Tre sevärdheter du inte bör missa på din resa till Malta

Malta
Malta (här huvudstaden Valletta).

Med runt 1,6 miljoner besökare varje år, har ö-gruppen Malta – som består av de tre huvudöarna Malta, Gozo och Comino (samt en rad mindre, obebodda öar) – blivit ett populärt resmål för många européer; inte minst hos oss nordbor som lockas av landets milda Medelhavsklimat, alla de vackra kustlandskapen och de stora kulturella och historiska sevärdheterna. Men vilka av dessa sevärdheter bör du besöka när du reser till det lilla – men rika – semesterlandet? Här kommer tre tips.

Valletta

Ö-gruppen och nationen Maltas huvudstad, Valletta, som ligger på den sydöstra delen av Malta, är känd för sin rika arkitektur och alla vackra historiska byggnader. Just arkitekturen har bidragit till att staden utsågs till kulturarv av UNESCO år 1980, och dessutom går under smeknamnet Superbissima (som betyder “den stoltaste”).

Trots den stora ödeläggelsen som drabbade staden under andra världskriget (bland annat förstördes det kungliga operahuset), är staden full av barock rikedom, blandat med element av manieristisk, neoklassisk och modern arkitektur.

Valletta
Vallettas historiska del sett från luften. Foto: Dion Hinchcliffe. CC BY-SA 2.0.

Bland stadens mest kända sevärdheter finns St. John’s Co-Cathedral, som är dedikerade Johannes Döparen, och byggdes av Johanniterorden mellan 1572 och 1577, på beställning av stormästaren Jean de la Cassière. Katedralen rymmer bland annat den största (och enda signerade) målningen av Michelangelo Merisi da Caravaggio.

Andra stora historiska sevärdheter i staden värda att nämna, är Auberge de Castille et Leon, som en gång i tiden var bostad för den officiella Johanniterorden, och som nu är säte för Maltas premierminister; Il-Palazz tal-Granmastru, som byggdes mellan 1571 och 1574 och brukade husera det maltesiska parlamentet, men idag huserar den maltesiska presidentens kontor; och det nationella konstmuseet som ligger i ett vacker rokoko-palats, vilket kan dateras tillbaka till slutet av 1570-talet.

Gozo

Gozo, som bland Maltas invånare också kallas Għawdex är den näst största ön i ö-gruppen, och ligger nordväst om huvudön Malta.

Ön har historiska sätt länge varit sammankopplas med Ogygia, som i Homers berömda epos Odysséen är den plats där nymfen Kalypso – utrustad med gudomlig makt och skönhet – håller Odysséen fångad i hela sju år. Idag är ön dock främst känd för sin otroliga natur, och för att rymma de berömda Ġgantija-templen, som tillsammans med andra megalitiska strukturer på ön tillhör de äldsta monumenten i världen.

Gozo
Gozos vackra landskap. Foto: ZiYouXunLu. CC BY-SA 4.0

Ħaġar Qim

Ħaġar Qim är ett megalitiskt tempelkomplex som ligger på den sydvästra delen av huvudön Malta. Templen härstammar från den så kallade Ġgantija-perioden, som sträcker sig från 3600-3200 f.Kr, och är bland de äldsta religiösa monumenten i världen. UNESCOs världsarvs-kommitté har beskrivit monumenten som “unika arkitektoniska mästerverk” och utsåg år 1992 Ħaġar Qim och fyra andra megalitiska strukturer i ö-gruppen till världsarv.

Då Ħaġar Qim byggherrar använde globigerina-kalksten för att bygga templen, har de lidit av svår förvittring och krakelering genom århundradena. Medelhavets skiftande klimat har haft sin påverkan, och för att skydda templen mot ytterligare erosion har man byggt skyddande tält vid monumenten.

Man har också byggt ett besökscentrum nära tempelkomplexet, som innehåller ett auditorium med en audiovisuell introduktion till stället och en utställningsplats som visar artefakter och reproduktioner från det arkeologiska museet, samt interaktiva utställningar.

Se alla resor till Malta med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer