Till traditionsrik hästkapplöpning i Toscana

Oplev Palionen der Sienas 17 nabolag kæmper indbyrdes
Oplev Palionen der Sienas 17 nabolag kæmper indbyrdes

Den världsberömda hästkapplöpningen, Palio di Siena, i den medeltida staden Siena, kombinerar våldsam fart på torget med intressant och färgsprakande kulturhistoria – så som endast italienarna lyckas med.

Om du vill krydda din fridfulla semester på ett av våra hideaways i Toscana, med en upplevelse för livet, ska du planera din kommande semester i området, så att den ligger samtidigt som legendariska Palio di Siena löper av stapeln varje år (se datum nedan).

Sienas Palio är ett lopp olikt alla andra. Var kan du annars uppleva ryttare på hästar, som med livet som insats löper i kapp genom centrum i en gammal, vacker medeltidsstad? Palio di Siena är en spektakulär festival – av det mer spännande slaget.

Kampen om stadens stolthet avgörs på under två minuter

Palio di Siena är en intensiv affär, som föregår i ett rasande tempo. Och även om förberedelserna till denna prestigefyllda kamp sträcker sig över hela året, avgörs kapplöpningen på under två minuter. Konkurrensen är hård, för det är tio av stadens 17 kvarter som kämpar inbördes. Palio di Siena är ett lokalt derby, med allt vad det innebär av rivalitet och passion.

Siena, Palio - iStock_000016179992Large
Bara i Siena kan du uppleva en hästkapplöpning mitt i ett historiskt centrum

Alla stadens kvarter ställer upp i egna färger och flaggor, och vilka tio kvarter som får tävla beror på förra årets tävlingar, samt en lottdragning. Redan på 1300-talet arrangerade kvarteren liknande hästkapplöpningar, men år 1590 samlade man loppen i Sienas centrum, där det endast fanns plats till 10 deltagare åt gången.

En hästkapplöpning utan motstycke

Palio di Siena är helt unik, och kan inte jämföras med andra hästkapplöpningar som vi känner till. Under Palio di Siena får ryttarna till exempel piska rivalernas hästar på några sträckor. Man rider också utan sadel under Palio di Siena, vilket ställer hårda krav på ryttarnas fysik och koncentration.

En annan unik regel i Palio di Siena handlar om hästarna. För det är faktiskt kvarterens hästar som kämpar om titeln, inte ryttarna. Därför kan en häst vinna, även om ryttaren har kastas av innan målsnöret – bara hästen når fram innan alla andra.

Medeltidsfestival i Siena

I förbindelse med Palio di Siena arrangerar man i Siena också något som bäst kan liknas vid en stor medeltidsfestival med massor av färgrika banderoller, blankpolerade riddarrustningar, musik och dans.

Old architecture of Siena, Tuscany_shutterstock_562429054
Siena skapar kuliss för både Palion och medeltidsfestivalen.

Festivalen inleds med pompa och ståt i en corteo storico – en fascinerande parad med vackra, koordinerade inslag.

Riddare demonstrerar olika angreppstekniker på banan där kapplöpningen senare tar plats, och i det hela taget är de flesta aktiviteter koncentrerade runt Sienas gamla, vackra – och till händelsen – jordtäckta piazza. Alla 17 kvarter deltar i festivalen i traditionella dräkter och med respekt till deras respektive släktvapen.

Palio di Siena avhålls den 2 juli och den 16 augusti, men året runt arrangeras guidade turer där du får hela historien om hästkapplöpningen. Om du vill se själva loppet, ska du vara ute i god tid.

Resor till Toscana

Om du vill uppleva Palio di Siena, ska du vara ute i god tid då det är en populär händelse i Toscana. Använd ett av våra handplockade hideaways som utgångspunkt för din resa till Toscana, och ta en utflykt till Siena för att se loppet.

Se alla resor till Toscana med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer