Tomatfestivalen ”La Tomatina” – Spaniens vildaste matkamp

La-Tomatina-i-Spanien
La Tomantina i Bruñol - en annorlunda tomatfestival!

Historierna är många runt tomatfestivalens ursprung. Den mest utbredda av dem säger, att allt startade år 1945, då några lokala ungdomar hamnade i slagsmål och började att kasta tomater på varandra. Sedan dess, avhålls tomatfestivalen – också kallad La Tomatina – varje år i Spanien.

La Tomatina tar plats den sista onsdagen i augusti, i staden Buñol, och besöks av cirka 40.000 människor som njuter av festivalens händelser.

Festivalen startar på stadens torg klockan 9 på morgonen, där rådhuset anordnar en gemensam frukost, och efter hand samlar fler och fler människor på gatorna. Tomatkampen börjar först, när en våghals klättrar upp på en hög pelare insmord i såpa, för att nå en stor skinka på toppen. Under tiden hälls spannar med vatten ut över alla åskådare, så att alla är helt blöta och redo att gå ut i kamp. När våghalsen har nått skinkan, kastas den ut i människohavet, och ett skott avfyra, vilket signalerar att kampen har börjat. Åtskilliga stora lastbilar kör långsamt in på gatorna, och kastar ut cirka 40 ton tomater, varpå galenskaperna startar. Efter några få sekunder är allting rött. När nästa skott ljuder, är kampen slut, och festivalens deltagare spolas rena med vatten.

La Tomatina i Buñol Spanien
Fotokälla: Mividaen Sampere

Det är inte helt ofarligt att delta i tomatkampen, och alla deltagare måste hålla sig till några gemensamma regler. Exempelvis måste alla bära skyddsglasögon för att undvika ögonskador. Därutöver får man inte riva någon i kläderna, och man får inte kasta tomaterna hårdare, än man själv tycker det är okej att bli träffad.

Om du vill besöka en annorlunda festival, så är La Tomantina i Bruñol (som ligger nära Valencia) väl värt ett besök. Staden är förhållandevis liten, med endast 10.000 invånare, och då festivalen har över fyra gånger så många besökare, kan det vara en bra idé att övernatta i Valencia (som ligger 30 minuter från Bruñol) och köra dit på festivaldagen.

Trevlig fest – och kom ihåg att ta med ombyte! 🙂

Se alla resmål och hideaways i Spanien här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Amalie

Grekiska specialiteter

Tzatziki, moussaka, souvlaki, stifado, retsina – de flesta har hört talas om...
Läs mer