Tips till en vällyckad vandringssemester i Cinque Terre

Via dell Amore i Cinque Terre
Via dell Amore

Cinque Terre, som ligger på Liguriens vackra kuststräcka mellan Genova och La Spezia, är lite av ett paradis för dig som vill spendera semestern med att bada, äta vidunderlig italiensk mat – och inte minst, vandra på historiska stigar med fantastiska utsikter.

Kombinera avslappning med en aktiv semester

Du kan helt klart välja, att åka hit för att endast slappna av och njuta av livet i de fem små, idylliska fiskelägena som området är uppkallat efter. Men för många som besöker denna pärla på den Italienska Rivieran, är det framförallt vandringsrutterna i det vackra kustlandskapet, som lockar.

Vernazza
Utsikt över Vernazza. Foto: Patrick S., CC.
Manarola
Manarola. Foto: chensiyuan,CC.

Om du vill säkra dig själv en bra upplevelse i Cinque Terre, kommer här några goda tips och råd inför din vandringssemester

Kontrollera om rutterna är öppna

Då och då händer det, att några sträckningar på nationalparkens över 120 km lång vandringsleder stängs. Det sker till exempel, om regnfall har orsakat jordskred, eller om myndigheterna utlyser underhållsarbete.

Du hittar information om eventuella stängningar, samt beskrivningar av vandringslederna på den officiella hemsidan för nationalparken här.

Köp ett Cinque Terre Card

För att bidra till att bevara stigarna, och underhålla de unika städerna, kostar det att vandra på stigarna. Betalning sker i praxis genom att du köper ett “Cinque Terre Card”. Priset på kortet, beror på hur många dagar du ska vandra. För en vuxen kostar det i skrivande stund € 7,50 för ett dagspass. Du kan köpa ditt Cinque Terre Card på ett av parkens välkomstcenter.

Kom förbered

Det är inte ovanligt, att man möter turister i flip-flop på stigarna. Det är dock något som inte kan rekommenderas. Solida, fotvänliga skor är ett måste. Stigarna är på många platser steniga och ojämna, så på längre turer kommer ett par sköna skor betyda mycket för upplevelsen. Klimatet på dessa kanter bjuder naturligtvis oftast in till lättare, luftiga kläder, men det rekommenderas ändå att ta med en tjockare tröja om vädret plötsligt skulle slå om – framförallt på våren och på hösten. Därtill kommer, att vatten, solglasögon, hat och rikligt med solkräm bör finnas med i ryggsäcken. Och glöm inte badkläderna! Det finns inte något bättre än att avsluta dagen med ett härligt dopp i havet!

Kontrollera väderleksrapporten

Ge dig inte ut på vandringslederna i dåligt väder. När det regnar kraftigt, blir många stigar hala. Om du är i tvivel om det är säkert att fortsätta eller inte, bör du vända om. Enligt parkens hemsida, är det inte tillåtet att vandra på stigarna under “Ofördelaktiga väderförhållanden”.

Den bästa tidpunkten

Åker du till Cinque Terre under högsäsongen, är det en bra idé att starta vandringen tidigt på dagen – då undviker du både den värsta hettan och det är generellt också bättre med plats på de populära stigarna. Av samma anledning är vår och höst också bra perioder för en aktiv semester i Cinque Terre.

Ge dig själv gott om tid

Den populäraste rutten, den blå vandringsrutten (il sentiero Azzurro), som passerar genom alla fem fiskelägen, kan genomföras på cirka 5 timmar. Du bör dock ge dig själv gott om tid till turen, så att du också har tid till att sätta dig ner och få en förfriskning i en av de trevliga städerna som du passerar. Även om det bara handlar om en svalkande glass, kan det vara tillräckligt för att hålla energinivån uppe till den kommande etappen. Det finns inga kiosker på stigarna mellan städerna.

Och när du har arbetat upp aptiten efter en lång vandring, så finns det inget bättre att slå sig ner till bords för en god bit mat. Här hittar du de bästa fiskrestaurangerna i Cinque Terre.

cinque terre ligurien Italien
Möjligheterna till att fylla på fotoalbumet med vackra bilder är oändliga i Cinque Terre…
Vernazza, Cinque Terre
Turistbåtarna ger en chans att njuta av städerna från en annan vinkel

Vandringssemester i Cinque Terre

Även om Cinque Terre är ett populärt mål för en dagsutflykt, kan det varmt rekommenderas att spendera flera dagar här. Det finns tillräckligt med vandringsleder i nationalparken, för att göra även de mest energiska vandrarna nöjda en hel semester, där du har din bas i en av de fem städerna.

Escapeaway resor erbjuder ett brett urval av hotell, semesterlägenheter, B&B och andra typer av semesterbostäder i kustregionen Ligurien – däribland i Cinque Terre. Det ger dig inte bara ideala förutsättningar för att åka iväg på en aktiv semester med vandring, men är också en chans för att uppleva stämningen i de små kuststäderna, när dagsturisterna har åkt vidare.

Hitta din semesterbostad i Cinque Terre här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer