Tiotusentals deltar i tomatkrig i Spanien

Delta i La Tomatina i Spanien - en annorlunda festival...

En gång om året reser folk från hela världen till den lilla spanska landsorten Buñol vid Valencia, för att delta i världens största matkamp. Det är på tal om La Tomatina – en traditionsenlig fest där det gäller att sänka varandra med tomater.

Hela 130.000 kilo solmogna tomater körs in till centrum av Buñol. Sedan är det bara att gå loss. Det är alla mot alla och under en timme kastar deltagarna tomater på varandra – tills allt och alla är röda av tomater, och gatan badar i tomatsås.

Denna vanvettiga festival har blivit en fast tradition i Buñol. Det hela började på 1940-talet, då några tölpar började att kasta tomater på varandra under de parader som äger rum under varje byfest i Spanien.

La Tomatina – en traditionsenlig fest där det gäller att sänka varandra med tomater. Foto: Łukasz Lech. CC BY-SA 2.0

Och sedan dess har tomatfestivalen bara vuxit och vuxit. Nu menar man, att fler än 20.000 gäster kommer till Buñol från när och fjärran, bara för att delta.

Smakar det, så kostar det

Fram tills nyligen har det varit helt gratis för alla att delta i tomatkampen i Buñol, men så är det inte längre. Precis som många andra städer i Spanien, drabbades Buñol hårt av den ekonomiska krisen, och en stor skuld har tvingat staden att ta ut en entrékostnad för att vara med i festivalen.

Priset landade på cirka 100 kronor, men då har du också tillgång till tomater non-stop. Första året man införde entrépriset såldes hela 15.000 biljetter till gäster, medan 5.000 biljetter reserverades till invånarna i staden. På detta sätt kunde man också begränsa antalet deltagare.

Följande video ger en fin överblick över händelserna i Buñol (på engelska):

Folk kommer från hela världen

La Tomatina i Buñol har blivit en internationell händelse. Nästan 20 procent av biljetterna såldes till australiensare förre året, och näsan lika många till japaner. Spanjorerna själva stod faktiskt endast för 8 procent, om du inte räknar med de lokala invånarna.

Festen i Buñol slutar för övrigt inte med tomatkampen. När den är slut, spolas gatorna och torgen rena, och festligheter av mer lugnare slag tar vid.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer