Tempeldalen vid Agrigento på Sicilien

Concordiatemplet vid Agrigento på Sicilien
Concordiatemplet vid Agrigento på Sicilien

Agrigento på den södra delen av Sicilien i Italien, är ett epicenter för antik grekisk arkeologi, och nästan ett måste att besöka för alla med ett historiskt intresse.

Den främsta anledningen till att besöka Agrigento – som kallades för “den vackraste av alla dödliga städer” av den gamla grekiska diktaren Pindar – är att vandra genom Valle dei Templi (Tempeldalen), en enastående rad doriska tempel i gyllene sten, som sträcker sig längs en bergskam ut mot havet.

Agrigento UNESCO
Agrigento finnsmed på UNESCOs världsarvslista.

Större än Peterskyrkan i Rom

Grekerna, som första gången beträdde Sicilien på 900-talet f.Kr. började att bygga dess tempel cirka 300 år senare. Idag är de en av de mest fotograferade platserna på Sicilien, och den största samligen av tidig grekisk arkitektur utanför Grekland. Tempio della Concordia (Concordiatemplet), som byggdes runt 430 f.Kr. anses vara ett av de vackraste exemplaren i världen, och med sina 35 yttre pelare som fortfarande är intakta, är det ett av de två bäst bevarade grekiska templen någonstans. Det väldiga Tempio di Giove (Zeustemplet – Zeus romerska motsvarighet var Jupiter, eller Jove) är tre gånger så stort, och det tredje största grekiska templet som någonsin byggdes. Arkeologerna menar, att det var större än Peterskyrkan i Rom.

Vid soluppgång eller solnedgång, är denna dal särskilt imponerande. I början av februari står dalen och de omgivande markerna klädda i ett hav av väldoftande, vita mandelblommor, och staden kastar sig ut i sin årliga festival med vagnar, tävlingar och marsipanfigurer i alla möjliga former – från fichi d’India (kaktusfrukter) till härliga citroner så naturliga, att man får lust att pressa dem.

Agrigento by
Tempeldalen ligger nära Agrigento stad.

Tips till ditt besök

Tempeldalen ligger i det sydvästra hörnet av Sicilien, cirka 130 kilometer söder om Palermo. Även om 130 kilometer inte låter så mycket, tar det tid att köra bil på Sicilien, så planera din resa därefter. Avsätt också tid till att besöka det trevliga arkeologiska museet. Den bästa tiden att resa till Agrigento är faktiskt redan från februari, fram tills mitten av sommaren, innan den varma vinden Scirocco från Afrika kommer.

Sicilien är en ö, som nästan är skapad till semestrar med både avslappning vid stranden och upplevelserika utflykter till spännande historiska sevärdheter.

Läs mycket mer om resor till Sicilien här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer