Tre sevärdheter du inte får missa på din resa till Provence

Abbaye Notre-Dame de Sénanque
Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Provence – som ligger i sydöstra Frankrike och är en del av den administrativa regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur – har länge varit en av de mest populära franska regionerna att besöka av svenska resenärer.

Med vacker, vild natur, många solskenstimmar, tusenåriga grottmålningar, stora kulturella sevärdheter, rika gastronomiska traditioner och inte minst det unika provensalska ljuset som lockat många konstnärer genom tiderna (t.ex. Cézanne och Van Gogh), har Provence något för allas tycke och smak.

Men vilka sevärdheter bör du inte missa, när du är på en resa i Provence. Här kommer tre tips.

Gorges du Verdon

Den 25 kilometer långa, och upp till 700 meter djupa, klyftan Gorges du Verdon, ligger i departementet Alpes-de-Haute, och har blivit känd som Europas vackraste och mest spektakulära grand canyon. Klyftan lockar tusentals människor från hela världen vaje år, som antingen kör genom klyftan, paddlar kajak på Verdon-floden, eller klättrar på några av dess flera hundra meter höga kalkstensväggar.

Gorges du Verdon
Gorges du Verdon. Foto: Paolo Bertinetto. CC BY-SA 2.0.

Gorges du Verdon, som har beskrivits som världens näst största canyon, efter Grand Canyon i Arizona i USA, har skapats av floden Verdon, som också gett klyftan dess namn, och som löper ut i den konstgjorda sjön Sainte-Croix-du-Verdon.

Bland klyftans mest berömda och vackraste vandringsleder, finns Le Sentier de Martel, Le Sentier de l’Imbut, Le Sentier du Bastidon och Le Belvédère de Rancoumas par le Pont de Tusset. Klyftan har också en särskild plats i hjärtat his klättrare från hela världen, med hela 1500 olika klättring-rutter, som ligger på en höjd från 20 till 400 meter.

Läs mer om Gorges du Verdon här

Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Nära landsorten Gordes i den västra delen av Provence-Alpes-Côte d’Azur har du möjlihet att uppleva ett av Provences pittoreska och historiska kännetecken: det mer än 940 år gamla cistercienser-klostret Abbaye Notre-Dame de Sénanque med dess karaktäristiska lavendelfält, som sköts av klostrets munkar.

Klostret, som är uppkallat efter källan Fontaine de Vaucluse och rymmer fina exempel på romansk arkitektur, nådde sitt största omfång på 1200- och 1300-talen, då det bland annat besatt sju gods, fyra kvarnar och stora landområden i Provence.

Abbaye Notre Dame de Sénanque
Abbaye Notre Dame de Sénanque. Foto: Andrew Lawson. CC BY 2.0.

Idag lever munkarna bland annat på odling av lavendel och av bi-odling. Genom att ansöka, kan man få bo på klostret under kortare perioder, som ett andligt refugium.

Arles

Arles, ligger vid Rhône-deltats början i Bouches-du-Rhône i sydvästra Provence, och kallas ofta för “Galliens lilla Rom” på grund av staden enastående romerska lämningar, som tillsammans med de romerska byggnaderna och monumenten har satt staden på UNESCOs världsarvslista sedan 1981.

Bland stadens stora attraktioner, finns den romerska amfiteatern från 90 e.Kr. som idag används till konserter och teaterföreställningar; Alyscamps, en romerskt nekropolis som var en av världens mest berömda nekropoliser; samt den 20 meter höga romerska obelisken från 300-talet e.Kr., vilken står på Place de la République, framför rådhuset.

Arles
Arles sett från stadens arena. Foto: decar66. CC BY 2.0.

Arles är också känd för att vara den stad, där den holländska konstnären Vincent Van Gogh bodde mellan 1888-1889, och där han skapade mer än 3000 målningar och teckningar, däribland några av hans mest kända verk, som t.ex. “Höst i Provence”.

Resor till Provence

Hideaways arrangerar resor till Provence, med fokus på personligt utvalda hotell och semesterlägenheter. Se alla utvalda hotell och semesterbostäder i Provence här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer