Spelunca-klyftan på Korsika – naturskön vandring för hela familjen

Gammel bro
Den gamla bron, Ponte a Zaglia, i Spelunca-klyftan. Foto: Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0

På en resa till Korsika, kommer du att uppleva en av Medelhavets vackraste naturpärlor. Längs denna franska ös praktfulla kustlinje väntar nämligen flera oemotståndliga badstränder och färgglada kuststäder, medan du bland bergen i inlandet hittar en pärlrad av charmiga, rustika bergslandsorter som ligger omgivna av väldoftande tallskogar och djupa klyftor.

Korsika har också blivit känd som ett sant paradis för frilufsare, som älskar att vara aktiv på semestern. Många resenärer som besöker Korsika, gör så för att vandra på någon av Europas vackraste och mest utmanande långdistans-vandringsleder, som t.ex. GR 20 som går genom Korsikas mitt och bjuder på otaliga spektakulära naturscenarier under vägen. Vill du uppleva öns vackra, oförstörda landskap, kan kortare dagsturer också genomföras. Den korta vandringen genom den vackra Spelunca-klyftan på öns västra sida, är en helt oförglömlig – och mindre ansträngande – upplevelse som hela familjen kan vara med på.

Spelunca
Stigen mellan Ota och Evisa är tydlig, men ojämn. Solida skor och säkra ben krävs! Foto: Véronique Mergaux, CC BY-SA 2.0

Gorges de Spelunca mellan Evisa och Ota

Västkustens bergiga inland står lite i skuggan av de lockande stränderna och trevliga kuststäderna, men om du lyckas slita dig loss från det avslappnande livet vid kusten, är det helt klart värt turen. Inte minst för att du här får en försmak på varför Korsika blivit känd som lite av ett Paradis bland vandrare.

Öns bergiga, tunt befolkade inre är kanske lite mindre tillgängligt, men trots smala, snirkliga bergsvägar där farten naturligt hålls på en långsammare nivå, är det inga problem att köra bil längs D84 upp till landsorten Evisa. Härifrån kan du starta turen längs den gamla åsne-stigen, ner genom Spelunca-klyftan, som är känd för sina rödaktiga – och stundtals nästan lodräta – klippväggar, som reser sig upp på båda sidor om stigen. Rutten, som snirklar sig fram ner mot grannorten Ota, är faktiskt en del av den 125 kilometer långa vandringsturen Mare e Monti, som enligt kännare anses vara en av de vackraste på ön.

Själva Spelunca-klyftan utgör cirka 2 kilometer av den knappt 5 kilometer långa vandringen mellan de två bergslandsorterna. Hela turen bjuder på cirka 500 höjdmeter, så svetten kommer nog att börja pärla i pannan, men om du har en normal grundkondition så klarar du turen. Du bestämmer ju själv tempot, och det kan varmt rekommenderas att du tar god tid på dig, så att du hinner njuta av de vackra utsikterna och inte minst den ro som råder här där bara fåglarnas kvitter och flodens porlande stör.

På sommaren föredrar de flesta att starta i Evisa för att gå större delen av turen i nedåtgående riktning. Men du kan naturligtvis också vandra i motsatt riktning, från Ota, om du vill utmana dig själv. Om du behöver svalka av dig längs vägen, passerar du flera fristående naturliga klippbassänger, där du kan stoppa ner de varma fötterna i det kalla flodvattnet.

Kom ihåg picknickkorgen och badkläderna

Reser du till Korsika med familjen, är en dagsutflykt till Gorges de Spelunca en perfekt sysselsättning, där ni kan ta med en picknickkorg och eventuellt också badkläder. Om ni inte känner för att gå hela sträckan, kan ni eventuellt nöja er med att gå från Ota till den pittoreska Zaglia-bron – en vacker plats där ni kan njuta av den medtagna lunchen.

Går ni hela sträckan mellan Evisa och Ota, finns ett par restauranger och barer i Ota, där ni kan köpa något gott att äta och dricka innan ni går tillbaka. Är benen trötta efter turen, brukar personalen på restaurangerna eller i barerna kunna hjälpa till att orda en taxi. En rekommendation är att gå ihop flera stycken och dela taxin då det inte är mycket konkurrens om priset här uppe. Även bilvägen tillbaka bjuder på många vackra utsikter över klyftan.

Vandring Korsika
Korsika bjuder på massor av möjligheter för en aktiv semester tillsammans med hela familjen.

Resor till Korsika

Spelunca-klyftan är bara en av många vandringsleder på Korsika, som är perfekta till en dagsutflykt, om ni vill ha lite omväxling från strandlivet. Nästan oavsett var på ön ni befinner er, så finns det en möjlighet att gå på upptäcksfärd i vackra naturområden.

Res till Korsika med Hideaways om du vill bo på handplockade hotell eller semesterlägenheter, som ger dig de perfekta utgångspunkterna för en semester med både avslappning och spännande utflykter.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer