Tiramisù från Italien: läs historien om min favoritdessert

Tiramisù
Tiramisù - min favoritdessert

Tiramisù har sedan länge varit en klassiker inom kokkonsten, men den berömda italienska desserten har faktiskt endast cirka 50 år på nacken. Tiramisún kom till världen, då en nyfödd pojke blev sjuk…

Familien Campeols ägde år 1971 restaurangen Le Beccherie i Treviso, inte långt från Venedig. På den tiden hade deras nyfödde son blivit sjuk, och han ville inte äta – inte ens den söta desserten zabaglione med lätt marscarpone, som moderna erbjöd honom. Nu var goda råd dyra. Pojkens gudmor, fick idén att blanda ner lite kaffe i desserten. Hon menade, att det kanske skulle få pojken att kvickna till. Och det fungerade. Pojken åt upp allt, och mådde snart därpå bättre. Alla var glada.

Tiramisùn blir till

Mamman var så lyckligt, att hon gick till familjens restaurang och frågade kocken – den nu berömde Roberto Linguanotto – om han inte kunde göra en dessert av de ingredienser som hade hjälpt hennes sjuka son.

Det kunde han så gärna.

 

Tiramisù
Tiramisu kan serveras på många olika vis. Här på ett raffinerat sätt. Foto: Jay Tong. CC BY-ND 2.0

Kocken kombinerade zabaglione och mascarponeost med lager av ladyfingers doppade i kaffe. Han rundade av desserten med att pudra över lite kakao, och volià – Tiramisùn hade sett dagens ljus.

Tiramisùn förför hela världen

Den nykläckta desserten blev snabbt populär i Treviso. Andra kockar kopierade Roberto Linguanottos recept, och snart blev tiramisùn kulinariskt kännetecken för den lilla staden i norra Italien.

Tiramisún tog sitt första stora steg mot gastronomins toppar, då den berömde matjournalisten och skådespelaren Giuseppe Maffioli skrev om rätten i sitt matmagasin Vin Veneto. Resten av Italien tog snabbt rätten till sig, efter denna feature.

Villa Pane Country House
Bo hos Anna Maria på Villa Pane Country House i Sorrento, hon gör världens bästa Tiramisù…

Och via det vitt förgrenade nätverket av italienska restauranger och delikatesser runt om på klotet, spridde tiramisùn sig snabbt till hela världen. Idag känner de flesta till desserten.

Tiramisù betyder för övrigt “dra upp mig/pigga upp mig”, för det var ju precis det den gjorde för den lille pojken. Och ja, än idag lyckas den pigga upp alla som har lyckan att få sätta tänderna i denna italienska specialitet.

Jag älskar Tiramisù

Du har säkert redan räknat ut att jag älskar Tiramisù – för mig har desserten blivit en stor del av resan till Italien. Det är klart att det går att hitta restauranger även i Sverige, som serverar god Tiramisù, men det är inte samma sak. Mat- och vinupplevelser är en stor del av resan till Italien, och jag kan nästan garantera att du hittar Tiramisù på menyn på nästan alla våra hideaways i Italien.

Se utvalda hotell och semesterbostäder under resetemat “Mat och Vin” här, eller läs om alla resor till Italien med Hideaways här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer