Sorrento – skönhet som inspirerar

Sorrento marina
Det är populärt att segla till Sorrento. Det går dessutom båt härifrån till Capri. Foto: toocheesh. CC0 Creative Commons.

Sorrento och den närliggande Amalfikusten är med god grund en av de mest populära destinationerna att besöka i Syditalien. Staden blev redan uppmärksammad bland nordiska resenärer under 1800-talet, då Sorrento och den nu så berömda kuststräckan blev uppsökt av speciella, nordiska konstnärer som fann inspiration till sina motiv i områdets vackra natur och antika byggnader.

Sorrento havn
Söker du dig ner mot hamnen finns det rika möjligheter för att få en bit mat eller drink. Foto: Falco, CC0 Creative Commons.

H.C. Andersen och andra kulturpersonligheter i Sorrento

En av de stora skandinaviska kulturpersonligheter som fann inspiration och glädje vid mötet med den vackert placerade kuststaden var den berömde danske författaren H. C. Andersen, som besökte Sorrento på sin stora Europa- och Orientresa mellan 1841 och 1842.

Hans resa till Sorrento blev senare förevigat i reseboken ”En Diktares Basar”, där Andersen bland annat skriver följande om sin resa till Sorrento: ”Där mellan Orange-Trädgårdarna ligger Sorrento, träden skuggar vid havet över Tassos hus. Förstenade moln möter bergen vid havet. Stengärden klättrar på sluttningarna. Capri jag hälsar dig! Du äventyrliga ö! Jag minns dina palmer under de vilda klipporna, jag minns din azurblå grotta, där havsskummet skimrar, där stenarna har färger som vinterhimlen i Norden och havet är en eld. Högt på bergstoppen går åsnorna över ett golv av mosaik, den sista delen av Tibers praktfulla salar. Eremiten kryper i sin stilla ensamhet. Capri, minnenas ö, vi flyger dig förbi! Solen går ner, natten gör sitt intåg med tindrande stjärnor! Böljorna bryts, där varje brytning glöder, kölvattnet lyser, himlen lyser!”

Även Henrik Ibsen, Goethe och Lord Byron har varit i Sorrento.

Sorrento solnedgang
Solnedgången över Napolibukten sett från Sorrento är nästan obeskrivligt vacker. Foto: steve p2008, CC BY 2.0.

Nutidens resenärer till Sorrento

Många skandinaver har följt i H.C. Andersens fotspår och rest till denna del av Italien, framför allt efter att de fått upp ögonen för stadens skönhet och charm, samt de många spektakulära sevärdheter som finns i området omkring Sorrento. Här kan du bland annat uppleva den fina kustlinjen med de spektakulära klipporna som störtar ner i havet, de vackra villorna som ligger på sluttningar ut till havet, stadens romerska historia som ännu kan ses i staden i riktning mot Stabiae, samt utsikten till de omkringliggande gröna bergen och de charmiga gator och gränder i den gamla stadsdelen i Sorrento.

Positano
Sorrento är en fin utgångspunkt för att utforska städerna längs Amalfikusten, här Positano.

Vesuvius, Pompei och Amalfi

Men kanske är Sorrentos omkringliggande sevärdheter mer berömda än staden själv. Detta gäller framför allt vulkanen Vesuvius, en av e mest berömda vulkaner i världen, de antika romerska städer som Stabiae, Herculanum och Pompei, som blev ödelagd av Vesuvius utbrott år 79 efter Kristus; ön Capri med den berömda Blå Grottan, som i övrigt också blev besökt av H.C. Andersen; vulkanön Ischia; den vackra staden Amalfi som gett namn åt hela kustlinjen Amalfikusten och slottet i Caserta, som blev byggt av Kong Carlo III år 1752 med det franska slottet Versailles som förebild. Slottet som även kallas Reggia di Caserta blev ritat av arkitekten Vanvitelli och är med på UNESCO’s lista över världsarv.

Resor till Sorrento

Väljer du att resa med Hideaways till Sorrento eller Sorrentohalvön kan du vara säker på en sak vid ditt semesterboende: Du bor nära Medelhavet och det finns goda möjligheter för att få en fantastisk utsikt.

Läs mer om resor till Sorrento med handplockade semesterboende

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer