Ta bilen till Umbrien – tips inför bilsemestern till Italiens gröna hjärta

Castelluccio Norcia Umbrien
Castelluccio, en begslandsort i Umbrien.

Mellan Rom och Florens, ligger den bergiga och natursköna regionen Umbrien. Bil eller motorcykel gör det betydligt enklare att uppleva området, om du reser på egen hand i Italien.

Umbrien är på många sätt Italiens hjärta, och tittar du på kartan, kommer du också att märka att Umrbien ligger nästan mitt i Italien. Det betyder också, att Umbrien är den enda regionen på fastlandet som inte har någon kuststräcka – men det kompenseras med en rikedom på många andra håll.

Bara att köra runt i detta kuperade landskap, är ett nöje för oss som kanske är vana vid annorlunda omgivningar. Umbrien har ytterligare den fördelen, att hit kommer färre turister än till den mer kända grannregionen Toscana.

familie kør-selv
Umbrien passar perfekt till en bilsemester med familjen.
Perugia
Via Appia i Perugia.

Kultur och historia i Perugia

Umbriens huvudstad, Perugia, är bland annat känd för alla sina konstnärer. Staden ligger i den norra delan av Umbrien, i närheten av floden Tiber, och har knappt 200.000 invånare. Perugias historia leder hela vägen tillbaka till Romartiden – dock har staden sedan dess drabbats av både krig och jordskalv, så det mesta i staden är idag av modernare utseende – men här finns fortfarande gott om ursprungliga, välskötta byggnader som är väl värda sina besök.

Staden är full av liv och rörelse – inte minst för att staden är en rätt stor universitetsstad. Perugia Universitet har cirka 30.000 studerande, medan Universitetet för Utvecklingsekonomi tar emot cirka 5000 studenter. Staden är också värd för både en Jazz-festival, en choklad-festival samt den internationella festivalen för journalistik.

Konst och kultur spelar också en stor roll i Perugia, till exempel är en av stadens söner, den berömda målaren Pietro “Perugino” Vannucci, som var läromästare för den mest berömda renässanskonstnären, Rafael, som själv skapade fem målningar i staden.

Assisi Umbrien
Assisi ligger på en hög kulle, med den vackraste utsikten ut över landskapet.

Umbrien runt i bil

Umbrien ligger endast ett par timmars bilfärd från Rom om du tar den stora A1-motorvägen. Runt om i Umbrien finns det massor att se – utöver redan nämnda Perugia, är bergslandsorterna Assisi (hemstad för Franciskus av Assisi, Italiens skyddshelgen) och Orvieto (känd för sin vackra katedral men också för det lokala vita vinet, Orvieto Classico) absolut värda sina besök.

Oavsett var du åker, är turen dit en del av upplevelsen. Umbrien består av snäva, kurviga vägar, historiska byggnader och ett imponerande landskap – men kom ihåg att hålla ögonen på vägen, om det är du som kör bilen!

Arkitekturen påminner på många platser om den som du hittar i Toscana, och maten i Umbrien är faktiskt på många sätt mer intressant – här har du verkligen möjlighet att hämta ny inspiration, som du kanske inte hittar i de mer välkända regionerna i Italien.

Boka en bilsemester till Umbrien

Hideaways erbjuder många olika semesterbostäder i Umrbien. Du bestämmer således själv, om du vill bo på hotell, i din helt egen villa långt ute på landet, eller i en semesterlägenhet mitt i en av de charmiga städerna. När du har en bil under semester, finns det – oavsett var du har din bas – alltid många spännande sevärdheter inom räckvidd.

Läs mer om en bilsemester i Umbrien här

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer