Topp 5 UNESCO-platser att besöka på en resa till Grekland

Erechtheion-templet på Akropoliskullen i Grekland
Erechtheion-templet på Akropoliskullen i Grekland

Att Grekland är en storfavorit bland semesterfirare, råder det ingen tvekan om. Och det är ju inte så konstigt egentligen, för med Medelhavsområdets längsta kuststräcka, finns det gott om gyllene stränder att besöka (varav 486 stycken har belönats med den eftertraktade blå flaggan), och landet är därmed ett paradis för var och en som vill njuta av lata dagar under solens strålar.

Men Grekland är mycket mer än gyllene stränder, kristallklart hav, smakfull mat och glada greker. På grund av landets geografiska position, har Grekland bebotts av flera olika civilisationer, vilka alla har lämnat sina spår: det handlar om allt från monumentala byggnader och små konstverk, till spår från det dagliga livet och kulturella traditioner – och inte att förglömma, är ju landet också demokratins vagga. Allt detta kan du som reser till Grekland fortfarande ta del av.

Topp 5 UNESCO-platser att besöka i Grekland

Grekland har totalt 18 platser och monument på UNESCOs lista över världsarv. De är utspridda över hela landet, både på fastlandet och på öarna, och en del av dem befinner sig nära några av våra hideaways. Här nedan har jag varit ut en topplista över Greklands världsarv, men om du vill se hela listan så hittar du den här. Ta chansen att komma i kontakt med dessa imponerande kulturarv, där du får inblick i de kulturella, artistiska och historiska traditioner som sedermera påverkat större delen av världen.

1. Akropolis i Aten

Visste du att en akropol är en befäst stad, belägen på en klipphöjd? Det finns alltså flera akropoler i Grekland, men den viktigaste av dem alla är Akropolis i Aten. Akropolis är i första hand tillägnad Atens beskyddare, gudinnan Athena, och dominerar den centrala delen av staden, där den tornar upp sig på sin klippa i harmoni med sin naturliga miljö. Alla de mest berömda myterna runt antika Aten, dess största religiösa festivaler, tidigaste kulturer och flera avgörande händelser i stadens historia är alla kopplade till detta heliga område.

Utsikt över Akropolis i Aten
Utsikt över Akropolis i Aten.

Akropolis valdes ut som världsarv 1987, bland annat med motiveringen: Akropolis är det högsta uttrycket för anpassning av arkitektur till en naturlig plats. Denna stora komposition av perfekt balanserade massiva strukturer, skapar ett monumentalt landskap med unik skönhet, bestående av en komplett serie arkitektoniska mästerverk från 500-talet f.Kr.

2. Det arkeologiska området i Delfi

På 600-talet f.Kr. var Delfi det religiösa centret, och en symbol för enighet, i den antika grekiska världen – faktum är att staden av ansågs vara världens mittpunkt, då en myt berättade att Zeus hade släppt två örnar fria, en i väst och en i öst, och det var i Delfi dessa två örnar möttes.

Delfi är nog mest känt för Pythia eller med andra ord, Oraklet i Delfi – språkröret för guden Apollon. Inga greker vågade ta viktiga beslut innan de först hade rådfrågat oraklet (som valdes ut bland ogifta lantbrukarflickor i trakten). När grekerna stod framför viktiga vägskäl i livet, tog de sig därför till Apollontemplet i Delfi, lämnade en lämplig offergåva, och ställde därefter sin fråga till en präst som i sin tur tog med sig frågan till oraklet.

Tholos at the Temple of Athena Pronoia, Delphi
Tholos vid templet Athena Pronoia i Delfi. Foto: Andy Hay. CC BY 2.0

Det första oraklet gjorde när hon fått höra frågan var att upprätta kontakt med Apollon genom att dricka en klunk heligt vatten och äta ett par lagerblad (som var symbolen för Apollon). Sedan föll hon i trans och började prata – ibland förmedlade hon sina ord lugnt och stillsamt, andra gånger upphetsande och rasande. Prästerna stod bredvid och försökte tyda hennes ord, som de sedan återberättade till den som ställt frågan, men svaren var ofta tvetydiga och svårtolkade, så vem vet hur mycket hjälp de stackars grekerna fick till slut…

3. Rhodos gamla stad

Rhodos gamla stad anses av många vara den bäst bevarade medeltida stadskärnan i hela Europa. Det var härifrån Johanniterorden utgick ifrån mellan åren 1309 och 1523, och de har lämnat outplånliga spår på hela ön. De förvandlade öns huvudstad till en befäst stad, omringad av en nästan fem kilometer lång mur, som framförallt skulle motstå angrepp ledda av den egyptiska sultanen och turkiska styrkor.

Mysiga kvarter i Rhodos gamla stad
Mysiga kvarter i Rhodos gamla stad. Foto: Eirien. CC BY 2.0

Att promenera innanför Rhodos stadsmurar är nästan som att ta sig tillbaka 600 år tillbaka i tiden, och lyssnar du noga kanske du kan höra hästarnas hovar slå mot marken, eller riddarnas rustningar skramla på deras frammarsch längs kullerstensgatorna. Den gamla staden är full av monument, kyrkor och slott från medeltiden, och tillsammans utgör de ett utmärkt exempel på en arkitektoniskt ensemble som illustrerar en signifikant period i historien”, vilket är vad UNESCO skriver som motivering för att ta med platsen på sin världsarvslista.

Läs mer om resor till Rhodos med Hideaways här

4. Korfus gamla stad

Korfu, som ligger i västra Grekland nära Albaniens kust, tillhörde Republiken Venedig mellan 1386 fram tills rikets upplösning år 1797. Ön hade ett mycket strategiskt läge vad gäller handeln mellan Republiken Venedig och det Ottomanska riket i öst, och av denna anledning byggde venetianerna tre fort för att försvara rikets handelsintressen – vilket visade sig vara en bra plan, för Korfu är den enda region i Grekland som ottomanerna aldrig lyckades inta.

Utsikt över Korfus gamla stad
Utsikt över Korfus gamla stad. Foto: Alexander Saprykin. CC BY-ND 2.0

Sedan medeltiden har staden kallas för Kastropolis, vilket betyder “Staden med forten”, och du kan fortfarande besöka dem under ditt besök på ön.  

Läs mer om resor till Korfu med Hideaways här

5. Det arkeologiska området Olympia

Enligt UNESCO finns det förmodligen ingen antik arkeologisk plats någonstans i världen, som är mer relevant i dagens värld, än Olympia. Platsen som är tillägnad fadern av gudarna, Zeus, blev snabbt det viktigaste religiösa centret i Grekland där det 64 meter långa Zeustemplet var den viktigaste byggnaden.

 

Olympia, här hölls de första olympiska spelen
Olympia, här hölls de första olympiska spelen. Foto: Carole Raddato. CC BY-SA 2.0

Men vad Olympia troligen är mer känd för idag, är det faktum att det också var ett atletiskt centrum, och att de olympiska spelen föddes här. Spelen hölls i Olympia vart fjärde år mellan 776 f.Kr. och 393 e.Kr. och än idag tänds den olympiska elden i Olympia innan den beger sig ut på sin resa runt världen.

Den här artikeln är skriven i samarbete med Grekiska Statens Turistbyrå.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer