 52 kilometer, men tar ändå nästan två timmar, så du har gott om tid att njuta av det spektakulära landskapet på turen. Att korsa alla 83 viadukter och stålbroar som är byggda över de vackra blå bergssjöarna, får det att pirra i magen – men oavsett var du vilar blicken, kommer du skämmas bort med snöklädda toppar, vinfält, täta kastanjeskogar och dramatiska dalar. Det är som balsam för själen.

Det finns gott om möjligheter att få med dig upplevelser på vägen, för Centovalli-tåget används som pendeltåg av lokala och stannar därför i många små bergsorter, som i stort sätt alla har goda vandringsleder. Det är också enkelt att kombinera sträckan med andra panoramarutter i Alperna.

Lago Maggiore är utgångspunkt för att uppleva Centrovalli-tågsträckan.

Centovalli kan med fördel upplevas som en del av Lago Maggiore Express-paketet: en dagstur från valfri utgångspunkt vid Lago Maggiore, som kombinerar Centovalli med en båttur på sjön, som ger möjlighet för stopp i de vackra städerna längs sjöbredden och/eller på Borromeo-öarna.

Läs mer och boka på www.centovalli.ch eller www.lagomaggioreexpress.eu.

Circumetnea: Genom månlandskap vid vulkanen Etna

Circumetnea är en historisk järnväg, som under tre timmar och 110 kilometer tar dig hela vägen runt vulkanen Etna på Sicilien.

Det är en fantastisk och vacker upplevelse att följa med tåget, när det leder fram genom citronlundar, steniga månlandskap och marker med betande får och olivträd. Oavsett var på rutten du befinner dig, dras ögat mot Etna som dominerar horisonten. På turen får du möjlighet att beundra vulkanens majestätiska form, och det imponerande och varierande omgivande landskapet, från alla tänkbara vinklar.

Vulkanen Etna på Sicilien kan upplevas från alla vinklar på den historiska tågsträckan Circumetnea.

Circumetnea etablerades i slutet av 1900-talet, och användes av lokala bönder som skulle ut på markerna. Idag nyttjas tåget främst av turister, men det är fortfarande möjligt att gå på och av under vägen. Turen går från Siciliens huvudstad Catania (stationen Catania Borgo) till Riposto vid kusten. Ska du åka tur och retur till Catania, kan du dock med fördel gå av i Giarre, varifrån det avgår lokala tåg till Catania.

Biljetter kan köpas på stationen Catania Borgo. Läs mer på www.circumetnea.it.

Alla upplysningar om tågavgångar och restider i denna artikel kan ändras med tiden, och vi reserverar oss därför för eventuella faktafel.

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer