Spaniens bästa stränder: här är vår topp-10-lista

Strand
Strand på Fuerteventura i Medelhavet. Foto: Waldemar Merger. CC BY 2.0

Slut dina ögon och dröm dig bort till en solig dag och en gyllene strand i Spanien. Solen värmer och den fina sanden är mjuk mot dina bara tår. Du vill gärna ta ett dopp i det svalkande havet – det kan vara Medelhavet, det Kantabriska havet eller Atlanten beroende på vart du är. Men oavsett var du befinner dig, kommer stranden att vara fantastiskt, för Spanien har cirka 600 magiska stränder, alla med blå flagg.

Upplev förstklassiga stränder i Spanien

I denna artikel vill jag ge dig lite inspiration till vilken strand du kan välja på en resa till Spanien. Jag har här nedan radat upp 10 av mina favoriter, och många av dem ligger nära våra hideaways som finns utspridda i hela landet. Jag hoppas du hittar en du tycker om.

Playa Illetes

Till denna strand kan du ankomma antingen genom att promenera eller cykla, och därefter belönas du med en spektakulär utsikt till Ibiza och öarna runt omkring – några av dem ligger inom simavstånd. Playa Illetes ligger på ön Formentera, som är en av de Baleariska öarna i västra Medelhavet.

Playa Rodas

Stranden Rodas har en gång blivit nominerad till den bästa stranden i världen  av tidningen The Guardian. Stranden ligger i avundsvärda omgivningar, och är verkligen en av Spaniens vackraste. Rodas är den största och mest kända av stränderna på öarna Cíes, som du kan nå med båt från Vigo. Här finns restauranger, och bakom stranden kan du också njuta av ett dopp i en vacker saltvattensjö. Öarna Cíes ligger i provinsen Pontevedra i nordvästra Spanien.

Playa Rodas
Playa de Rodas. Foto: Alquiler de CochesCC BY 2.0

Playa Bolonia

På den ändlösa stranden Bolonia kan du uppleva fantastiska sanddyner – och du får inte missa solnedgången här! Stranden är också ett paradis för vindsurfare på grund av den goda vinden. Bolonia strand ligger vid staden med samma namn i provinsen Cadiz.

Playa de las Catedrales

Den här stranden är en av områdets mest populära. Las Catedrales i Galicien är världskänd på grund av de fantasiska stenformationerna som skapats av vind och hav. Du kan gå igenom den enorma klippan vid lågvatten. Playa de las Catedrales ligger i Lugo i nordvästra Spanien.

Las Catedrales stranden i Galicien
Stranden Las Catedrales i Galicien.

Playa de la Concha

En fantastisk strand i staden San Sebastian, där du kan njuta av en lugn stund eller ett svalkande dopp efter en tur i stan. För de leksugna, har man byggt en stor plattform ute i havet från vilken du kan hoppa. Strandpromenaden är välkänd och besökt av många och stranden har en fin utsikt till Monte Igeldo och Santa Clara. Stranden ligger vid San Sebastian i regionen Baskien i norra Spanien.

Playa del Cofete

Detta är en av de mest kända icke-utvecklade stränderna på Kanarieöarna. Stranden är 14 kilometer lång och hittas vid foten av ett berg, som ligger ett naturområde som fortfarande är oförstört och mycket vackert. Playa del Cofete ligger på ön Fuerteventura.

Playa Cala Bassa

Denna strand ligger 4 kilometer utanför staden Sant Antoni och är omringad av tallar. Den är enkel att besöka och känd för sina goda sportfaciliteter som vattencyklar, jet-ski, vattenskidor m.m. Stranden Cala Bassa ligger på ön Ibiza, som är en av de Baleariska öarna i Medelhavet.

Ibiza
Trots sitt rykte som party-ö, finns det gott om gömda paradisstränder på Ibiza. Foto: Ronald SaundersCC BY-SA 2.0

Playa las Canteras

Stranden Las Canteras ligger vid Las Palmas de Gran Canaria på Gran Canaria, och här är nästan garanterat bra väder året runt. Stranden är mer än 3 kilometer lång, och den böjda formen gör att vattnet håller sig lugnt och stilla – idealt för en simtur med andra ord. Havet vid sidorna av stranden är perfekt till vattensport, t.ex. surfing.

Playa de Tossa

Från Playa de Tossa har du en fantastisk utsikt till det gamla kvarteret och det medeltida slottet i Tossa de Mar. Playa de Tossa ligger i staden Tossa i provinsen Girona.

Playa de Tossa
Playa de Tossa och dess medeltida borg. Foto: dynamosquitoCC BY-SA 2.0

Playa Cue

Stranden är ideal för dig som söker lugn och ro, samt till sig som gärna vill dyka. Vattnet är kristallklart och vid högvatten skapas en naturlig pool. Playa Cue ligger i staden Llanes i provinsen Asturias.

Bo på förstklassiga hideaways på din resa till Spanien

På Hideaways är vi experter på att hitta trevliga, mysiga, lyxiga, pittoreska och genuina gömställen i hela Spanien. Vi handplockar personligen alla våra hotell och semesterbostäder och lägger stort värde vid helhetsintrycket.

Se alla handplockade hotell som du kan bo på, på en resa till Spanien med Hideaways

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Amalie

Tomatfestivalen ”La Tomatina” – Spaniens vildaste matkamp

Historierna är många runt tomatfestivalens ursprung. Den mest utbredda av dem säger,...
Läs mer