Spaghetti alla carbonara – spaghetti med pancetta, ost och ägg

Denna spaghetti-rätt är ytterst populär, och jag tror det beror på den härliga kombinationen av pancetta, ost och ägg. Det är på tal om en klassisk italiensk maträtt, som enligt många kommer från Rom. Namnet härstammar från det italienska namnet för kol – carbone – och ska ha fått sitt namn i samband med en hemlig kolpakt på 1880-talet. Men som med alla bra historier, finns det flera versioner…

En annan historia lyder således att man i Rom, då staden befriades av de allierade, hade ytterst få födovaror och därför var invånarna tvungna att de distribuerade ransonerna – som omfattade äggpulver och bacon – till max. Ett känt geni blandade dessa två ingredienser med sin spaghetti, och volià! Andra säger att kombinationen uppstod i herdelandet Abruzzo, där just pancetta, ägg och ost var de ingredienser flest personer hade tillhands. När sedan medelklassfamiljerna från Rom flyttade till bergen under ockupationen av huvudstaden, lärde de sig att laga rätten.

Carbonara kom sedan i efterkrigsriden att bli en av grundstenarna i det romerska köket. Jag vet inte, vilken av historierna jag väljer att tro på, men en sak är säker: det är en fantastiskt god pastarätt! Receptet har också legat som nummer 6 på pasta-giganten Barillas lista över de 150 mest klassiska italienska rätterna – och det finns det anledning till! Smaka du också, och njut av rätten med gott samvete – något annat går inte för sig, oavsett om man är kolarbetare, medelklassfamilj eller herde.

Fakta:

Tid: 25 min.
Antal personer: 4

Ingredienser:

 • 400 g spaghetti (jag rekommenderar att använda spaghetti N°5)
 • 150 g pancetta eller bacon, skurna i tärningar
 • 4 äggulor
 • 100 g fårost av typen Pecorino romano, riven
 • Salt och svartpeppar

Gör så här:

Börja med att sätta en kastrull med rikligt med vatten på spisen så att du kan koka din pasta. Salta vattnet först när det kokar.

Värm upp en stekpanna, vari du slänger ner den tärnade pancettan och låter den steka i 7-8 minuter på medelhög värme.

Under tiden häller du ner spaghettin i det kokande vattnet. Ta några matskedar av det kokande pastavattnet och häll på pancettan och låt det koka bort. Skaka pannan för att skapa en emulsion mellan vattnet och fettet från pancettan. När pastan är al dente, tar du upp den med en tång och lägger direkt ner i pannan med pancettan. Rör runt och tillsätt eventuellt mer vatten.

Stäng av värmen, och häll ner äggulorna medan du rör snabbt (det är viktigt att du rör runt, så att temperaturen sjunker lite och hindrar äggen från att bli äggröra). Häll ner ytterligare lite pastavatten och bind ihop allt med riven Pecorino så att det blir krämigt. Smaksätt med nymalen svartpeppar och eventuellt lite salt.

Några anmärkningar:

 • Ursprungligen använde man pastatypen penne, men idag har det blivit vanligare att använda spaghetti.
 • Köttet ska egentligen vara guanciale di maiale (lufttorkad griskind), men då detta kanske inte finns i gemene matvarubutik, har vi valt att använda pancetta eller bacon i detta recept – dock rekommenderas det inte att använda rökt bacon.
 • Du ska inte använda ytterligare fett i pannan, då köttet avger tillräckligt med fett vid stekningen.
 • Du använder 1 äggula per person.
 • Osten ska helst vara färskriven Pecorino, alternativt en blandning av Pecorino och Grana. Du kan också använda enbart Grana, vilket är en billigare version av Parmesan, även om detta inte ingår i det autentiska receptet.
 • Vitlök och grädde är bannlysta och svartpepparn ska vara nymalen!

Vill du ta emot fler recept och tips om italiensk mat?

- då kan du trycka här och anmälda dig till vårt nyhetsbrev
Mer av Emilie Fuglsang

Har du smakat pasta med aubergine?

På Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla,...
Läs mer