Sóller och bergen Serra de Tramuntana

Utsikt från Sóller på Mallorca

Den spanska regionen Balearerna är enligt min mening, Mallorcas mest natursköna, vilda och dramatiska område – och min personliga favorit på ön. Området domineras av Serra de Tramuntana, en kedja av robusta kalkstensberg som sträcker sig mot nordvästra kusten, från Andratx till Pollensa. Imponerande toppar reser sig nästan 1500 meter upp i luften, och branta havsklippor står i kontrast till de djupa dalarna med oliv- och citronlundar och bildsköna landsorter. Platsen kallas det andra Mallorca, och det är också vandrarnas paradis.

Upplevelser och sevärdheter

Deià

Deià är en vacker landsort med en avslappnad atmosfär, som i många år har lockat utländska konstnärer och författare – den mest berömda av dessa är nog den engelska diktaren och romanförfattaren Robert Graves som spenderade större delen av sitt arbetsliv i landsorten. Andra kulturpersonligheter som bott i Deìa är författaren Anaïs Nin, komponisten Manuel De Falla och tecknaren Arthur Rackham. Idag bor här fortfarande några få konstnärer, men platsen är framförallt en exklusiv tillflyktsort för engelsmän och tyskar.

Med sitt läge högt uppe mellan bergen och havet, har Deià en så vacker kuliss. Branta, smala gator med gamla honungsgula stenhus snirklar sig upp till den lilla kyrkan på toppen av backen, varifrån du har en spektakulär utsikt. Trots ett invånartal på bara över 500 personer, har staden mer än sin beskärda del av topprestauranger. Du kommer möta turister under högsäsongen, men det kommer inte vara överväldigande – de flesta som kommer hit är intresserade av vandring, konst och avslappning – och det faktum att det inte finns någon parkering för turistbussarna gör att lugnet i stan bibehålls.

Deià
Vackra Deià uppe i bergen.

Staden har en lite bohemisk atmosfär, och är en av få platser där turismen inte har ödelagt den lokala kulturen. Om du kommer hit utanför säsongen, är här mycket lugnt och stilla. En 40 minuters promenad genom olivlundarna på Es Clot leder dig till en bildskön bukt kallad Cala Deià. Den lilla stenstranden är trång på sommaren, så det är bäst att ligga på en av stenarna till höger under båthuset, varifrån du kan snorkla i det djupa, klara havet (men håll ett öga på maneterna). Det finns en restaurang som serverar fantastiskt grillad fisk (endast öppen på sommaren). Mitt på sommaren är det tufft att vandra tillbaka upp till landsorten, så kanske föredrar du att köra. Det är också värt att spendera din tid på en av de klassiska konserterna i Son Marroig. Detta ståtliga palats var en gång den österrikiske aristokraten Luis Salvators favoritresidens. Utsikten över havet är ofantligt vacker vid solnedgången.

Sóller

Denna stad är en härlig, sömning plats med smala gator, gamla fransk-inspirerande palats och torg där träd ger skugga. Staden kan tacka citrusfrukter för sin rikedom, då de här växer i överflöd – att njuta av ett glas färskpressad apelsinjuice på ett av torgets caféer är nästan ett måste.

Utsikt över Sòller.
Utsikt över Sòller.

Ett annat måste, är att ta den timmeslånga turen med det gamla trätåget som går tur och retur till Palma. Några få kilometer bort ligger Port de Sóller, och dit kan du ta dig med spårvagn. Hamnen har fortfarande en aktiv fiskeflotta och i förbindelse med hamnen ligger områdets enda, stora sandstrand. Åk igen om den tunnel som förbinder Sóller med Palma, och precis då du är igenom, på vänster sida, ligger Jardines de Alfabia, ett gods av moriskt ursprung med doftande trädgårdar med källvatten (en härlig oas i sommarvärmen).

Fornalutx

Fornalutx ligger nära Sóller och anses vara en av de vackraste landsorterna i Spanien. Fornalutx ligger idylliskt i en dal full med söta dofter från apelsinblommor, och har en fin utsikt till Puig Major, Mallorcas högsta berg.

Fornalutx
Fornalutx är litet och otroligt pittoreskt.

Stadens smala kullerstensgator är kantade med gamla stenhus (många som numera är fullständigt renoverade). Även om Fornalutx är lugnare och mindre än Deià, har staden ett litet torg med några få restauranger och caféer. Det är en ideal plats för vandring eller till dig som önskar att slappna av i vackra omgivningar.

Biniaraix

En ännu mindre, oförstörd landsort i bergen, berömd för att Chopin och George Sand bodde på Kartusianklostret år 1838. På grund av de vackra trädgårdarna och Chopins klostercell, är stället verkligen värt ett besök, men staden blir någorlunda full på dagarna på grund av alla guidade turer som går hit.

Banyalbufar och Estellencs

Om du kör åtskilliga kilometer längs en snirklig väg i sydlig riktning från Valldemossa, når du landsorten Banyalbufar, som är omgiven av gamla marker anlagda i platåer vilka slutligen leder brant ner till en stenstrand. Två kilometer sydväst passerar du Mirador de Ses Animes, ett utkikstorn från 1500-talet som ligger högt över havet med en fantastisk utsikt över kusten.

Njut av utsikten från Banyalbufar
Njut av utsikten från Banyalbufar.

Sex kilometer längre fram når du Estellences, en vacker gammal landsort som är mindre utbyggd än Deià och Fornalutx, men som dock har några caféer och restauranger. Tjugo minuters promenad nedåt leder dig till en stenstrand med en sommarbar.

Vandring och klättring

Det finns många gamla stigar i dessa vackra berg – och de flesta har en vacker utsikt över kusten. Här nedan följer några förslag:

Deià-Valldemossa via Puig d’es Teix (1062 m)

En av mina favoritturer som tar cirka 4 timmar. Spåret startar vid vägen som snor sig upp bakom Es Moli Hotel. Det står en liten skyld där, markerad Teix – gå på den vägen och följ stigen upp genom gamla olivlundar och ekskogar. Följ de röda markeringarna. Det tar ungefär två timmar att nå toppen, en kalkstensplatå varifrån utsikten är fenomenal och luften är full med doften av vild rosmarin. Istället för att gå över till Teixs topp, fortsätt till höger längs den svindlande höjdryggen och ner till Valldemoss genom skogen. Väl framme kan du njuta av en välförtjänt lunch. Åk iväg tidigt om du är här på sommaren – det blir snabbt varmt så kom ihåg att ta med vatten. Åk tillbaka till Deià med taxi eller buss.

Deià-Soller

En behaglig och relativ lätt tre timmars promenad längs kusten. Om du vill ta ett dopp på turen, så gå längs den nedre stigen mot norr från bukten vid Deià till Lluc Alcari. Du kan ta bussen tillbaka till Deià.

Cornadors rundtur

En 13 kilometer lång vandring som tar cirka sex timmar, och leder genom Tamauntana över Sóller och hela 850 meter över havet.

Vandring
Snöra på dig skorna och bege dig ut på vandring i bergen på Mallorca.

Stigen börjar i Biniaraix där du kan följa skyltarna till Cami d’es Barranc – ett gammalt kullerstensbelagt spår som stiger från en djup klyfta under cirka 1,5 timmars vandring. Efter den gamla stenlada blir rutten svårare, efterhans som du tar sig fram längs mindre uppenbara stigar och sedan tillbaka till Sóller.

Cubersøen-Lluc

Denna vackra vandringstur kräver en övernattning och börjar i den norra delen av Cubersjön norr om Sóller. Du passerar sjön Gorg Blau, går genom ekskogar och efter cirka två timmar når du Refugi Tossals Verds, en gammal lada i sten som är renoverad av kommunen för att serva vandrare. Där finns elektricitet, varmt vatten, kojsängar (till upp till 30 personer) och du kan också njuta av god, traditionell matkonst från Mallorca. De är nödvändigt att boka på förhand.

Gå upp mot Massanella (1367 m.ö.h.), Mallorcas näst högsta topp, och över till Coll d’es Prat, Mallorcas högsta pass. Därifrån går det nedför till Lluc, där du kan övernatta på det 700 år gamla klostret – Mallorcas heligaste ställe även om det numera är lite präglat av business. Det kör en buss från Lluc till Sóller och Palma, men du kan också nå Tossals Verds över Cami d’es Barranc på fem timmar. För vana klättrare och dig som är intresserad av branta tuffstensväggar och imponerande stenformationer, är Mallorca ett måste!

Resor till Mallorca

Du hittar ett spännande urval av resor till Mallorca hos Escapeaway, och naturligtvis också i området runt bergen vid Sóller. Se alla våra utvalda hotell och semesterbostäder på Mallorca här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer