Tiden då det var gratis entré till Pantheon i Rom är över

Det antika templet Pantheon, är en av Roms mest spektakulära sevärdheter och tar årligen emot cirka 7 miljoner besökare. Alla gäster sliter dock på den nästan 2000 år gamla byggnaden, och framöver ska därför intäkter från biljettförsäljning bidra till att betala för skötseln av Pantheon.

Pantheon kuppel
Kupolen i Pantheon är större än den i Peterskyrkan, och är den största kupolen i världen gjord i oarmerad betong.

Endast ett fåtal gratis sevärdheter kvar i Rom

Det är naturligtvis inte endast Pantheon som löpande kräver sina investeringar i restaurering och skötsel, och därför kräver man också betalning för tillgång till större delen av de andra populära sevärdheterna i Rom, såsom Colosseum och Forum Romanum.

Den italienske kulturministern, Dario Franceschini, lade redan i början av året fram en plan om att införa en kostnad för entrén till Panthon, vilket möttes med stark skepsis. Men enligt The Local har ministern försäkrat att planen fortfarande gäller och kommer att träda i kraft i början av 2018.

Man har ännu inte officiellt sagt någon om biljettpriset, men enligt de italienska medierna ska du räkna med att betala cirka 3 euro för att få tillgång till det imponerande templet.

Pantheon
Pantheon gjordes år 609 om till en kristen kyrka.

Omgjord till kyrka och plundrad

Pantheon var ursprungligen ett tempel för alla grekiska och romerska gudar, men år 609 gjordes den om till kyrka (Santa Maria ad Martyres). Just det faktum att den gjordes om til kyrka, sägs ligga till grund för att Pantheon idag står kvar som en av de bäst bevarade byggnaderna från antiken i Rom. Många andra byggnader från den tiden, som inte hade samma kristliga skydd, förföll eller ödelades.

Den nya statusen för Pantheon var dock inte tillräcklig för att skydda den mot plundring. Kupolen hade således ursprungligen ett förgyllt bronstak som, liksom bland annat en yttre marmorbeklädning, stals.

Trots dessa saknader, är Panthon fortfarande en av Roms vackraste byggnader som garanterat också i framtiden kommer att locka många besökare – även om det inte längre kommer att vara gratis.

Storstadssemester i Rom

Är du på jakt efter en storstadssemester med massor av kulturhistoriska upplevelser, finns det knappt något som är bättre än en resa till Rom. Läs mer om en storstadssemester till Rom här, och se det stora urvalet av handplockade semesterbostäder och hotell i den italienska huvudstaden.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer