Topp 5 UNESCO-platser att besöka på en resa till Italien

Italien har hela 53 platser på UNESCOs världsarvslista (att jämföra med Sveriges 15 platser), och att välja ut endast fem utav dessa till en topplista, kan tyckas vara ett omöjligt uppdrag. Sanningen är ju den, att platserna har kommit med på världsarvslistan av en anledning, och de bör alla få sin beskärda del av uppmärksamhet och besök. Men, som med mycket här i livet, räcker inte alltid tiden till, och därför kan det vara bra att ibland få hjälp med att sålla ut bland favoriterna – just därför har jag valt, att här presentera fem favoriter.

Utöver dessa fem favoriter vill jag också ge er ett wild card, som hade kunnat få plats på listan, men som redan fått en annan stor utmärkelse. Jag talar om grottstaden Matera, som blivit utnämnd till Europeisk Kulturhuvudstad år 2019. Matera kom med på UNESCOs världsarvslista år 1993 som den första syditalienska staden, och har sedan dess blivit allt mer populär bland inhemska och utländska turister.

Läs mer om grottstaden, och kulturhuvudstaden, Matera här

Topp 5 UNESCO-platser att besöka i Italien

Italiens kulturarv ligger utspridda i hela landet, från bergskedjan Dolomiterna och vindistriktet Langhe i norr, till Alberobello i Apulien (regionen som utgör klacken i den italienska stöveln) och den historiska staden Siracusa på Sicilien. Det spelar alltså ingen roll vart i Italien du spenderar din semester – det kommer nämligen högst troligen finnas ett kulturarv du kan besöka inom rimligt köravstånd. Om du vill se hela listan på italienska kulturarv, så hittar du den på UNESCOs hemsida för kulturarv här.

1. Val d’Orcia, Toscana

Att det finns gott om vackra platser i Italien, det är det ingen som kan säga emot, men om det är en plats som kan kallas picture perfect, ja då är det Val d’Orcia.

Val d'Orcia i Toscana

Val d’Orcia som är en dal som sträcker sig från kullarna söder om Siena till vulkanberget Monte Amiata, är urbilden av Toscana med dess klassiska böljande landskap, där cypresser, vinfält och pittoreska städer dyker upp runt varje krön. Två av de mest kända städerna i området är Pienza och Montalcino, där den senare kanske är mest känd för sin vinproduktion, framförallt vinet Brunello di Montalcino.

2. Su Nuraxi di Barumini, Sardinien

På 500-talet f.Kr, byggdes en unik typ av försvarsstruktur, känd som nuraghi på Sardinien, och det finns ingen liknande struktur någon annanstans i världen. Komplexet består av konformade, cirkulära försvarstorn byggda i sten.

Nuraghi
En av många nuraghi på Sardinien. Foto: A.AutielloCC BY-ND 2.0

Tornen finns utspridda över hela Sardinien, men komplexet i Barumini är det som mest utvecklat, och också bäst bevarat, och ger därmed den bästa insynen i denna anmärkningsvärda förhistoriska arkitektur.

3. Den historiska stadskärnan i Urbino, Marche

Hela sju historiska stadskärnor i Italien, finns med på världsarvslistan, däribland det i Florens, Rom, San Gimignano och Neapel. Här har jag dock valt ut Urbino, en stad som kanske inte får lika mycket uppmärksamhet som sina större syskon, men som är en av de största arkitektoniska pärlorna i hela Italien.

Urbino, Italy, Cityscape at Dull Day
Den gamla stadskärnan i Urbino i regionen Marche.

Urbino är en utpräglad renässansstad i regionen Marche på den italienska östkusten, och på 1400-talet samlades här några av världens största poeter, konstnärer och tänkare vilka senare förde med sig den kultur de byggt upp i Urbino, till andra platser i världen.

4. Vinlandskapen Langhe-Roero och Monferrato, Piemonte

“Langhe-Roeros och Monferratos vingårdar utgör ett utmärkt exempel på människans interaktion med sin naturliga miljö. Efter en lång och långsam utveckling av vinodlingskompetens, har den bästa möjliga anpassningen av druvsorter till mark med specifika mark- och klimatkomponenter genomförts, som i sig är relaterad till vinodlingskompetens och därigenom blivit ett internationellt riktmärke. Vinodlingslandskapet uttrycker också stora estetiska egenskaper, vilket gör det till en arketyp av europeiska vingårdar”

Piemonte vinmarker landskab Castiglione Falletto Langhe
Vinrankor så långt ögat kan nå i Langhe vinlandskap.

Så låter en av motiveringarna till varför vinlandskapen Langhe-Roero och Monferrato i Piemonte har kommit med på UNESCOs världsarvslista, och det är bra till att hålla med. Piemonte har med tiden blivit känd som den region i Italien som sätter mat och vin i första rummet, och deras starkast lysande stjärnor är vinerna Barolo och Barbaresco. Utöver goda viner, är området fullt av spännande medeltidsstäder och välbevarade fästningar, besök till exempel Alba, La Morra och Neive på din semester i området.

5. De Eoliska Öarna, Sicilien

De Eoliska Öarna är samlingsnamnet för de sju vulkanöarna Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi och Panarea, som ligger samlade utanför Siciliens norra kust. Trots att man skulle kunna tro, att öarna finns med på världsarvslistan på grund av deras skönhet och något exotiska prägel, ligger faktiskt motivationen i det vulkaniska fenomenet.

Salina Lipari
Vy från Lipari, den största av de Eoliska Öarna.

Sedan 1700-talet har man på öarna kunnat studera vulkanologi, hur vulkaniska öar är uppbyggda och pågående vulkaniska fenomen, vilket har varit av största vikt för utbildningen av geologer i nästan 300 år. Läs mer om de Eoliska Öarna här

Den här artikeln är skriven i samarbete med den Italienska Statens Turistbyrå, ENIT.

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Sicilien på två hjul

Känner du till filmen Vacanze Romane? Den där Gregory Peck kör runt...
Läs mer