Taormina – mer än bara ett landskap

Duomo Taormina
Duomo di Taormina

“Om du endast har en dag att spendera på Sicilien, och du frågar mig vad du bör se, ja då kommer jag att svara Taormina utan någon tvekan alls. Det är bara ett landskap, men ett landskap som som verkar ha skapats för att förföra ögon, själv och alla sinnen i kroppen”. Så skrev den berömda franska författaren Guy de Maupassant i sin resedagbok Mot de gyllene skyarna år 1885.

Maupassant är inte den enda stora kulturpersonlighet, som har förälskat sig i den lilla staden på Siciliens östra kust, belägen mitt emellan Catania och Messina. Den tyske författaren Johann Wolfgang Goethe dedikerade åtskilliga sidor till staden i sin resebok Italienische Reise, med det var en annan tysk – landskapsmålaren Otto Geleng – som bidrog mest till européernas växande kunskap om Taormina genom sina målningar av stadens antika ruiner och den överdådiga natur som omger staden.

Overkliga landska

Det sägs (jag har personligen inte haft möjlighet att kontrollera om det stämmer), att då Geleng ställde ut sina tavlor från Taormina på olika konstutställningar i Berlin och Paris, blev kritikerna så överväldigade av de landskap som fanns på målningarna, att de beskylde honom för att ha hittat på dem. Geleng ska du ha svarat, att om det nu var så att de inte litade på hans målningar, så kunde de ju själv åka till Taormina och se efter – och om de inte fann de vackra landskapen i verkligheten, så skulle han med glädje täcka deras reseutgifter.

View of Taormina - famous resort in Sicily, Italia. With flower pot against blue sky_shutterstock_560088583 (1)
Upplev Gelengs Taormina. 

Historien förtäljer dock inte, huruvida någon av hans kritiker antog hans erbjudande eller inte…

Litterärt resmål

Däremot vet vi, att åtskilliga andra nordeuropeiska kulturpersonligheter har besökt och bott i Taormina, och precis som Geleng förälskade de sig i de landskap som – med Maupassants ord – var mycket mer än bara landskap. Bland annat den engelske författaren D.H. Lawrence, som bodde i villan Fontana Vecchia i Taormina mellan 1920 och 1922, där han skrev många av sina dikter, noveller och essäer. Även den isländske nobelpristagaren Halldór Laxness arbetade på sin roman Vefarinn mikli frá Kasmír i Taormina.

Teatro Antico di Taormina

Idag är Taormina mest känd för sina vidunderliga stränder vid det Joniska Havet, de vackra bergen som omger staden, och sin intressanta antika historia – och i den förbindelse framförallt för sin antika grekisk-romerska amfiteater, Teatro Antico di Tarominasom inte bara uppträder på många vykort från Sicilien, men också än idag fungerar som arena för många konserter och skådespel – framförallt på sommaren.

teater_taormina_sicilien_italien_ss_1
Teatro antico di Taormina

Amfiteatern byggdes på 800-talet f.Kr. och medan stenarna som används till teatern inspireras från romarriket, är planen och den geometriska delen mer präglad av grekerna. Detta har fått arkeologerna att fundera på, om det ursprungligen var en grekisk amfiteater, som senare byggdes om till en romersk version.

Kulturellt mångfald

Teatern materialiserar också den kulturella och historiska diversitet, som alltid har präglat Sicilien – ön har alltid legat långt från Italiens och Europas epicentrum, men i gengäld haft en mer central betydelse för många främmande folkslag genom de sista tretusen åren – däribland normanderna som på 1100-talet kom till ön från nordvästra Frankrike (men som ursprungligen härstammade från Skandinavien).

Om du har lust att själv uppleva Taormina på en resa till Sicilien, så har du möjlighet att göra så med Hideaways. Boka en av våra handplockade semesterbostäder på Sicilien, och åk till Taormina på en dagsutflykt.

Du hittar alla resor till Sicilien med Hideaways här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie

Därför älskar jag mat och vin från Italien så mycket

Jag älskar mat! Och jag älskar mat från Italien. Även om jag...
Läs mer