Testa Canyoning i Garfagnana

Vandring, ridning, cykling, skidåkning, golfspel och paddling är välkända aktiviteter i en storslagennatur – och är också bland de vanligaste utomhusaktiviteterna i Garfagnana i norra Toscana. Men nu har våghalsarna och de äventyrliga fått ännu en möjlighet att prova sina krafter i Guds vackra natur genom canyoning – och det har inget med kanoter att göra, ordet kommer nämligen från det engelska ordet Canyon. På italienska kallas sportgrenen Torrentismo com kommer från orden för vattenlöp/ström.

Enkelt förklarat, går det ut på att klättra och glida igenom vattenlöp, iförd våtdräkt och med klätterutrustning som hjälpmedel. Det kräver inga extraordinära kunskaper inom klättring eller liknande, men du ska ha ett stort mod… och lust att bli blöt. I övrigt är det till för alla, yttrar en arrangör.

Bjerge ved Garfagnana
Naturen vid Garfagnana är överväldigande…

I Garfagnana betyder vattenlöp vackra vattenfall, som brusande kastar sig ner över klippsidorna; löper i botten av två klippväggar (en canyon) som nästan omsluter dig som i en grotta; eller glider majestätiskt ner över en klippavsats som med tiden har bivit delvist urholkad och skarpa kanter har blivit avrundade så att strömmen och klippavsatsen fungerar som en rutschkana. Det är med andra ord lek i osedvanligt vackra och naturliga omgivningar. Och ställena du helst ska besöka i Garfagnana, och som dessutom är kända runt om i världen, är Marmitte dei Giganti och Orrido Botri. Här stöter du på landskapsmässiga fenomen, där det ofta är vattenloppen i dalarna som är arkitekterna bakom de obeskrivliga landskapsformerna som canyons, raviner och de så kallade jättegrytorna. Garfagnana väntar med andra ord med en oförglömlig upplevelse – för den som törs. För nybörjare är Forra dell’Ania och Rio Selvano två perfekta ställen att starta sitt canyon-äventyr på, och du kommer att komma hem med oförglömliga minnen om de naturliga rutschbanorna.

Läs också vår spännande artikel om Garfagnanas friska bergsluft, ro och hjärtlighet här.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Garfagnana här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer