Ta med peston i handbaget? Det är nu möjligt om du flyger direkt från Genova

Pesto

Gå ombord på planet, med en eller två burkar med pesto – även om de rymmer mer än de 100 ml som du normalt får ta med i handbagaget? Ja, det är något du numera kan göra, om du flyger direkt från Genova flygplats, Aeroporto di Genova. 

Initiativet som har gjort detta möjligt kallas “Il Pesto è Buono”, och är ett samarbete mellan Ascom, Aeroporto di Genova och ENAC (Italiens svar på Luftfartsverket), som har två huvudsakliga motiv: för det första vill man främja peston som en unik kulinarisk produkt från Ligurien, för det andra vill man samla in donationer för Fondazione Flying Angels Onlus, en stiftelse grundad i Genova, som specialiserat sig på flygtransport av svårt sjuka barn, som snabbt behöver komma till ett sjukhus där de kan få rätt behandling, innan det är för sent.

Marco Arato, VD för Genova flygplats förklarar:

“I flera år har begränsningen för att vätskor i handbagaget gjort, att många av våra resenärer tvingats kasta sina pestoburkar då de ska flyga hem från vår flygplats. Vi pratar om cirka 500 burkar om året, vilket inte bara är ett slöseri, utan också en förlust och en missad chans att sprida ryktet om vår goda pesto. På grund av detta frågade vi ENAC, om det inte var möjligt – fortfarande med samma respekt för säkerheten – att hitta en lösning för att kunna ta med peston på flygplanet”. (Källa citat)

Troffie med pesto
Troffie med pesto – en klassiker från Ligurien, som du nu kan fixa till även på hemmaplan…

Lösningen: en speciell etikett och en extra scanning

Lösningen blev införandet av en speciell procedur: passagerare som önskar resa hem med pesto i handbagaget ska köpa en särskild etikett – aningen där de köper sin pesto, eller på flygplatsen – för 50 cent. Alla intäkter går oavkortat till Flying Angels. Burkarna går sedan igenom en särskild kontroll med en speciell röntgenapparat, och efter några sekunder få passageraren tillbaka sin pesto, och kan lugnt gå ombord på planet.

OBSERVERA: Den här proceduren gäller endast för direktflyg från Genova flygplats. Om du ska mellanlanda, krävs det att burkarna checkas in med bagaget. Inga andra matvaror accepteras, endast äkta pesto genovese.

Res med oss till Ligurien, och få med dig äkta pesto hem i bagaget

Kan du inte få nog av pesto? Eller vill du helt enkelt bara njuta av lata dagar vid det glimrande medelhavet, gå på upptäcktsfärd i pastellfärgade städer och imponeras av fantastiska utsikter från olika vandringsturer? Då är det till Ligurien resan ska gå. Vi har ett stort urval av handplockade hotell och semesterbostäder i hela regionen, och du hittar alla våra resor till Ligurien, inklusive flygresor, boende och eventuell hyrbil här.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer