Ska du på semester till Europas kanske vackraste land? Här får du en snabbkurs i Kroatiens historia

Kroatien är för många som besöker landet för första gången en fantastisk och positiv överraskning. Inte bara är kusterna vackrare än du kan föreställa dig; maten och vinet övergår också ofta de förväntningar du kanske har – vår kollega Marie blev i alla fall tagen med storm, då hon utforskade den läckra gastronomin i Kroatien.

Men Kroatien är inte bara avslappning och livsnjutning med havsutsikt och ett gott glas vitt vin på balkongen, vajande palmer och delfiner som gör volter i horisonten. Landet är också proppfullt med historiska sevärdheter, och du kan spendera många timmar på sightseeing i de gamla städerna. Är du historiskt intresserad, är Kroatien med andra ord också ett otroligt spännande resmål. Här nedan följer en kortare inblick i den brokiga historia som har skapat landet vi idag känner som Kroatien.

Vi tar det från början…

Vi befinner oss på Balkan, så du kan nog räkna ut att historien är rätt komplicerad. Hittills går många aspekter av Kroatiens historia, och födelse som en självständig nation, att finna i mysteriets dimma. En av de saker som historiker är oeniga om, är om de tidigaste kroatiska stammarna var av slaviskt ursprung, och hur det kom sig att de faktiskt bostatte sig i landet.

Oplev såvel byen Split som det klare, turkise havvand, når du besøger Kroatien i din ferie. Her ses en båd på stranden nær Split. Foto: Hideaways
Havet nära Split i Kroatien.

Folkvandringar skapade Kroatien

Vad man däremot inte är oenig om, är att de första kroaterna högst troligen vandrade in i nuvarande Dalmatien (ja, här talar vi om det exotiska kustområdet med stränder, varifrån du har utsikt till myriader av frodiga småöar – och som dessutom har gett namn till hundsorten) och det dåvarande Pannonien på 600-talet. På den tiden härskade romarna över hela Medelhavsområdet, och de flesta slaviska stammarna levde tillbakadraget i markslandet i det land som idag är Ukraina. Här gick tiden med stamkrig och folkvandringar mot det man hoppades var ett bättre liv. 

Varifrån de första stammarna, som vandrade in i Kroatien, kom ifrån vet man inte säkert. Men det är inte osannolikt att det var några av de slaviska stammarna från det ukrainska marsklandet, som bosatte sig i de frodiga landområdena vid kusten. Här utvecklade de sig till starka stammar med markanta hövdingar som tog över makten efter Romarrikets fall, och härskade sedan över området i århundraden.

Kristendomen som grund till Kungariket Kroatien

Dalmatien kom senare under bysantinskt styrning, och Pannonien under franskt. Med tiden konverterades de flesta kroater till Kristendomen, och den gemensamma religiösa identiteten bidrog till att skapa ett band mellan de olika kroatiska stammarna, släkterna och klanerna – något som lade grunden till födslen av den samlade nationen. De kulturella banden till Rom blev också starkare på grund av den religiösa gemenskapen. Än idag är cirka 90 procent av kroaterna katoliker.

Nationens skapande kan dateras till år 925, då Kroaten uppstod som samlat kungarike i samband med kröningen av Kung Tomislav. I Zagreb kan du se en berömd ryttarstaty av Tomislav.

Disse håndlavede fiskefælder så vi i Kroatien; et af de smukkeste lande i Europa, du kan rejse på ferie til. Foto: Hideaways
Kroatiskt hantverk: fiskfällor

Tito – en brutal diktator över en trasig nation

Vi spolar fram till 1400-talet, då Kroatien blir en del av del av det österrikiska-ungerska kungadömet. Något som varade hela vägen fram till kejsarrikets fall år 1918. Detta var en period präglad av tumult i den misslyckade nationen “Kungariket för serberna, kroaterna och slovenerna”, som plågades av krigshandlingar mellan borgarna samt våldsamma revolutioner. Framförallt en revolutionär ledare, Josep Broz Tito, gjorde framsteg. Han var kommunist och blev sedermera president över den socialistiska federationen Jugoslavien år 1953. Han satt ganska länge på posten – som de flesta diktatorer gör – hela vägen fram till hans död 1980.

Tito hade inte bara en anmärkningsvärd militärisk och politisk karriär, utan också ett stökigt privatliv med ett otal affärer och äktenskap. Hans första hustru var den endast 14-åriga ryska flickan Pelagiia som han träffade under sin tid som krigsfånge i Ryssland. Hon födde fem barn i äktenskapet, varav endast ett överlevde. Efter flera andra äktenskap gifte han sig år 1952 med den 27-åriga Jovenka Broz, som blev känd som Jugoslaviens first lady. De hade ett olyckligt äktenskap med många nedgångar, som ofta inte var dolda för offentligheten.

Nyd Kroatiens strande på din ferie. Foto: Hideaways
Många av Kroatiens stränder präglas av småsten och klippor, och vattnet är något av de klaraste du kan uppleva…

Liksom händelserna i Titos privatliv inte var någon hemlighet, var hans hat till kyrkan också allmänt känt. Som barn hade han blivit slagen av en präst och vägrade därefter att någonsin träda in genom dörren till en kyrka. Hatet till kyrkan spelade bra med den kommunistiska ideologin, där religion betraktades som en skadlig folkrörelse. Vad som däremot inte riktigt följde den kommunistiska ideologin var Titos extravaganta levende, som bland annat innefattade 32 olika residens och åtskilliga privatflyg.

Krigen på 1990-talet

De etniska spänningarna, som tidigare hade präglat Jugoslavien, stagnerade under Titos diktatur, men efter hans död blev de sprickor i systemet, som länge hade funnit där, att växa större. Serben Slobodan Milosevic puffade för serbisk nationalism, och till sist förklarade Kroatien sig som självständig stat den 25 juni 1991 – en dag som firas som Statsdagen. Samtidigt förklarade de serber som levde i det kroatiska området Krajina sig som självständiga från Kroatien. Inbördeskriget var ett faktum.

Krigen i före detta Jugoslaven mellan 1991 och 1995 är den blodigaste händelsen i Europa sedan andra världskriget. Cirka 100.000 människor miste livet i samband med etniska utrensningar och kamper. Fredsavtalet år 1995 avslutade officiellt kriget och idag, 20 år senare, är Kroatien ett fredligt, res-vänligt och välfungerande land. Ett land du verkligen bör unna dig själv att uppleva.

Läs om resor till Kroatien med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer