Suveräna Toscana – vin, villor och massor att se!

Val d'Orcia i Toscana

Du har gott om upplevelser att ta med dig hem i bagaget på en resa till Toscana. Regionen mitt i Italien är ett av landetes mest besökta områden, vilket inte bara beror på det vackra landskapet, men också på att historien sedan länge satt sina spår här.

I Toscana kan du uppleva byggnader med ursprung från renässansen. Dessutom kan några byggnader leda tillbaka hela vägen till etruskernas tid, det vill säga områdets ursprungliga invånare. Florens är en av de vikigaste städerna i regionen, och är en plats dit turister åker både för att studera och uppleva kultur på alla olika museer – dessutom är en tur längs Arno ett utmärkt sätt att upplava staden och alla dess vackra byggnader på.

Några av Toscanas många övriga huvudattraktioner inkluderar San Gimignanos torn, det lutande tornet i Pisa, katedralen och Palazzo Pitti i Florens samt katedralen i Siena. Det rekommenderas att du redan hemifrån planerar din tur till Toscana, så att du vet vilka sevärdheter du vill hinna med att besöka – det finns så mycket att se i regionen, och tiden kan snabbt springa iväg.

San Gimignano är en av Toscanas huvudattraktioner…

Konst är en helt naturlig huvudattraktion för turister som besöker Toscana. Skulpturer, målningar och byggnader skapade av världens bästa konstnärer kan upplevas i Toscana. Bland dessa konstnärer kan nämnas Michelangelo, Da Vinci, Donatello och Botticelli. Av andra viktiga attraktioner i Toscana, kan också nämnas de platser och byggnader som Medici-familjen bodde i för flera hundra år sedan. Familjen Medici hade stort inflytande på konsten, då de donerade pengar till flera konstnärer (t.ex. Michelangelo) som därmed kunde fokusera på sina verk – många av dessa kan än idag upplevas i Toscana, framförallt i Florens.

Toscana är dessutom världskänt för sina unika viner. Stora delar av Toscana har en mycket fruktbar jord, vilket ger goda förhållanden för produktion av exceptionella viner. Dessa viner exporteras till stora delar av världen och anses också vara några av världens bästa. Läs mer om dem längre ner i artikeln.

Toscana är ett exempel på levande konst

Toscana är möjligen världens enda exempel på äkta, organisk konst. Hela regionen och dess naturliga innehåll ingår i vad som kan anses vara ett jättemuseum i regionen. I flera hundra år har regionen bestått av olivlundar, vingårdar och natur med böljande backar. Men storstäderna Siena, San Gimignano, Pisa och Florens alla pärlor av arkitektur, konstmålningar och skulpturer har stort inflytande på att området har blivit en av världskonstens absoluta höjdpunkter.

Även om Toscana fortfarande präglas av ett medeltida utseende, har själva regionen varit bebodd i mer än 3000 år. Lämningar från de tidiga etruskernas bosättningar och fort är fortfarande synliga, liksom man här också hittar tydliga spår från romare, vars bebyggelse präglade tiden därefter. Men det var i huvudsak under den sena medeltiden och renässansen, som Toscana utvecklades till sin nuvarande prakt. Katedralen och det lutande tornet i Pisa är endast två exempel på romersk-gotisk arkitektur som står stadiga (om än något snett) på jorden än idag, tusen år efter att du byggdes. Katedralen i Siena tillhör samma kategori av vackra, heliga konstruktioner, som lyckas begeistra besökare även 900 år efter det att den första murstenen lades.

Katedralen bredvid det kända lutande tornet i Pisa

Tornen i San Gimignano, som först uppfördes som försvarsstruktur på medeltiden, står som vittnesbörd över att regionens utsatthet för krig var en konst i sig. I denna toskanska stad finns andra grymma bevis på denna typiska konstart, som rättare sagt intygar mer förakt än inspiration. Regionens medeltida tortyrmuseum ställer ut fler än hundra föremål som dessvärre också visar att denna typ av människodråp också utvecklades till en konstart. Men, en mer storslagen och upplyftande konstform kan beundras i Fiesole, som ligger utanför Florens. Här byggdes en romersk teater på 200-talet f.Kr. och än idag kan du här titta på skådespel och musikaliska uppträdanden. Besökare kan också höra repliker från komedier av Terence och Plautus, roller som för första gången spelades för 2000 år sedan.

I Toscana är städerna konstverk i sig själv. Piazza Grande i Cortona, är ett fantastiskt exempel på det. Staden på toppen av en kulle, har ett rådhus från 500-talet, vilket är relativt nytt i förhållande till de gamla stadsmurarna som började att byggas av etruskerna för över 2600 år sedan. Det moderna storklostret Monaster du Monte Oliveto Maggiore byggdes år 1443 och besitter fantastiska freskomålningar, som är mycket beundransvärda.

Naturligtvis innehar Florens fortfarande förstaplatsen för vackra kreationer skapta av människan. Galleria dell’Accademia, som visar Michelangelos David-staty, är ett trovärdigt bevismaterial på det. På Galleria degli Uffizi kan du däremot se massor av verk från renässansen, här finns faktiskt fler verk per kvadratmeter än i någon annan plats i världen. Men den naturliga skönheten i de toskanska villorna, det omkringliggande landskapet och de vackra utsikterna till det lugna hörnet av Italien konkurrerar också med mästerverken gjorda av Da Vinci och Raphael.

Toscanske villor i massor

Efterfrågan på villor att hyra i Toscana är i kraftig stigning, vilket nästan inte behöver en förklaring med tanke på hur mycket regionen har att erbjuda. Här kan du övernatta i ett slott från medeltiden, eller sova i en mindre villa som endast är 100 år. Därtill kan du inkludera det omkringliggande landskapet med alla dess möjligheter för sightseeing och händelser, vilket ger flera upplevelser som bokstavligen ligger direkt utanför dörren.

Du kan t.ex. hitta övernattningsmöjligheter i närheten av Lucca, som erbjuder ett perfekt läge för att utforska Puccinis barndomshem eller Villa Guinigis fantastiska konstsamling. Med endast en timmes resa från Florens, är besök i Siena, Cortona och Pistoia också perfekta för en dagsutflykt. Eller varför inte ta vägen förbi kurbaden i Montecatini Terme? I närheten av Pistoia och Lucca ligger också Residence Le Coloniche, som bjuder på fantastiska rum och välsmakande kulinariska upplevelser.

Villa Gamberaia ligger mellan backarna över Florens, inte långt från Fiesolo i Settignano. Här kan besökare uppleva en magisk utsikt över floden Arno och Florens takåsar, för att sedan promenera runt i de vackra trädgårdarna. Dessa trädgårdar skapades på 1600-talet, och bara trädens och buskarna formationer gör besöket värt. Är du på jakt efter en autentisk toskansk bondgårdsupplevelse, så ska du inte missa att läsa mer om hur det är att bo på en Agriturismo i Toscana här.

Villa Gamberaias trädgårdar bjuder på vacker utsikt över Florens. Foto: Olga. CC BY-SA 2.0

Om vägen går förbi Chianti-området i Toscana, kan du bosätta dig i backarna några få kilometer från Florens. Det är en ideal plats för att njuta av utsikten över Chiantis backar, med de flera hundra år gamla vingårdarna, samtidigt som du är nära stadens kultur och upplevelser. Om du vill att upplevelsen ska inkludera mer än bara en titt på vingårdarna, utgör t.ex. Rocca delle Macie nära Castellina och San Felice nära Siena perfekt stopp för vinprovning, där turister kan kombinera vinprovningen med en övernattning på plastsen, vilket såklart kan vara mycket praktiskt när vin är med i bilden. Missa inte det närliggande slottet Castello du Uzzano, ett slott från 1000-talet, som sträcker sig högt på toppen av en kulle.

Några av villorna framstår nästan mer som museum än som gästgiverier. Villa Castello byggdes av en annan familj innan familjen Medici tog över det år 1477. De mästerverk av Botticelli, som en gång prydde stället, finns nu att betrakta i Uffizierna i Florens, men villan i sig är en unik arkitektonisk pärla som bör upplevas.

Villa Petraia, som en gång var en del av Villa Castello, erbjuder flera intressanta sevärdheter. Detta medeltida torn var en gång i tiden familjen Medicis sommarresidens. Med sina freskomålningar av Volterra från 1600-talet och balsalen från 1900-talet som skyddas av glas, bjuder villan på sightseeing som turister inte bör missa. Och om du har plats för fler upplevelser kan du också ta en tur i trädgården och uppleva alla olika nivåer av växter.

Undersök övernattningsmöjligheter i Toscana och boka i god tid, så kan du slappna av och se fram emot ett härligt besök i en toskansk villa.

Vinprovning i Toscana

Många av våra gäster, som reser runt i denna del av Italien, är ofta främst intresserade av en konstart, det vill säga konsten att producera vin. Eller mer precis: konsten att smaka vin. Vingårdarna i Toscana är rätt plats för att utöva detta intresse.

Chianti

Chianti kan möjligtvis leda tankarna till ett billigt bordsvin, men det är en tanke du ska glömma och kasta bort. De årgångar som produceras här, endast en 40 minuter bilfärd utanför Florens, är allt annat än ett billigt, vulgärt rött vin. Nära Siena ligger dussintals vingårdar, där de erbjuder öppet hus och arrangemang som passar även den mest kräsna gommen. På dessa backar, växer några av landets finaste vindruvor, som används till de lika fina vinerna.

På Chiantis backar växer några av landets finaste druvor.

Många av dessa vingårdar är placerade nära medeltida slott, vilket ger hela tursen ditt en autentisk och historisk atmosfär. Ett enastående exempel, är Castello du i Uzzano, som är känd för sin Chianti Classico. Slottet ligger i närheten av ett B&B, så besökare kan också bo över efter att man njutit av de goda vinerna.

>> Här kan du läsa mer om resor till Chianti vindistrikt

Montalcino

Montalcino gör dig inte heller besviken när det kommer till vinproduktion. Utflykter till Castelle Banfi kommer imponera på de flesta. Över 7100 hektar mark, ger denna vingård ett otroligt stort område att producera flera enastående viner. I motsats till sina granngårdar har Montalcino endast 25 på nacken, så utrustningen är ofta modern och i toppskick. Själva slottet har dock existerat sedan 1000-talet och lockar än idag flera turister.

>> Boka en resa till Montalcino här

San Gimignano

San Gimignano är känt både för sina medeltida torn och vita viner. Il Grande Prato kan övervinna varje connaisseur och dess renommé är välförtjänt. Medan turisterna smaka på de praktfulla årgångsvinerna, kan de samtidigt kicka på betande får i landskapet. Med läget på backarna, är utsikten till tornen fantastisk från villan, vars område sträcker sig över re hektar. Det finns sju gästrum att välja emellan, men du kan också välja att enbart stanna en timme eller två (även om det kan vara alldeles för lite tid för en inbiten vinälskare).

>> Hitta billiga resor till San Gimignano här

Siena

Förutom att ha en av Italiens vackraste gotiska katedraler och ett brett urval av vinprovningsmöjligheter, bjuder Siena och dess omkringliggande område på flera vingårdar som ligger utspridda i det kuperade landskapet, däribland Villa Dievole med ett område på 800 hektar som ligger 45 minuter från Florens och en halvtimme från Chianti.

Besökare kan välja att övernatta i ett stort sovrum med tillhörande badrum, inklusive funktionellt kök. Det är en fantastisk utgångspunkt för att åka på utflykter till vingårdarna i närheten, och smaka på riktigt goda viner.

Det är för övrigt att rekommendera att uppleva Toscana från cykelsadeln. Dock väljer de flesta att hyra en bil när de ska besöka flera av de fantastiska villorna och vingårdarna i en av världens vackraste regioner.

>> Läs mer om Siena här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer