Tre platser du inte kände till i Napoli… förrän nu

Att åka till en helt ny plats i världen kan vara något av det mest spännande som finns – bara tänk på alla nya intryck som väntar, all ny mat du ska få smaka på, och alla spännande upplevelser du kommer packa med hem i bagaget. Om du är som jag, så sitter du säkert också framför otaliga hemsidor veckor innan avresan, och läser tips, efter tips, efter tips – för vi vill ju ha ut max av vår resa. För mig innebär max, att få uppleva platsen så som lokalinvånarna lever och lär, och därför är det just platser där jag känner någon som kan guida mig, som har kommit att bli mina mest betydelsefulla semesterminnen.

Nu är det ju inte så lätt att känna någon i varje litet hörn av denna jord, och därför är det viktigt att vi delar med oss av våra insider-tips. Så därför tänkte jag vara snäll och dela med mig av tre mer eller mindre hemliga platser i Napoli, som jag guidades till av mina neapolitanska vänner senast jag besökte storstaden i Campania i södra Italien. Besöken på dessa tre platser fick mig att bli mer förälskad i Napoli än jag redan var, så jag hoppas de har samma inverkan på dig.

Napoli miljö
Napoli upplevs bäst med en personlig guide – men har du ingen sådan, kan du ta hjälp av mina tre tips här nedan. © Louise Laurenius

Napoli Sotterranea

Visste du att det finns två Napoli? Jo, det är sant! Förutom staden så som vi känner till den idag, finns ett underjordiskt Napoli, som befinner sig rakt nedanför det historiska centrumet av staden, nästan 40 meter under jordens yta. Napoli Sotterranea (bokstavligen “underjordiska Napoli”) är ett virrvarv av tunnlar, hålor och grottor som började utformas redan 300 år före Kristus då de gamla grekerna började utmynna tuffsten från jorden för att bygga det som var grunden till dagens Napoli, nämligen Neapolis. Därefter utvidgades den underjordiska staden till akvedukter för att underlätta stadens vattenförsörjning. Under andra världskriget hade Napoli Sotterranea en viktig funktion som gömställe för stadens invånare under de svåra bombningarna som Napoli drabbades av…

Napoli Sotterranea
Det är svårt att ge en rättvisande bild av Napoli Sotterranea genom ett foto – den här platsen bör upplevas på riktigt!

Det är verkligen en fascinerande historia, och för dig som är intresserad av att höra mer om den, är det möjligt att följa med på guidade turer (på engelska eller italienska) under Napolis yta. Observera att du inte tillåts inträde utan närvaro av guide – vilket nog endast är för din egen säkerhets skull…

Restaurangen De Nennella i Quartieri Spagnoli

Quartieri Spagnoli
Quartieri Spagnoli i Napoli, är urbilden av staden… © Louise Laurenius

Har du någonsin sett ett foto från Napoli, kan jag nästan garantera dig att bilden är tagen i Quartieri Spagnoli (”de spanska kvarteren”). Det är urbilden av Napoli. Krokiga gator. Tvätt på linor mellan fönster. Gamla skotrar i varje hörn. Kaos. Smuts. Högljudda konversationer. Och vackert i sin fulhet. Quartieri Spagnoli har länge varit ett av de fattigaste kvarteren i Napoli, med hög arbetslöshet och stort inflytande av Camorran. Idag har det dock blivit lugnare – åtminstone på dagen, men jag skulle inte rekommendera någon att ta en promenad i området efter solnedgången.

Quartieri Spagnoli har blivit populärt även bland Napolis besökande turister, som vill uppleva den autentiska delen av staden. Men vad många missar, är det mest autentiska av allt – nämligen ett besök på restaurangen De Nennella, som ligger mitt i hela smeten. Att äta lunch här, är en helt galen upplevelse. Det är högt tempo och servitörerna är lika högljudda – de sjunger och dansar konstant med sina gäster. Man kan höra kockarna skoja, skälla och skratta med varandra i köket. Maten nästan kastas fram på bordet, här bryr man sig inte precis om upplägget, men smakerna är i gengäld ljuvliga. Alltså, jag älskar neapolitanare – helt crazy!

Ta er till De Nennella, skriv upp er på väntelistan för att få ett bord (här är alltid fullt), och se fram emot en lunch utöver det vanliga.

Isola la Gaiola

Neapolitanarna själva kallar ön för Isola Maledetta (“den förbannade ön”) och faktum är att Isola la Gaiola har drabbats av många tragedier genom historien. Idag är det däremot en helt annan verklighet du möts av, då du beger dig till naturparken Parco Sommerso di Gaiola i utkanten av Napoli, där Isola la Gaiola tornar upp sig som något som framstår som högst onaturligt, cirka 30 meter ute i havet.

Isola la Gaiola
Ett besök vid Isola la Gaiola är ett måste för dig som vill bada i en unik miljö… © Louise Laurenius

Från att ha varit en fördömd plats, har det kommit att bli en högst älskad plats dit napolitanare själv åker för att sola och bada… och, jag var på väg att skriva “komma bort från stadens stress och kaos”, men faktum är att Napolis kaos är omöjligt att komma bort från – även här vid Isola la Gaiola där det är kamp om de få platserna vid havet. Men det är en upplevelse att sola och bada på denna unika plats på jorden. Vill du ha mer information om Isola la Gaiola, och dess mytomspunna historia, kan du läsa min artikel om det här.

Vill du uppleva dessa tre hemliga platser i Napoli – och kanske hitta dina egna favoriter?

Då ska du besöka vår sidan om Napoli här, där du hittar en massa information om staden, och dessutom kan välja och vraka bland våra handplockade hotell, semesterlägenheter och B&B i staden. Har du några frågor är du varmt välkommen att ringa oss på 040 60 60 499 eller skriva till oss här.

Taggar från artikeln
,
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer