Trás-os-Montes – ett okänt hörn i norra Portugal

Montesinho-Natural-Park-1170x1080
Parque Natural de Montesinho. Foto: Miguel Vieira. CC BY 2.0

I Portugals nordöstra hörn, ligger ett “land bakom bergen”, Trás-os-Montes, där livet under flera hundra år gick sin stilla gång utan någon vidare kontakt med resten av landet. Här har du möjlighet att uppleva ett Portugal som är oberört av turism, med egna traditioner, vild natur och små, charmiga landsorter.

Unik kultur i Trás-os-Montes

Trás-os-Montes omges av höga berg och breda floder, som fram tills för några få årtionden sedan utgjorde en effektiv barriär mot kulturell och ekonomisk utveckling med resten av Portugal.

Tack vare isolationen utvecklade befolkningen i Trás-os-Montes sitt eget språk, mirandês, som idag är erkänt som officiellt språk i regionen, i linje med portugisiska.

En mand og hans æsel.
En man och hans åsna. Foto: Rosino, Creative commons..

Det är dock inte endast språket som är unikt för denna del av norra Portugal. Det finns också exempel på keltiska spår i kulturen, som du bland annat kan uppleva på säckpipa-festivaler i staden Miranda do Douro vid den spanska gränsen.

Rustika byar och vild natur

Städer som Chaves och Bragança har en viss storlek, och rymmer många intressanta och historiska sevärdheter, men det finns lika många små medeltida byar, som gör ett besök i Trás-os-Montes till en unik upplevelse.

Bageri i Tras-os-Montes
Traditionellt bageri i Trás-os-Montes. Foto: Rosino, Creative Commons.

Även om det idag finns en bättre förbindelse til resten av Portugal, tack vare nya motorvägar, kan du i många av de små rustika landsorterna – särskilt i längst mot norr – fortfarande få känslan av att vara den första besökaren någonsin i ett samhälle från en annan tid. Här kan du också besöka byar, där befolkningen fortfarande lever av ett ett traditionellt system, där man gemensamt äger rätten om faciliteter, plikter och produktion.

Bro i Trás-os-Montes
Upplev enastående natur och kultur i norra Portugal. Foto: Rosino, Creative Commons.

Kombinera eventuellt kulturupplevser med ett besök i naturparken Parque Natural de Montesinho, som är hem för ett rikt djurliv med bland annat många fågelarter. på din väg runt i den vackra naturen, kan du följa skyltarna mot Aldeias preservadas, som visar vägen till en rad av områdets bäst bevarade landsorter.

Resor till norra Portugal

Hideaways har stor erfarenhet av resor till norra Portugal och erbjuder ett brett urval av hotell och semesterbostäder, som är perfekta utgångspunkter för utflykter till sevärdheterna i Trás-os-Montes.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer