Tre boktips till din semester i Italien

Är du på jakt efter några böcker, skrivna av italienska författare, som du kan ta med på din kommande resa till Italien? Då ska du fortsätta läsa här nedan där Mikkel ger dig tips på tre böcker från Italien som du kan ta med på semestern.

Trevlig resa – och trevlig läsning!

Volevo i pantaloni

Den första bok jag vill rekommendera dig att ta med heter Volevo i pantaloni. Den finns inte utgiven på svenska än, men för dig som vill lära dig ett nytt språk finns den som Easy Readers bok på italienska (Nivå B). Annars finns den också utgiven på danska som fullständig bok.

Boken är skriven av en då endast 18 år gammal författarinna som heter Lara Cardella. Historien handlar om Annetta som har en okontrollerbar lust att göra uppror mot de sicilianska männens uppfattning om kvinnor. Kvinnor ska, enligt dem, tryckas ner med makt och genom användning av fysisk bestraffning. Annettas högsta önskan är att få bära byxor, och detta önskar hon realisera genom att besöka ett nunnekloster, för där får de ha byxor under särken. En oskyldig kyss från en pojke får hela Annettas familj att stöta bort henne. Hon blir kallad för hora och moderns fördömande är långvarig och uppenbart nödvändig för att få hela staden att förstår att Annetta har vanärat familjen.

Se alla våra lägenheter och hotell på Sicilien här.

Berättelser från slätten

I den andra boken jag skulle vilja rekommendera dig att ta med på semestern, Berättelser från slätten av Gianni Celati, utspelas handlingen i det platta, sanka landskapet kring floden Po som ligger i Norditalien mellan Alperna och Apenninerna och är ett av de mest moderniserade och industrialiserade områdena i Italien.

Boken är ett möte med människor och öden som man – kanske – kan hitta på Po-slätten. Några av berättelserna är realistiska resereportage, de flesta fantastiska och äventyrliga, men till synes vardagliga berättelser, men med inslag av gamla myter och fabler. Många av människorna lever i det tysta, i tomma omgivningar, och ger en tanke om hur en modern existens kan se ut. Men det finns också humor och satir i boken. På det hela taget skapar varje berättelse sitt eget speciella universum.

Författaren är en av Italiens viktigaste nulevande författare.

Terrakottahunden

I den tredje boken jag vill rekommendera dig, Terrakottahunden av Andrea Camilleri, möter vi den charmerande, matglada kommissarien Salvo Montalbano som har smak för böcker och vackra, yppiga kvinnor. Många av er känner säkert igen profilen från TV-serien som är baserad på Camilleris böcker.

Montalbano är en ensamvarg – en ensamvarg som måste utstå oacceptabla överordnade och hålla koll på obegåvade underordnade. Hans största rädsla är presskonferenser samt att bli känd. Han flickvän från Norditalien anser att alla är helt galna på Sicilien.

I denna bok handlar historien om en maffia-berättelse med de sedvanliga ingredienserna som mord, hot, skyddspengar och korruption. I upplösningen av fallet hittar polisen två mumifierade lik i en grotta som vaktas av, som titeln avslöjar, en terrakottahund. Detta mystiska fall intresserar Montalbano mer äm maffiabrott som har en tendens att leda absolut någonstans…

Författaren har blivit en av Italiens bästsäljande författare. Kan du italienska och planerar att läsa boken på sitt originalspråk så ska du vara beredd på stor användning av sicilianska ord och uttryck.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer