Tre sevärdheter du inte får missa på din resa till Alsace

Alsace
Alsace har mycket att erbjuda, men vilka tre sevärdheter får du inte missa under ditt besök?

Den historiska regionen Alsace, som ligger i den nordöstra delen av Frankrike och sedan 2016 är en del av den administrativa regionen Grand Est, har länge varit en av de mest populära regionerna i Frankrikes norra del, framförallt bland svenska resenärer.

Med sin vackra natur, sina gastronomiska traditioner (däribland alla berömda Alsace-viner), sina färgglada korsvirkeshus samt sina storslagna slott och kyrkor, har Alsace något att erbjuda resenärer med olika typer av intressen.

Men vilka sevärdheter bör du inte missa, när du är på semester i Alsace? Här kommer tre förslag.

Château du Haut-Kœnigsbourg

Alsace är som sagt känt för sina storslagna slott, och Château du Haut-Kœnigsbourg som ligger i kommunen Oschwiller i Bas-Rhin i östra Grand Est, är inte bara ett av de mest kända slotten i Alsace, utan också det största slottet i regionen.

Slottet byggdes på order av en schweizisk adelsfamilj på 1100-talet, och är idag också en del av den berömda vinrutten i Alsace, Route des Vins d’Alsace. Slottet besöks av mer än en halv miljon människor varje år.

Château du Haut-Kœnigsbourg
Château du Haut-Kœnigsbourgs sett från dess vackra mur. Foto: Naval S. CC BY 2.0.

På grund av dess strategiska läge på en klippa med utsikt över Övre Rhens slätter, har slottet bytt händer mellan olika makthavare genom historien – fram tills det, under det 30-åriga kriget, brändes av svenska trupper och följdes av ett fördärv som varade i 300 år, innan man i början av 1900-talet byggde upp slottet igen på order av Kejsare Wilhelm II.

Sedan 1993 är slottet klassificerat som ett historiskt monument av det franska kulturmisteriet.

Strasbourg katedral

Ytterligare en av Alsaces alla kännetecken, är regionen alla historiska och unika katedraler. Strasbourg-katedralen, eller på franska Cathedrale Notre-Dame de Strasbourg, asnes vara en av de finaste exemplaren på sengotisk arkitektur i Frankrike – trots byggnadens alla romerska spår.

Katedralens höjd känns först på allvar när man står vid dess fot. Foto: TeaMeister. CC BY 2.0.

142 meter höga kyrkan, som av den berömda författaren Victor Hugo kallades “ett gigantiskt, delikat vidunder”, var världens högsta byggnad mellan 1647 och 1874, varpå det övergicks av St. Nicolaus Kyrka i Hamburg. Idag är det den sjätte högsta kyrkan i världen, och den högst existerande byggnad som uppfördes på Medeltiden.

Katedralen är faktiskt så imponerande, att den kan ses så långt bort som från bergen Vogeserna och Schwarzwald på den andra sidan av Rhen.

Parc du Petit Prince

Läste även du den berömda boken av Antoine de Saint-Exupérys, Le Petit Prince (Den lilla prinsen) när du var liten? Om så är fallet, kan du uppfriska barndomsminnena med ett besök i staden Ungersheim i departementet Haut-Rhin i östra Grand Est, där du har möjlighet att gå på upptäcktsfärd i temaparken med samma namn. Parc du Prince öppnade för fem år sedan, och har idag 36 attraktioner och fler än 200.000 gäster om året.

Parc du Petit Prince
Parc du Petit Prince bjude rpå attraktioner för både barn och vuxna. Foto: Birte Fritsch. CC BY 2.0.

Parken bjuder på olika spännande shower och attraktioner, som alla är inspirerade av berättelsen om den lilla prinsen, och fokuserar på tre teman: Luftfart och astronomi, resor från planet till planet samt mötet med djur och natur. Förutom de olika showerna och aktiviteterna, som har Den lille prinsen som gemensam nämnare, rymmer parken också djurparker, trädgårdar och en rad nöjesattraktioner – däribland två ballon captifer (fastspända luftballonger), rutschkanor, karuseller, en trampolinpark, en flygsimulator och en 4D-biograf.

Resor till Alsace

Hideaways arrangerar resor till Alsace med fokus på personligt utvalda hotell och semesterbostäder. Se alla utvalda hotell och semesterbostäder i Alsace här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer