Sommarsemester i Italien – Här ska du åka

Italien är ett varierat land, rikt på olika typer av möjligheter beroende på vilken av dess 20 regioner du väljer att besöka. Ibland kan det till och med kännas övermäktigt att bestämma sig för vart i landet semestern ska gå och just därför har jag i denna artikel valt ut tre av mina favoritregioner i Italien: Sicilien, Toscana och Umbrien. Sicilien, som inte bara är en region utan också en ö, är naturligtvis full med möjligheter då det kommer till sol och bad – men här ryms också en lång historia med många kulturella inslag. Har du aldrig varit i Italien förr, kanske du främst lockas av Toscana, som med sin långa historia, sin goda mat och stolta vinproduktion lockar tusentals, och åter tusentals, besökare varje år. Och så har vi Umbrien, Toscanas lillasyster, som besitter många av sitt syskons egenskaper, men som inte är lika välbesökt av massturismen – hit ska du åka om du vill uppleva det autentiska Italien.

Läs mer om Sicilien, Toscana och Umbrien här nedan, och titta gärna in på vår sida med resor till handplockade hotell i hela Italien.

Sommarsemester på Sicilien

Sicilien är den största ön i Medelhavet, med en uppsjö av vackra stränder, härliga landskap, ett läckert kök och en fascinerande historia. En sommarsemester på Sicilien kommer att kunna uppfylla de flesta familjers behov, för här finns verkligen något för alla. Öns rika och varierande historia har lämnat efter sig ett fantastiska arv av vackra arkeologiska platser och majestätiska byggnader – allt medan Siciliens mest berömda naturfenomen, vulkanen Etna, själv har satt sin egen prägel på det karaktäristiska landskapet som omger den. Siciliens invånare är varma och vänliga av naturen, och en semester på ön, är ett sätt att lära känna de lokala invånarna, och på så vis få en första-hands-inblick i det sicilianska vardagslivet.

Vulkanen Etna på Sicilien
Vulkanen Etna har satt sin prägel på Siciliens landskap

Sicilien möter du många möjligheter där du kan insupa den fängslande ö-kulturen – till exempel genom att delta i en av de färgrika festivaler som tar plats året runt. Oavsett om det är kultur, mat, strandliv eller lantliv du är intresserad av, så bjuder Sicilien på det mesta.

Det lokala köket på Sicilien

Det sicilianska köket är italienskt i stilen, men har blivit starkt påverkat av grekisk, afrikansk och arabisk kokkonst genom tiderna. Fisk, olivolja och bönor påminner om Grekland, och denna mat hittar du framförallt på sicilianska östkusten som gränsar till det Joniska havet. Aprikoser, ris, saffran, couscous, socker och citrusfrukter används också flitigt – och mycket av detta kan jämföras med det nordafrikanska köket. Några av de mest kända sicilianska rätterna är arancini (stekta/friterade risbollar fyllda med t.ex. kött), couscous al pesce (couscous med fisk) och caponata (en grönsaksröra med aubergine, oliver, kapris, pinjenötter och selleri).

Cannolis med chokolade
Cannoli med choklad är ett måste att på en resa till Sicilien

Sicilien är också väldigt känd för sina fantastiska desserter, där vi bland annat kan nämna cannoli (friterade kök-rör fyllda med ricotta), frutta di Martorana (marsipan- och mandelpudding) och självklart den stora vinnaren oavsett vart i Italien du befinner dig: Gelato! Allt detta kan avnjutas med ett glas gott sicilianskt vin – ön har flera vinfält än någon annan del av Italien, något som kanske förvånar många!

Historiens vingeslag på Sicilien

Över hela Sicilien hittar du platser, som vittar om öns rika och struliga historia. Vittnesbörd om romerskt, byzantinskt, islamiskt, katalanskt och grekiskt inflytande – för att bara nämna några – finns fortfarande synliga i överflöd på Sicilien. Öns strategiska position på handelrutter i Medelhavet har varit eftertraktander av många olika härskare genom tiderna. Några av de fascinerade sevärdheterna du kan besöka är den grekisk-romerska amfiteatern i Taormina på Siciliens östra kust, den barocka arkitekturen i vackra Catania, samt alla de historiska platserna från den gamla staden Syracusa.

Graesk teater på Sicilien
Upplev massor av historia på din semester på Sicilien.

Oavsett vart du åker på Sicilien, finns det en värld av sevärdheter, där du kan gräva ner dig i den händelserika, och något stökiga, historian som kännetecknar den fängslande ön.

Stränder

Sicilien har en varierande kuststräcka med fantastiska sand- eller (små)stenstränder med dramatiska klippor och en böljande kustlinje av sten. Även under sommarmånaderna, är det möjligt att hitta lugna stränder på vissa delar av ön, där det finns gott om plats att slappna av. Livliga semesterorter längs kusten blandas med större hamnar och små, lugna fiskelägen. Ett mäktigt urval av stränder med både sand och småsten hittar du på östkusten runt Catania och Syracusa, medan det finns många populära (små)stenstränder runt Taormina.

Cefalù
Cefalù är en unik stad på många sätt och vis – bland annat för att det ligger en strand mitt i det historiska centret.

Och när du står riktad mot de Eoliska öarna, inte långt från hamnen i Messina, hittar du också en rad härliga sandstränder. Vidare längs den norra kusten, har Cefalù också en lång, och vacker, sandstrand.

Lokal charm på Sicilien

Sicilianarna är ett utåtriktat och vänligt folkslag, som är stolta över öns rika, kulturella arv. Ett stort antal festivaler och händelser avhålls året runt, där de lokala invånarna ser till att gäster känner sig som en del av gemenskapen och får lära sig en del om de sicilianska traditionerna. Städer och landsorter, stora som små, har alla sitt eget skyddshelgen som man firar på olika sätt över hela Sicilien. Ön har också ett stort antal matfestivaler som hyllar de härliga, lokala råvarorna odlade i olika områden, vilket ger stora möjligheter att få njuta av några av de sicilianska specialiteterna. Musikarrangemang är också populära under sommarmånaderna, däribland de grekiska teaterföreställningarna som tar plats i den grekisk-romerska amfiteatern i Syracusa.

Sevärdheter på Sicilien

 • Besök vulkanen Etna – Europas högsta vulkan och hemstad för den grekiska eldguden, Vulcan, samt kykloperna från den grekiska mytologin.
 • Spendera en dag i Taormina där du kan shoppa, njuta av en lunch på en av de trevliga restaurangerna och besöka det arkeologiska museet.
 • Ta flygbåten från Palermo till Ustica och njut av det kristallklara, turkosa havet från en båt med glasgolv.
 • Ta en promenad genom tempeldalen i Agrigento – en plats som finns med på UNESCOs världsarvslista. Här finns tempel från den grekiska historien, hela vägen tillbaka till 400-talet.

>>> Läs mer om resor till Sicilien

Sommersemester i Toscana

Varje år reser ett otaligt antal svenskar på sommarsemester till Toscana, och det finns det många anledningar till. En blandning av italiensk mat, härligt vin och renässansens födelseplats, är vad Toscana kan skryta med, och regionen representerar på sätt och vis det klassiska Italien. Regionens mest uppskattade konstnärliga och historiska lämningar befinner sig i de större städerna, medan medeltida bergslandsorter kan locka med en semester med betagande utsikter till rustika vinfält och olivlundar.

Greve in Chianti i Toscana
Greve in Chianti – en av många små medeltida städer du kan besöka på en resa till Toscana.

Oavsett om du är på jakt efter ren avslappning och lantlig charm, eller en upplevelse full med lokal kultur och tradition, så kommer du få många chanser att förälska dig i Toscana.

Upplevelser i Toscana

Toscana är främst av lantlig karaktär, med ett klimat och en terräng som är perfekt till utomhusäventyr. Ett böljande landskap, lugna sjöar och djupa dalar ger de bästa förutsättningarna för en semester till häst, på cykel, eller med vandringsskorna som främsta sällskap.

Castel-Porrona-Toscana-det-smukke-hovedhus
Toscana bjuder på många vackra landskap

Lär dig laga mat med lokala kockar, prova en handfull av berömda viner eller ta helt enkelt en vandringstur i de lantliga omgivningarna för att njuta av årstidens livliga färger – i juni står blommorna i full blom, i slutet av september målas vinfälten av höstens färger och i oktober kan du njuta av tryfflar och Porcini-svamp.

Shopping

Toscana är känt för sin höga kvalitet på lädervaror, kristaller och terrakotta, men regionen är också hemstad för outlets med ett stort utbud av designermode av hög kvalitet. De sofistikerade härligheterna som säljs i Toscana är allt från antikviteter, lokalt hantverk, souvenirer, smycken och konst, och du hittar dem många gånger på marknaderna i de större städerna. Prova färskheten och kvaliteten på de lokala råvarorna, och smaka på det rustika toscanska livet.

Historiens vingeslag

Påfallande byggnader, gallerior och katedraler packade med skatter gör Toscana till en av de ledande kulturdestinationerna i världen. Besök några av de vackraste städerna i Italien för att avtäcka deras rikedomar inom konst och arkitektur – som vart och ett har sin egen plats i historian.

Firenze Toscana
Missa inte ett besök i Toscanas regionshuvudstad, Florens.

Regionen kan skryta med många traditionella festivaler året runt, som markerar historiska händelser och riddareturneringar som tog plats för första gånger för flera hundra år sedan. Festivalen för musik, konst, dans och film erbjuder också de besökande en möjlighet att ansluta sig till den toscanska atmosfären.

Det lokala köket

Som en fest för smaklökarna, är Toscana hemstad till den allra bästa hemlagade maten. Med ett världskänt renommé inom produktion av vin och olivolja, kan du förvänta dig att smaka på den läckraste, naturliga kosten – allt lagat från grunden med massa kärlek.

Trattoria i Firenze
Trattoria i Florens. Foto: Louise Laurenius

Trattorior med soldränkta terrasser är de perfekta platserna att insupa de toscanska smakerna, och bli en del av en äkta toscansk middag, som många gånger kan vara ett event i sig.

Sevärdheter i Toscana

 • Besök Florens en dag – börja med den vidunderliga Duomon, som dominerar stadens centrum, leta upp Michelangelos berömda David-staty efter en lunch på ett mysigt torg, och ta en rundvisning i Italiens mäktigaste konstgalleria, Uffizierna. När mörkret faller på, kan du också ta en promenad längs Arno, och titta på den historiska bron Ponte Vecchio som kantas av smyckesbutiker i långa rader.
 • Utforska de lugna, smala gatorna i den charmiga staden Lucca, med dess renässansmur, kyrkor, romerska amfiteater och delikatessbutiker.
 • Ta en seglats från Piombino till Napoleons exil, ön Elba. Njut av de vita sandstränderna och det kristallklara havet. En tur med linbanan till toppen av Monte Capanne bjuder på storslagna utsikter.
 • Besök en världsberömd sevärdhet: Det lutandet tornet i Pisa.
 • Besök ett av alla termiska bad i regionen, och få en spa-behandling som inte kan liknas med någon annan.

>>> Läs mer om resor till Toscana

Sommarsemester i Umbrien

Som en trollbindande tillflyktsort, med backar och skogar, är Umbrien en fridsam, idyllisk plats i hjärtat av Italien, och har du aldrig tidigare besökt regionen, bör du absolut överväga att hålla sommarsemestern i Umbrien. Denna lantliga region kan skryta med unika medeltidsstäder och ett vackert böljande landskap. Umbrien hyllas av italienarna själva. för dess lokala råvaror som får det att vattnas i munnen, och som odlas på det mest charmiga av bondgårdar, som ligger utspridda i landskapet.

Vinmarker i Umbrien
Vinfält i Umbrien

Kryddat med de hemtrevliga landsorterna, där det fortfarande råder en atmosfär som är rik på historia, tillförs något till magin som omger denna fängslande destination.

Upplevelser i Umbrien

Som ett böljande lapptäcke av marker och lantbruk, bevarar Umbrien sin prägel av stillhet utan massor av turister, som frekventerar de andra delarna av den italienska halvön. Med mycket plats till att njuta av den vackra lantligheten, är området idealt oavsett om du vill vandra, cykla eller endast slappna av mellan cypresser och sommarblomster. Umbrien är berömt för sin framstående vinproduktion, och landskapet är därför fullt med vingårdar som du kan besöka på en utflykt – och naturligtvis måste du säkra kvaliteten på vinet när du väl är där…

Mat och dryck i Umbrien

Umbrien är berömt för sin produktion av några av de finaste ingredienserna i det italienska köket, däribland god olivolja, sällsynta svarta tryfflar och utsökt pasta. Resultatet är ett ypperligt urval av härliga lokala rätter som t.ex. Pasta al Tartufo (pasta med tryffel) och porchetta (en kryddad fläskkarrérulle).

Cucina Povera i Umbrien
Umbrien vet hur man bäst använder sina råvaror.

När solen går ner, fylls Umbriens städer av lokala invånare och gäster, som njuter av en Passeggiata – den traditionella långsamma promenaden genom gator och torg, innan man drar sig tillbaka på en av de många trevliga restaurangerna där man dukat upp till fest med pasta och risotto.

Umbriens historia

Det råder en karaktäristisk medeltida atmosfär i Umbrien, med en respektingivande arkitektur och ett fascinerande konsthantverk som kan hittas i nästan alla städer, stora som små. En förnämt exempel är den vackra katedralen i Orvieta, som dominerar stadens skyline, där den står med sin majestätiska gotiska fasad och detaljerade kalkmålningar.

Om du törstar efter ännu äldre historia, är det umbriska landskapet rikt på gamla historiska sevärdheter, däribland ruinerna av Ocriculum som ligger vid nuvarande Otricoli – en fascinerande plats med lämningar från en romersk stad där otaliga antikviteter och konstverk har grävts upp, efter att man upptäckte stället på 1700-talet.

Händelser

Umbrien är en samlingsplats för det traditionella och det moderna, som i kombination lyckas skapa ett praktfullt, rikt kulturarv. Populära tidsbestämda festligheter så som armborst-tävlingen i Gubbio eller chokladfestivalen och jazzfestivalen i Perugia är några exempel på festligheter du kan medverka i.

Chekoladefestival Perugia her skovbaer
Chokladfestival i Perugia

Konstnärliga och musikaliska uttryck blomstrar i regionen, så som det har gjort i flera hundra år, stimulerat av studenterna på det 700 år gamla Umbriska Universitetet.

Sevärdheter

 • Spendera ett par timmar i butikerna på Deruta Outlet och hitta bra priser på den berömda keramiken från regionen.
 • Spendera en varm sommarkväll med att dricka ett glas Orvieto, och njut av den lugnande utomhusmusiken från Umbriens jazzfestival, som hålls i Perugia varje år i juli.
 • Svalka ner dig i det imponerande Marmore-vattenfallet, som är det högsta vattenfallet i Europa med ett fall på 165 meter
 • Hoppa över gränsen till Toscana och smaka på de förträffliga rödvinerna från Montepulciano, en charmig stad på en bergstopp.
 • Ät utomhus och få en once-in-a-lifetime pastamåltid toppad med den utsökta umbriska tryffeln.
 • Åk på en oförglömlig dagsresa till Rom, en storstad med fler historiska och konstnärliga skatter per kvadratmeter, än något annat ställe i världen.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Läs mer om resor till Umbrien

>>> Läs mer om resor till Italien

 

Taggar från artikeln
, , ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer