Vacker natur och aktiv semester i Sierra Nevada

Alhambra i Granada
Alhambra i Granada

Om du vill åka på en aktiv semester i Andalusien, går det nästan inte att undvika att inkludera ett besök i Sierra Nevada, de imponerande bergen som ligger ganska nära kusten och staden Grenada.

Den mest uppenbara vägen ut från Grenada går uppför. De höga sluttningarna i Sierra Nevada är synliga mot söder, och är (som namnet antyder) snötäckta i tio månader. Bergen lockar alla som är intresserade i friluftsliv, och om du älskar att sticka iväg på vandringsturer, eller bara få njuta av lite frisk bergsluft, så är det bäst att åka till den fjärran (södra) bergsutkanten, kallad Alpujarras. Från Orgiva leder snirkliga vägar förbi en rad vitkalkade landsorter, som ligger på de branta sluttningarna där ett ihåligt molntäcke ger skymtar av de 3000 meter höga topparna. Tre av de högst belägna, och vackraste, vitkalkade landsorterna är Pampaneira, Bubion och Capileira.

På vandringstur i Sierra Nevada

Från Capileira kan du vandra längs kullerstensbelagda åsnestigar och gamla vattenkanaler, som förbinder landsorterna, eller så kan du följa en stig längs dalen till ett shelter vid foten av de tre topparna. Den bästa nybörjarturen är den gula rutten till Centro Electrico.

Capileira
Börja din tur i vackra, vitkalkade Capileira. Foto: ElojeadorCC BY-ND 2.0.

Det är en tur som tar cirka tre timmar att vandra, och de kan be om gratis broschyrer i kontoret vid Parque Nacional. En annan populär rutt är längs GR7s vandringsstig, som förbinder landsorterna på cirka 1000 meters höjd – även denna ligger relativt nära huvudvägen. Det finns också en del acequias (vattenkanaler) som du kan följa på din väg fram. Dessa löper ofta genom vackra ek- och pinjeskogar.

Om du vill testa dig på att övervinna de höga bergstopparna, kör det på sommaren bussar från Capileira till Mirador de Trevelez (2700 m.ö.h.). Därifrån kan du bestiga det 3479 meter höga berget Mulhacén, och vara nere igen efter sex-sju timmar för att sedan ta bussen vidare ner igen. Det finns också bussar som endast kör på helgen, från Granada till foten av det 3479 meter höga berget Veleta, som ligger över Sol y Nieves skidstation (2900 m.ö.h.) Det finns åtskilliga lokala grupper, som erbjuder guidade vandringsturer, mountainbiketurer, kanotturer, klättring, snöskovandringar, skidturer… och mycket, mycket mer.

Mulhacén
Vandring på Mulhacén ger sinne i själen. Foto: Johannes SchwanbeckCC BY 2.0.

Och om du hellre vill sticka iväg sittandes på hästryggen, rekommenderar alla en lokalt residerande brittisk kvinna med det speciella namnet Dallas Love. Hon erbjuder helgturer runt i Bubion, samt två längre turer (åtta dagar). På vintern kan du besöka den knappt så sköna, men inte desto mindre underhållande, skidresorten vid Sol y Nieve, 30 kilometer från Granada – det kör dagligen en buss. Föret är vanligtvis bra från januari till och med april, men det lever inte upp till varken alpin standard eller längder.

Utflykter i bil från Sierra Nevada

Costa Tropical

Du kan åka iväg på en andlöst vacker dagslång körtur, längs den smala bergsvägen från passet vid Suspiro del Moro (“morens suck”, som han gav då han njöt av den sista synen av staden innan han gav över den till de kristna), via Otivar, till kusten vid Almuñecar innan du vänder tillbaka längs motorvägen Motril-Granada. Totalt 150 kilometer. Lite avsides från bergslandskapet kan du ta en simtur vid de relativt outforskade stränderna vid Almuñecar och Salobreña.

SPA-staden Almuñecar de Granada

Cirka en timme väster om Granada, ligger en inte så välbesökt SPA-stad: Almuñecar de Granada. De varma baden kan dateras tillbaka till romarna och morerna (Al Hamma betyder “varma källor” på arabiska). Staden huserar också ett moriskt slott, åtskilliga kyrkor samt en romersk bro som du kan beundra medan du torkar.

Läs mer om resor med Hideaways till Andalusien i södra Spanien

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer