Det tar tid att besöka en toscansk stad

Buonconvento Siena Toscana
Staden Buonconvento i Siena provins i Toscana.

Tid, är en viktig faktor när du besöker Toscanas imponerande och vackra medeltidsstäder, som t.ex. Siena – en av de städer i Toscana som måste upplevas!

Det är frestande att försöka hinna med både Florens, Pistoia, Pisa, Arezzo, Lucca och Siena på en semester till Toscana, men har du exempelvis endast en vecka att spendera i regionen, ska du överväga att istället fokusera på några utvalda städer, och gå djupare ner i deras detaljer.

Ta en stad som Siena till exempel…

Du kommer snabbt att märka, att staden är centrerad runt det vackra tegelröda torget, Il Campo, som har formen som ett jättestort musselskal, och låter sina gäster njuta av solen från de sluttande ytorna under det imponerande tornet. Du hittar enkelt en restaurang i stan, som bjuder på läckra specialiteter från Toscanas rika kök, oavsett när på dygnet du kommer. Efter en kaffe, och ett snabbt besök i domkyrkan, är det festande att bara bocka av ännu en stad på listan över platser du vill besöka – för ärligt talat, är Sienas historiska centrum inte så stort, men väldigt präglat av turism.

Siena, Toscana
Siena, Toscana. Foto: Louise Laurenius

Men. Här finns massor av detaljer. Här finns fler än ett halvt dussin små och stora kyrkor, som var och en berättar en egen unik historia – och som var och en har en så unik utsmyckning, att de var och en hade blivit stora attraktioner i sig själv, om det inte hade varit att de var så många…

Och detta gäller de flesta toscanska medeltidsstäder. Detaljrikedomen är så överväldigande, att du kan spendera veckor i varje stad, utan att bli uttråkad. Testa att följa en arkitektonisk riktning, en bestämd kyrkokonstnär, tornens historia – eller ett tema, som du själv är intresserad av.

 

Och missa inte chansen att delta på en katolsk mässa i både en av de stora, och en av de mindre, kyrkorna. Här möter du de lokala invånarna, och du kommer att upptäcka, att Sienas kyrkor inte vara är en turistattraktion, utan levande andningshål där människor söker frid. Det kräver respekt – och den respekten kräver långsamhet.

Spendera tid på att upptäcka Toscana. Massor av tid!

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer