Strada delle 52 Gallerie – historia och natur på en och samma gång

För 100 år sedan, då första världskriget fortfarande var i full gång i Europa, blev de italienska ingenjörstrupperna tillsagda att snabbt konstruera en ny väg upp längs Monte Pasubio, norr om Verona. Bergsmassivet utgjorde en viktig front i kampen mot Österrike och Ungern, och det var avgörande att kunna säkra leveranser till de italienska trupperna i området. Uppdraget lyckades, och italienarna höll ut.

Idag är det dock inte italienska soldater som vandrar upp längs berget, utan turister som kommer på besök från hela världen. Vägen med det 52 tunnlarna har således blivit en populär vandringsrutt i regionen Veneto, tack vare en enastående kombination av spännande historia och spektakulära natur.

Strada delle 52 Gallerie – ett ingenjörsmässigt mästerverk

I dag anses bergsvägen, Strada delle 52 Gallerie (“de 52 tunnlarnas väg”), fortfarande vara ett ingenjörsmässigt mästerverk, framförallt baserat på under vilka svåra förutsättningar den skapades vid. På endast 11 månader under år 1917, lyckades ingenjörstrupperna, tillsammans med flera hundra civila minarbetare, att med hjälp av dynamit och handkraft skapa en 6.300 meter lång väg, varav 2.300 meter utgörs av tunnlar som var breda nog att två åsnor kunde passera varandra.

Vandrere på Strada delle 52 Gallerie
Vandrare på Strada delle 52 Gallerie. Foto: Llorenzi, CC.

Vägen, som också var känd som Strada della Prima Armata, går mellan Bocchetta Campiglia (på 1.216 meters höjd) och Porte del Pasubio (på 1.934 meters höjd). Den användes dock inte endast till viktiga leveranser till den italienska basen i bergsmassivet. Alla tunnlar, som var utom räckvidd för det Österrikiska-Ungerska artilleriet, användes också för att säkra försvarspositioner under de våldsamma kamperna. Det var för övrigt också i området runt Monte Pasubio, som den berömda amerikanska författaren Ernest Hemingway tjänade som ambulansförare under krigen.

Strada della Prima Armata
På några av vägens sektioner, kan det fortfarande kittlas i magen… Foto: qwesy qwesy, CC.
Strada delle Gallerie tunneller
Vägen är säker, men ska likväl behandlas med den respekt en vandring på branta berg kräver. Foto: qwesy qwesy, CC.

Praktiska upplysningar till vandringsturen

Oavsett om du är historiskt intresserad, eller tycker om vackra naturupplevelser, kan en vandringstur på Strada delle 52 Galleria varmt rekommenderas. Alla utsiktspunkter under vägen – och inte minst tunnlarna, som var och en har sin unika särprägel – är en oförglömlig upplevelse.

Du kan köra bil hela vägen upp till ruttens start, där det står ett stort minnesmärke i ära för soldaterna som byggde vägen. Trots att tunnelvägen är i generellt gott skick, rekommenderar vi att du förbereder dig på turen, precis som du skulle förbereda en vanlig vandring i bergen – med bra skor, vatten, proviant osv. Det är inte tillåtet att cykla. Vägen, som egentligen mest liknar en stig, är ofta ganska brant. Det finns som tur är, många möjligheter att ta pauser under vägen, där du kan slå dig ner och njuta av utsikten över Dolomiterna.

Turen är nog inget för dig som lider av höjdskräck, då vägen på sina platser kan kännas rätt utsatt. Likaså, ska du vara beredd på att gå genom många, långa och mörka tunnlar (ta med pannlampa!), varav några kan kännas lite klaustrofobiska. Sju av tunnlarna är över 100 meter långa. Längst är tunnel nummer 19, med sina 318 meter. Den 20:e tunneln är mest känd på grund av sin unika korkskruvs-form.

Kom ihåg att det även på en varm dag, kan vara markant svalare i bergen, så ta därför med extra kläder. Vi rekommenderar att du ger dig av tidigt på morgonen, både för att få en bra parkeringsplats, samt för att undvika den värsta trängseln på rutten. Vandringen tar normalt mellan 2-3 timmar (åt respektive håll). Överst på rutten ligger bergshytten Refugio Papa, där du eventuellt kan äta lunch innan turen går tillbaka. Du kan vända om, och gå tillbaka samma väg, som du kom. Alternativt kan du följa en grusväg av nyare dato, som snirklar sig ner längs berget. Denna väg är lite längre, men lättare att gå.

100-årsjubileumet firas med en utställning

Med anledning av 100-årsjubileumet för vägens öppnande, har man fram till den 24 september installerat en utställning i Palazzo Fogazzari i den närliggande staden Schio. Utställningen, La Strada delle Gallerie ha 100 anni, berättar historien om vägens tillkomst i bilder och text.

Mer information om vägens historia, öppettider, priser o.s.v. hittar du här, på den officiella hemsidan.

Resor till Veneto

Skulle du vilka spendera semestern i detta nordöstra hörn av Italien? På Escapeaway hittar du en mängs handplockade semesterbostäder i Veneto-regionen, som utlovar vacker natur och bland annat bjuder på städer som Verona, Vicenza och Venedig. Läs mer om alla våra resor till Veneto här.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer