Tre små förtrollande landskap mitt i Maggioresjön

Det finns 5 stora sjöar i norra Italien (från väst till öst: Maggioresjön, Luganosjön, Comosjön, Iseosjön och Gardasjön). Var sjö har sin egen särprägel, även om alla är resultatet av samma geologiska processer – de skapades under istiden som slutade för ca. 11000 år sedan. Här trängde sig glaciärerna sig ner längs Alperna och skapade djupa dalar, där de mjukare bergarterna inte kunde stå emot isen.

Maggioresjön är den västligaste sjön i norra Italien, och också en av landets vackraste sjöar som årligen lockar till sig tusentals turister. Den är omgiven av berg och har en längd på 66 km, samt en kustlinje på hela 170 km. Lägesmässigt ligger den nära Alperna, vilket betyder svalare somrar och milda vintrar – ideelt för vandrare, vindsurfare och seglare… för att bara nämna några.

Maggioresjöns hemlighet…

En gång i tiden var Lago Maggiore full av fisk, vilket lockade många fiskare – professionella som nöjesfiskare i alla åldrar. Med sina fiskenät i högsta hugg var det inte svårt att komma hem med båten full av gäddor, abborrar, vit fisk och andra läckerheter. Abborre (pesce persico) är den mest kända fisken och också den fisk de flesta förknippar med Lago Maggiore. Du hittar den på de flesta menyer på restaurangerna längs sjön, t.ex. som “risotto al pesce persico” (risotto med abborre) eller “pesce persico fritto” (stekt abborre)

Maggioresøen
Det finns många vackra landskap vid Maggioresjön…

Men för cirka 15 år sedan försvann de flesta abborrarna och vita fiskar plötsligt, från den enda dagen till den andra. Det blev därmed svårare och svårare att fånga dessa fiskarter i sjön, och som resultat av det försvann också fiskarna. Hur det kunde hända sådär plötsligt är fortfarande ett mysterium. Blev sjön förorenad? Fanns det rovfisk i sjön? Vad vi dock vet är, att fisken “skalle” tog abborrens plats i sjön. Skallen liknar abborren, och är ungefär lika stor, men den äter endast växter och plankton medan abborren är en rovfisk.

De Borromesiska öarna

Beger vi oss ut på vattnet, kommer vi att möte tre öar, kallade “De Barromeiska öarna”. De är uppkallade efter deras ägare, en framträdande Milanobaserad familj (Borromeo), som bland sina medlemmar har haft både en kardinal, en biskop och ett helgon.

Isola Bella

Isola Bella är den mest besökta ön, på grund av det vackra barock/rokoko slottet och dess vackert utsmyckade, och otroligt välskötta, trädgård som innehåller 10 terrasser med åtskilliga skulpturer placerade runt omkring. På toppen av dessa 10 terasser hittar du en enhörning som blickar ut över Maggioresjön. Det extravaganta fortsätter också inne i slottet, med stora rum och högt till tak, med speglar och tavlor i massor. Ön besöktes av självaste Napoleon (år 1797) och Mussolini (år 1935), och påminner lite om Venedig med vattnet runt ön, bilars frånvaro och enda tillgång till ön är med den lilla färjan, eller med båttaxi.

De Borromeiske Øer
De Borromeiska öarna inkluderar bland annat Isola Bella med sitt vackra rokoko-slott och spektakulära trädgård.

Det finns en mängd restauranger och caféer längs vattnet – och när du sitter där mitt i den stora sjön, på den lilla och vackra ön Isola Bella, och tittar ut på vattnet med bergen långt ute i horisonten, så vet du varför det har blivit ett så populärt turistmål. Att det är en välbesökt ö ser man dessvärre också på priserna på restaurangerna och caféerna då de vet, gott och väl, att de kan ta vilka priser de vill för mat och dryck. Men med den naturupplevelsen du får som turist så gör det inte så mycket – på ett eller annat vis blir det värt det.

Isola Madre

Naturmässigt är Isola Madre första klass! Den har en vacker botanisk trädgård med vackra plantor och exotiska blommor, där lever påfåglar, papegojor och fasaner, och tillsammans har de en förtrollande charm som får en att associera till ett tropiskt land. Den botaniska trädgården är byggd i början av 1900-talet och har en fantastisk flora som är svår att hitta på någon annan plats. Trädgården är berömd för sina otroliga och spektakulära blomster som Azalea, Rhododendron och Kamelia – men också för Pergolor. Här hittar du Europas största exemplar av Kashmir Cypres och ceder/citronträd.

Isola Madre ger dess besökare en känsla av extrem elegans i trädgårdar och interiörer, något som bjuder på en utsökt kvalitet också till de mest krävande turisterna. Därutöver har ön ytterligare ett Borromeo-palats, som är inrett med möbler från Borromeofamiljens historiska hus, och kännetecknas av sina vackra rum, som t.ex. Hall of Dolls, Hall of Seasons och ett rum dedikerat till en marionetteater. Ön är ideal för att slappna av och njuta av naturen några tummar. Det är den största av de tre öarna – men ironiskt nog också den som är minst besökt.

De Borromeiske Øer
Ett färjeläge vid Maggioresjön.

Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori (Fiskarnas ö) är den nordligaste av öarna och den mest pittoreska av alla de Borromeiska öarna. Det är den enda av öarna där det finns permanent bofasta. Något som kännetecknar den lilla, gamla landsorten är smala gator med hus i flera etager och långa altaner vilka traditionellt användes till att torka fiskar då de flesta av öns invånare livnär sig just på fiskeri.

Det är lätt att känna igen öns skyline med spiran på San Vittore-kyrkan, ett nationellt monument som har sina rötter i 1100-talet. Inne i San Vittore-kyrkan hittar du några målerier från 1700-talet samt träskulptur av apostlarna Peter och Andreas (fiskarnas skyddshelgon). San Vittore kyrkan sträcker sig över husens röda tak och blickar ut över kusten som alltid är full med små båtar och människor. Det blir ännu mer stämningsfullt om kvällarna när hela ön är diskret upplyst och en levande stadsbild avspeglas i sjöns vatten.

Ö-luffning på Maggioresjön

Det är helt klart tre fantastiskt vackra öar som dyker upp mitt i det kristallklara vattnet i Lago Maggiore. Och alla tre öar är tillgängliga för allmänheten via en liten färja.

De Borromeiske Øer
Det är en perfekt möjlighet att ö-luffa mellan de Borromeiska öarna på Lago Maggiore.

Det är möjligt att ö-luffa mellan öarna, och uppleva varje ös individuella skönhet med deras trädgårdar, spännande historia, palats och konst.

Om du vill veta mer om ö-luffning på Lago maggiore kan du läsa ännu en artikel om det på min hemsida här.

Du kan också läsa Escapeaways stora guide till de norditalienska sjöarna här.

Om du är på jakt efter information om semesterbostäder och hotell vid Maggioresjön så kan du se dem här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer