Spanakopita är en populära grekisk paj, som görs med perfekt, krispig filo-deg och en fyllning av spenat och fetaost. Du kan enkelt göra små portionspajer som är formade som trianglar, men om du har många gäster att bjuda på middag, passar nog den klassiska versionen bäst, där du bakar pajen i en ugnsform.
Klassisk spanakopita-fyllning är den bästa
Den klassiska fyllningen i en spanakopita är som sagt spenat och fetaost – men det är minst lika viktigt att addera massor av färska örter. I detta recept använde jag två hela buntar bladpersilja, och jag hackade dessutom också ner några av stjälkarna för de är fulla av smak. Du kan naturligtvis också lägga till torkade kryddor, som oregano och timjan, om du vill att din spanakopita ska bli en riktig smakbomb!

Recept på Spanakopita
Tid: ca. 1,5 timme
Antal portioner: 4 portioner
Ingredienser:
- 3 msk + 1/2 dl olivolja
- 1 stor gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackad
- 1 kilo spenat, sköld och grovhackad
- 2 buntar bladpersilja, grovhackad
- 3 ägg, lätt vispade
- 1 dl ricotta
- 2 dl fetaost, smulad
- 8 filodegsblad
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader C. Smörj en ugnsform (ca 22×22 cm) med olivolja.
Värm 3 msk olivolja i en stor stekpanna över medelvärme. Stek lök och vitlök tills de blivit mjuka, utan att ta färg. Häll i spenaten och persiljan och fortsätt att steka tills spenaten avgett sin vätska. Ta sedan bort stekpannan från värmen, och låt röran svalna.
Rör ihop ägg, ricotta och fetaost i en stor skål. Vänd ner spenatblandningen.
Lägg 1 filodegsblad i botten på den smorda formen och pensla den lite lätt med olivolja. Lägg sedan på ytterligare ett blad och pensla. Upprepa tills du har använt fyra filodegsblad (de kommer troligen att hänga ut över formen).
Sprid ut fyllningen och vik över filodegen som hänger ut över formen. Pensla med olja, och upprepa sedan samma process med de kvarvarande filodegsbladen för att skapa locket. Vik in den deg som sticker ut över kanten.
Baka i ugnen i 30-40 minuter, tills pajen blivit gyllene på toppen och filodegen blivit krispig. Skär i kvadrater och servera medan den är varm.