Tio saker att tänka på, när resan går till Italien

Det är alltid en upplevelse att åka på semester till Italien, men den upplevelsen kan bli ännu bättre, om du kommer ihåg att tänka på småsaker både före och under vistelsen. Det är ju de små detaljerna som räknas.

1. Kom ihåg EU-sjukförsäkringskortet, det ger dig rätt till samma behandlingar hos läkare, tandläkare och på sjukhus som landets egen befolkning.

2. Kom ihåg att ta med en vass kniv, om du ska på i hus eller lägenhet och gärna vill laga mat själv. Råvarorna i Italien är färska och inbjudande, men de knivar som finns i många semesterlägenheter, är oftast slöa.

3. Kom ihåg att ta med en korkskruv och ett par robusta glas. Det är kanske bara jag som har ett (lite för) stort sug efter en spontan, flytande, picnic i vinmarkerna eller under ett olivträd, men det är bra härligt…

4. Ta med en trafikväst (du vet en sådan där skrikande gul/orange/grön), om du kör i egen bil. Det krävs, enligt lag, att du bär en sådan, om du av en eller annan orsak, kliver ut bilen i väggrenen eller längs en trafikerad väg. Om detta gäller också bara vid en kisspaus, det vet vi dock inte…

Bil-kø
Kom ihåg en trafikväst, om du kör i egen bil. Det krävs enligt lag i Italien, om du går ur bilen vid en trafikerad väg.

5. Och när vi ändå pratar om bilar – kom ihåg din GPS och/eller karta. GPS:en är ofta ytterst praktisk och säkrar en smärtfri färd från a till b, men den kan också luras ibland. Framförallt så ska du vara uppmärksam om resan får längs med grusvägarna, där den ofta har problem att följa med (kom också ihåg att uppdaterad den innan resan). En bra, gammeldags, karta, kan vara en hjälp att ge en överblick över området du bor i, om GPS:en inte visar hela sanningen…

6. Kom ihåg att kontrollera din bokningsbekräftelse (eller på vår hemsida), om det är något som ska beställas hemifrån. Det kan till exempel handla om sängkläder och handkläder, barnsäng, frukost eller mycket annat.

7. Kom ihåg det, som vi i min familj alltid har kallat “mygg-skrämmarna”. Mygg kan ödelägga en trevlig kväll vart du än befinner dig i välden, även i Italien. Så ta med mysspray, myggljus, eller en elektronisk mygg-skrämmare. Så bli kvällarna ännu trevligare.

Parlør på italiensk
Det är bra att ha med en parlör när du ska på semester till Italien, för det är inte alla som pratar italienska…

8. Kom ihåg, att även om du klarar du bra med engelska eller tyska i många städer, så är det också en del italienare som endast pratar deras modersmål. Och så vet vi ju också själva, hur högt vi värdesätter det, när utlänningar gör ett försök att prata vårt eget språk, om det än bara är några få (hövliga) ord. Det jag vill ha sagt är bara att du ska kommai håg att skriva ut Escapeaways parlör och ta med den på resan.

9. Kom ihåg, att när du kommer till betalningsstationerna på motorvägen, så väjer 9 av 10 italienare de boxar där man kan betala med kontanter. Välj boxarna med kreditkortsbetalning, där kön oftast är kortare och transaktionen tar under 10 sekunder.

10. Kom ihåg… nej, det har vi glömt.

Läs också min kollega Maries artikel “Saker att tänka på före, under och efter semestern till Italien”

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer