Escapeaway official logo
Smaka på Venedigs berömda aperitif

Smaka på Venedigs berömda aperitif

Skrevet av Marie

2024-02-22

Smaka på Venedigs berömda aperitif

Var och en, som har varit i Venezia (Venedig) med omnejd, om så endast för en dag, kan omöjligt ha undgått att se de lokala invånarna dricka en orangefärgad drink i barerna - att ta sig en "Spritz" eller två som aperitif, är nämligen lika naturligt för Venedigs invånare, som det är för en dansk att dricka en fatöl.

Detta är en tradition som samlar hela befolkningen, från unga och gamla; arbetare och akademiker; män och kvinnor... jag du ska inte bli förvånad om du ser en kvinna amma ett barn med ena armen, medan hon höjer glaset med Spritz med den andra! Och det kan man ju tycka vad man vill om...

Inflytandet från Österrike

Sådär omedelbart, låter ordet "Spritz" kan inte helt italienskt. Faktum är, att det i grunden är tyska, och betyder "stänk". Drinken kom till Veneto med den österrikiska ockupationsmakten i början av 1800-talet (och i samma veva kom också diverse bakverk till Venedig, som än idag lagas i staden - till exempel "Krantz", "Strudel" och "Knapfen"), och den bestod ursprungligen av vin med ett stänk vatten. Men där upphör alla likheter. För vilket är rätt förhållande mellan vin och vatten? Ska det vara kranvatten eller mineralvatten? Andra ingredienser?

Här kan du se alla våra semesterbostäder och hotell i regionen Veneto där Venedig ligger

Kasta dig ut i en orange ocean!

I Veneto hr drinken utvecklats till en lite starkare version, då man här blandar en bitter likör (oftast Campari eller Aperol, men det kan också vara en mer glögg-aktig venetiansk Select, bitterlikören Cynar eller Gran Classico från Turin) i vinet - som i sin tur kan vara mousserande eller inte - och vattnet.

Image

Drinken Spritz kom till Veneto med den österrikiska ockupationsmakten i börja av 1800-talet, och bestod ursprungligen av vin med ett stänk vatten.

Ingrediensernas förhållande mellan varandra? Det beror helt och hållet på vem som beställer drinken, och vem som gör den, men för enkelhetens skulle kan vi säga att det ska vara lika delar av varje. Drinken serveras i ett så kallat lowball-glas, i ett elegant rödvinsglas, eller... ja, i vad du vill, och så garneras den eventuellt med en skiva apelsin och en grön oliv - men igen, det är upp till dig och bartendern. Några istärningar hör naturligtvis också till. Det finns nästan inga gränser för kombinationsmöjligheterna, och varje bartender har säkert sin egen version.

Du kan således själv styra hur stark din aperitif ska vara, för Campani har en alkoholgrad på 25%, medan Aperol endast har 11% - och du behöver ju inte be om en shot gin i drinken, även om det också förekommer. Du kan också blanda i mer vatten, eller utesluta det helt och hållet och istället nöjas med den bittra likören tillsammans med Prosecco (praktfullt!). Summan av summarum, du får experimentera tills du hittar din helt personliga version - det kan vara ett långvarigt arbete, men tråkigt blir det inte!

En aperitif där alla kan delta...

Venedig är känd för att vara en dyr stad att besöka och bo i, och det är då sant att både hotell och restauranger (för att inte nämna de fasansfullt dyra offentliga transporterna) har en ganska hög prisnivå. Men Venedigs invånare har - med rätta - ett rykte om sig att tycka om att dricka, och just alkoholhaltiga drycker är faktiskt billigare i staden än på många andra platser. Jag har till exempel beställt in ett glas "ombra" (det lokala namnet för ett glas vin, som fritt kan översättas till "ett glas i skuggan") för 60 cent, och en solid stor Spritz för runt 2,50 Euro (!).

Image

Traditionen att dricka Spritz samlar hela Venetos befolkning...

Okej, någon gång har jag fått betala 3,00 Euro, men då har det också varit lyxmodellen i ett stort vinglas, med lika delar Campari och Prosecco. Men samtidigt har jag också varit nere på 1,50 Euro per glas, då jag har besökt ett av stadens mindre frekventerade områden.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Venedig här

Mitt eget favoritställe

Jag överlåter gärna till andra, att sätta sig på Markusplatsens inneställe "Florian", och betala 10 Euro för en espresso (och ännu mer när den fruktansvärda musiken spelar), för att istället gå till Campo Cesare Battisti, cirka 100 meter från Rialtobron, där lokalinvånarna hänger på Bar Mercà. Här kan du får 20 rödvin och lika många vita viner, till ett pris mellan 2,00 och 15,00 euro per glas, samt vidunderliga, generösa Spritz för 2,50 euro för standardversionen. Och till detta serveras små härliga mackor av hög kvalitet (normalt sätt är det 8-10 olika att välja emellan), för 1,50 euro styck. Baren är i grund och botten ett hål i väggen, och gästerna nyttjar hela torget med omnejd som stående buffet.

Du blir serverad allt i fina vinglas, och dina mackor levereras på vackra tallrikar, men det är fritt fram att vandra runt om du är försiktig med varorna. Själv gick jag och min fru ner till Canal Grande och njöt av vår måltid i solen, i de mest romantiska omgivningarna. Vem hade kunnat tro, att två personer kunde släcka törsten och äta sig mätt i toppklass, för under 200 kronor? Och tro det eller ej: inte en av 10 gäster i baren var turist! Mer autentiskt än så blir det inte!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst....glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell