Stora upplevelser på en resa i Portugal

Upplev Portugal med Escapeaway

En resa till Portugal bjuder på stora kontraster och en chans att lära sig om de kulturella olikheterna som råder i ett land som inte är särskilt stort, men som ändå har många stolta traditioner. Här bjuder jag på några tips till vad du kan uppleva i de olika delarna av landet.

Det är Portugals södra region, Algarve, som tar emot flest av landets besökare. Men det finns väldigt goda grunder att överväga en resa till den motsatta änden av landet istället. I norra Portugal kan du besöka provinsen Minho, norr om Porto. Både lantbruk, industri och fiske har stor betydelse för livet här, och befolkningen är väldigt välkomnande och stolta över sina rötter. Flera vackra bondgårdar och slott ligger utspridda på markerna i denna gröna provins.

Passa på att smaka på portugisiska kvalitetsviner på ditt besök i norra Portugal. Foto: Kate Hliznitsova för Unsplash

Naturen är ovanligt vacker och varierad här. Och så befinner du dig i centrum av den sprudlande och härliga regionen Vinho Verde, vars landskap präglas av dess vinfält. Här kan du gå på upptäcktsfärd bland en värld av portugisiska kvalitetsviner, som bibehållit sin karaktär och personlighet år efter år. Natur, klimat och över 300 olika druvsorter bidrar till den stora variationen.

Porto, Braga och Guimarães

De tre städerna Porto, Braga och Guimarães är fulla av liv. Guimarães har en välbevarad historisk stadskärna och blev dessutom utnämnd till europeisk kulturstad år 2012. Braga är barockens huvudstad i Portugal och har över 100 kyrkor. Porto, landets näst största stad, är en stad med en befolkning full av självtillit och initiativ – och dessutom är den inte överrumplad av massturismen, så du kan fortfarande känna dig lite som en upptäcktsresenär på din resa hit.

Den vackra Dourodalen

I förlängning till vackra norra Portugal, ligger Dourodalen, som finns med på UNESCOs världsarvslista. Det är ett bergigt, skyddat området och ett fantastiska drömlikt stället. Douros vinregion var världens första vindistrikt och många vingårdar har tillhört samma familj i flera hundra år.

Douro-floden vinmarker
Landskapet runt Dourodalen är ett av de vackraste i Portugal.

Ett besök i Dourodalen kommer utan tvekan stanna kvar i ditt minne för alltid – så kommer också bemötandet av den lokala befolkningen. Det bergiga området mellan Lamego och Coimbra är tunt befolkat och landskapet framstår orört med en blandning av brukad mark, skog och pittoreska landsorter. Gömt i bergen, hittar du otaliga kurorter – rena oaser i samspel med natur och skönheten.

Coimbra och andra sevärdheter i mellersta Portugal

Coimbra ligger på den norra sedan av floden Rio Mondego och har det gamla universitetet som sin krona. Denna pärla har sedan slutet av 1200-talet huserat Portugals äldsta och Europas tredje äldsta universitet, under ledning av olika religiösa ordnar som efter landets grundande slog sig ner i staden. Man kan än idag känna den dynamik som studenterna bidrar med. Coimbras historia sträcker sig dock ännu längre tillbaka. Här har både romare och morer levt, och staden var en viktig hamnstad samt Portugals huvudstad mellan 1139 och 1260.

Coimbra bjuder på många spännande historiska kvarter. Foto: Egor Kunovsky för Unsplash

Alla nationalmonument i Portugal, som finns med på UNESCOs världsarvslista, vittnar om den stora betydelsen och inflytandet de religiösa ordnarna har haft i landet. Besök exempelvis tomar, Batalha, Alcobaça och Hieronymus-klostret för att uppleva arkitektoniska mästerverk som berättar spännande historier.

Du kan också fördjupa dig i historia i medeltida städer såsom Óbidos, Castelo de Vide, Marvão och Estremoz med deras pittoreska arkitektur, lokala traditioner, gamla judiska kvarter och atmosfär. För att inte glömma Alentejo-regionens pärla, Évora, en charmig stad med lång historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till romartiden och som huserar det mycket välbevarade romanska templet, Diana.

Lissabon och dess omnejd

Besök också Lissabon och dess omnejd som bjuder på massor av upplevelser. I huvudstadens gamla stadskärna, som härstammar hela vägen tillbaka till feniciernas tid, samt det monumentala kvarteret Belém, som bland annat huserar Portugals presidents officiella residens, världens största vagn-museum samt monument som Hieronymus-klostret, Belém-tornet och Henrik Sjöfararens monument som påminner som alla de upptäcktsresor som avgick från Portugal under landets rikaste period.

Belem tårnet i Lissabon
Belémtornet vittnar om Portugals storhetstid.

Du kommer uppleva helt olika sidor av Lissabon genom att passera 25 April-bron som byggdes år 1966 av samma firma som konstruerade Golden Gate-bron i San Francisco. Här, på andra sidan floden, kan du njuta av den fantastiska utsikten över Lissabon och Kristusstatyn, samt mot den pittoreska fiskestaden Sesimbra åt andra hållet. Låt sedan turen fortsätta vidare mot Azeitão, hjärtat av Costa Azuls vinregion, som bland annat är berömd för sin Moscatal.vin. Njut också av den vidunderliga grönskan och vegetationen från Arrábidas Naturpark mot Setúbal som ligger vid Sado flodmynning.

Den förtrollande Estoril-kusten ligger ett stenkast från Lissabon och denna moderna och spännande del av Portugal har ett fantastiskt läge med sköna, barnvänliga stränder, frodig natur och ett härligt mikroklimat med milda vintrar och mycket sol. Längs kusten kommer du till Europas mest västliga kust – Cabo da Roca, och vidare till den romantiska Sintras berg och stad som har inspirerat flera konstnärer och författare genom tiderna.

Har du inspirerats att åka på din egen upptäcktsresa till Portugal? Då hittar du resor till Portugal med Escapeaway här. Du bor på handplockade hotell, som är perfekta utgångspunkter för upplevelserika utflykter i landet.

Taggar från artikeln
Mer av Lars Henriksen

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer