Solen är Andalusiens själ

Vackra landskap i Andalusien.
Vackra landskap i Andalusien.

Har du en gång besökt Andalusien, glömmer du aldrig den unika atmosfär och själ, som överallt genomsyrar det praktfulla landområdet i södra delen av Spanien. Det gör i alla fall inte jag.

Solens makt är närmast oändligt stor i Andalusien, och solen på dessa kanter har genom tiden bränt sig fast i kulturen och människornas hjärtan, och efterhand lämnat stora avtryck. Som gäst i Andalusien lägger du märke till, att nästan allt är inrättat på solens premisser.

Siesta och sol

Andaluserna känner till solens skapande krafter, och de vet också hur obeveklig den kan vara. Därför planerar de dagen, så att man inte arbetar runt lunch, utan först på sen eftermiddag då solen inte längre står som högst på himmelen.

Den spanska siestan är i hög grad en kulturell anpassning till ett naturfenomen. Det är solen, som dikterar premisserna i södra Spanien, och här tar man också siestan mer på allvar än i de norra delarna där solen inte är lika kraftig.

Också sättet andaluserna går klädda, påverkas av det varma vädret. Man täcker huden, så solen annars åldrar den snabbare än önskat. Kvinnorna har fläktar eller solfjädrar så att värmen inte blir outhärdlig, och ordet parasoll som vi också känner till i Sverige, är spanska och betyder till sol. Det handlar alltså om att skapa skugga för solen.

Tjurfäktararenan

Också vid tjurfäktning, som fortfarande är populärt i Andalusien, handlar det om att komma in i skuggan. Hela tjurfäktningsarenan är därför indelad i sol- och skuggplatser. Återigen, är det solen som dikterar premisserna.

 

oplev tyrefægtning i Ronda
Tjurfäktningsarenan i Ronda.

Naturligtvis är det kamp om platserna på arenans skuggsida, och det är också väsentligt dyrare att få en biljett till dessa platser. Traditionellt har de välbärgade därför ofta suttit i skuggan, medan den breda befolkningen har fått svettas i solen under kamperna.

Vill du helt komma bort från värmen och solen, är katedralerna i Andalusien bra alternativ. De är byggda i tung sten, och är relativt kalla inomhus. Även alla små trevliga innergårdar är övertäckta och byggda så att vinden ger en sorts manuel air condition.

Andalusiska hus och grönsaker

Andalusien är Spaniens örtträdgård – det är i alla fall i Andalusien som en stor del av landets frukt- och grönsaksodlingar ligger. Den starka solen ger goda förutsättningar för växtlighet, och solmogna frukter och grönsaker är fulla med smak.

Även arkitekturen i Andalusien är formad av solen makt. Jag har alltid fascinerats av de helt vitkalkade fasaderna och väggarna på husen i Andalusien.

Vita hus i Andalusien
Det finns en anledning till att husen i Andalusien är vita… Foto: Nick Kenrick, CC BY 2.0

Men den vita ytan är inte bara vald för att den är vacker – vitt reflekterar nämligen solens strålar, så husens temperatur regleras och hålls så låg som möjligt i det starka solljuset.

För oss svenskar, som får lite för lite sol, är Andalusien ett perfekt resmål. På inga andra platser i Europa skiner solen mer. Jag är övertygad om, att Andalusiens sol kommer göra ett stort intryck på dig också.

Resor till Andalusien

Hideaways är specialist på resor till Andalusien där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder. Du kan välja en resa i sökmotorn, eller be oss om en skräddarsydd resa, anpassad efter dina behov och önskemål. Läs mer om Hideaways urval av resor till Andalusien på vår hemsida.

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer