Sommarsemester på vidunderliga Costa Blanca

Costa Blanca_Mirador-Falzia-Javea
Mirador Falzia Javea på den fantastiska Costa Blanca-kusten

Costa Blanca betyder Den vita kusten och redan efter att ha hört namnet är jag såld. Bländade vita sandstränder under den heta, spanska solen, och regelmässiga vågor av azurblått hav, som med ett behagligt sus svämmar över strandens yttre kant om, och om igen. Det låter som semester i mina öron…

Costa Blanca är mycket mer än bara massturism

Denna långa, vita remsa i Alicante-regionen på Spaniens östkust, är ett av de mest välbesökta semestermålen i Europa. Men det handlar inte bara om höga betonghotell, massturism och livliga nattklubbar. Costa Blanca finns det fler anledningar att besöka, än att få komma hem med solbrun hy och munter semesterstämning. Du kan med fördel söka dig inåt i landet, mot de små, charmiga landsorterna och de intressanta, traditionella småstäderna som du hittar i områder. De små fiskelägena, som tidigare låg längs Costa Blanca som pärlor på rad, har idag sugits upp av semesterresorterna, men en liten handfull kuststäder och lyckats bevara sin gamla själ och essens, t.ex. Xábia och Altea.

Costa Blanca
Det finns många fantastiska bukter och stränder på Costa Blanca, där du kan bada i lugn och ro.

Staden Alicante är berömd för sitt legendariska nattliv, erbjuder massor av storstadsupplevelser – också på dagstimmarna – medan Denia, istället är för dig som älskar god, spansk mat (inte minst under överskriften “allt gott från havet”). Denia har utvecklats sig till en fascinerande blandning av charmigt fiskeläge, resort och gastronomisk mittpunkt.

Tycker du om historiska upplevelser, är ett besök i den gamla, vackra staden Villena ett måste under ditt besök på Costa Blanca.

Xàbia eller Javea – här hittar du traditionell charm

När du inte vill spendera hela semester vid pool- eller strandkanten, finns det – som ovan nämnt – flera städer i Alicante-regionen och på Costa Blance, som du bör uppleva. Xàbia är en av dem. Staden är egentligen bättre känd som Javea, och det är inte ovanligt att städerna i denna del av Spanien, har mer än ett namn. Xàbia är faktiskt stadens valensiska namn, och Javea är det spanska namnet på vanlig castellano (huvudspråket i Spanien, och det vi normalt bara kallar spanska).

Staden är uppdelad i tre delar: den gamla stadskärnan, hamnen och stranden.

Xabia (Javea) på Costa Blanca
Den vackra kustlinjen i Xabia (Javea).

I Xàbias old town kan du låta dig försvinna i labyrinten av snäva, sydeuropeiska gränder och njuta av att inte mycket har ändrat sedan gammal tid: här har husen fortfarande altaner gjorda av dekorativ, svart, snidad järn, och synen av de gotiskt inspirerande fönsterna där fönsterluckorna är stängda när eftermiddagssolen strålar som varmast, tar dig till en annan tidsepok

Staden är vackert omgiven av de, för detta området, typiska klipporna och bergen med grön växtlighet, och de lokala – och naturligtvis vita – sandstranden lockar dig till att spendera ett par timmar på förmiddagen eller eftermiddagen vid havet. Också i Altea bjuder omgivningarna in till vandringsturer eller mountainbiking, så det finns mycket att ta för sig av, för natur- och sportälskare. Atmosfären i dessa traditionella städer är lugn och familjevänlig.

En semester på Costa Blanca betyder läcker mat

När du reser till Spanien, är det ett måste att smaka på en mängd lokala läckerheter, framförallt när du är på Costa Blanca, som är känt för sitt goda kök. Det är, som i resten av Spanien, framförallt baserat på enklare rätter som tilltalar hela familjen. Paellan uppfanns i detta område, så är det inte mer än rätt, att du smakar på denna ikoniska, spanska huvudrätt fler än en gång under din semester?

Paella
Det finns en massa olika varianter av Paella i Spanien…

Om du har lust att också smaka på några av de mer lokala varianterna, som inte är så kända utanför regionen, så gör även det. Visste du till exempel, att en äkta valensisk paella inte görs med fisk och skaldjur, utan på kanin, kyckling eller anka, samt sniglar, grönsaker och bönor? Och så naturligtvis riset, där varianterna calasparra och bomba är de som främst används i denna rätt.

Läs också: Allt du behöver veta om Tapas

Ris på 300 olika sätt

Rent generellt, är ris en genomgående grundingrediens i det lokala köket på Costa Blanca, och det finns fler än 300 olika, regionala sätt, att trolla med riskornen så att de blir välsmakande, mättande måltider: Arroz a la marinera (fiskarens ris), Arroz al horno (ugnsbakat ris) och Arroz con costra (ris som är toppad med en “skorpa” av omelett) är endast några få exempel på alla de olika varianter som finns restaurangernas olika menyer i regionen.

Paella
Risrätter – här med skaldjur – är en av Costa Blancas stora specialiteter 

Beroende på, om du befinner dig vid havet eller uppe i bergen, kommer riset antingen följas av färsk fisk och skaldjur, eller vad gäller de bergiga områdena, läckra korvar och fläskkött. Allt blandas självklart ihop, eller serveras med, färska grönsaker och ofta med olika sorters bönor.

Resor till Costa Blanca

Är du på jakt efter en avslappnande semester i natursköna omgivningar, med fokus på sol, strand, lugn och ro och god mat – och dessutom ha möjlighet till aktiviteter till både havs, i städerna och på land – så ska du titta närmare på ett av våra handplockade hideaways på Costa Blanca.

Läs mer om resor till Costa Blanca med Hideaways, och se alla hideaways på Costa Blanca här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer