Topp 5: Milanos bästa restauranger

Visste du, att Italien är det land i Europa, efter Spanien och Storbritannien, där befolkningen spenderar mest pengar på restauranger och barer? Kanske är det då inte så konstigt att det finns över 350 000 restauranger, pizzerior och barer i landet, och högst koncentration hittas i regionen Lombardiet i norr. Huvudstaden i Lombardiet, är Milano, och det är också där jag bor – men trots att jag befunnit mig här i snart fem år, har jag bara lyckats prova en bråkdel av alla restauranger i staden. Däremot har jag hittat mina absoluta favoriter, och det är dem jag vill delge er i denna artikel.

Så, här kommer mina tips på restauranger du absolut inte bör missa, nästa gång resan går till modemetropolen.

Trippa
Bli inte avskräckta nu, men trippa betyder mer eller mindre mage (eller innanmäte) på italienska – och faktum är att restaurangen serverar en hel del rätter baserade på just mage, tarmar och andra delar av djuret som vi i Sverige tycker är groteskt – men som i Italien anses vara delikatesser. Men. Du behöver inte äta just dessa rätter, menyn har något som passar allas smak – och jag har själv ätit några av de godaste, mest innovativa rätter jag någonsin ätit på Trippa. Prova deras Vitello Tonnato, som är känd i hela Milano med omnejd. Restaurangen blir mer och mer populär för varje dag som går, så se till att boka bord i tid.

Adress: Via Giorgio Vasari 3, 20135 Milano
Telefonnummer: +39 3276687908

Vill du testa att göra din egen Vitello Tonnato, så hittar du receptet på det här

Tapas Milano
Ett skepp kommer lastat… med tapas från Ajo Blanco!

Ajo Blanco
Långt bortom turiststråken – i det mysiga, lite alternativa kvarteret Isola (att jämföra med Södermalm i Stockholm) – ligger en spansk tapasbar vid namn Ajo Blanco. Hit är det perfekt att gå med en grupp vänner, och beställa in en mängd olika tapas som alla delar på – på äkta sydeuropeiskt manér. Manchego-ost, patanegra, vitlöksfrästa gambas, spansk tortilla, friterade peperoni… allt ackompanjerat av spanska viner eller en karaff sangria. Och missa för Guds skull inte deras Crema Catalana med smak av ingefära till efterrätt! Ljuvlig!

Adress: Via Genova Giovanni Thaon di Revel 3, 20159 Milano
Telefonnummer: +39 026686577

Osteria Brunello
Restaurangen ligger på Corso Garibaldi, mellan Moscova och turisttäta Corso Como, och med tanke på dess kommersiella placering hade jag svårt att tro att Osteria Brunello skulle hålla måttet första gången jag besökte stället. Men oj vad fel jag hade! Fantastisk mat – italienska rätter med en modern twist – lagade med själ och hjärta. Och en lång vinlista att botanisera bland. Tummen upp för Osteria Brunello.

Adress: Corso Garibaldi 117, 20121 Milano
Telefonnummer: +39 026592973

Italiensk restaurang
Miljön är lika viktig som maten för att helhetsupplevelsen ska bli optimal… © Louise Laurenius

El Porteño
Vi fortsätter på det internationella temat och åker vidare till Argentina, landet som är känt för sitt fantastiska kött – och det också precis det den argentinska restaurangen El Porteño imponerar med. Hit går du när du är hungrig, för här kan du mumsa på stora stekar och andra styckdelar, grillade till perfektion. Det finns två El Porteño i Milano, och båda lokaler är otroligt mysiga och fint inredda. Perfekt för en intim kväll mellan fyra ögon.

Adress: Viale Gian Galeazzo 25, 20136 Milano // Viale Elvezia 4, 20154 Milano
Telefonnummer: +39 0258437593 // +39 0234537275

Cantina Piemontese
“…siamo quello che mangiamo e noi vogliamo mangiare in modo eccellente” (vi är vad vi äter, och vi vill äta utmärkt), så skriver Cantina Piemontese på deras hemsida – och jag kan inte annat än att hålla med. Här äter du verkligen fantastiskt – och dessutom är större delen av menyn anpassningsbar efter glutenallergiker, så även intoleranta har möjlighet att njuta av högkvalitativa rätter. Salen är inredd med inspiration från 30-talet, och med öga för de små detaljerna. Här kan du spendera många timmar i goda vänners lag.

Adress: Via Laghetto 2, 20122 Milano
Telefonnummer: +39 02784618

Vill du testa ovan nämna restauranger i Milano – eller hitta dina egna favoriter?

Då kan du besöka vår sida om Milano här, för att se vilka hotell som finns tillgängliga i staden under din valda semesterperiod.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer