Smaka på Siciliens svarta gris på semestern

Hästar, grisar, kor och får, är kanske inte det första som dyker upp i tanken, när du tänker på en semester på Sicilien. Det är nog snarare bilder med sol och värme, branta klippkuster, ett rikt kulturarv och naturligtvis god mat och gott vin, som tar plats i sinnet. Men den fantastiska maten kommer ju någonstans ifrån – och det är bland annat från den helt unika, svarta, sicilianska grisen Suino Nero dei Nebrodi, känd för sitt särdeles välsmakande och magra kött.

Siciliens djurliv är extremt varierat

Nebrodi-grisen, som du kan möta i Nebrodi-reservatet vid Ragusa, må kämpa om platsen med många andra djurarter på den relativt lilla ön, för Sicilien är en ö som är rik på liv, såväl djur – som människoliv. Ön är tätt befolkad, och har ett invånarantal som är lika stort som hela Danmarks.

Glade grise smager bedst. Forkæl din gane med kød fra det traditionelle Nebrodi-svin på din ferie på Sicilien. Foto: Wikiwand
Glada grisar smakar bäst. Skäm bort din gom med kött från Nebrodi-grisen på din semester på Sicilien. Foto: Wikiwand

Värmen och den frodiga, rika jorden – vars rikedom bland annat kommer från mineraler från vulkanen Etna – har möjliggjort att ön utvecklat en ovanligt hög biodiversitet (variation av djur- och växtarter). Italiens största biodiversitet, för att vara exakt. Tidigare fanns det t.ex. inte mindre än 10 olika svarta grisarter på Sicilien, som betade och rullade sig i lera på bergssluttningarna.

Den svarta grisen är på väg tillbaka till middagsborden på Sicilien

När du under semestern kör en tur genom Nebrodireservatet, ska du se dig för. Du kan nämligen mycket väl överraskas av en grin eller en häst, som tar sig fram från skogsbrynet, och i sitt eget tempo passerar vägen – kanske för att hitta en skön viloplats på den andra sidan. Djuren lever på många sätt ett naturligt liv här, och som vi vet är det inte mycket som smakar bättre, än kött från djur som varit glada och fria.

De sorte svin på Sicilien er presset af konventionelle landbrugssvin - men udviklingen er ved at vende. Foto: Daily Greatest
De svarta grisarna på Sicilien är pressade av konventionella lantbruksgrisar – men utvecklingen är på väg at vända. Foto: Daily Greatest

Nebrodi-grisarna har dock pressats av utvecklingen de senaste århundraden, där det konventionella lantbruket med imponerande svinarter har kunna leverera billigare kött. Den möjligheten existerade inte innan industrialiseringen, och under de cirka 2500 år som man uppfattar att djuret har existerat på ön, har den under de flesta perioder varit en fast del av befolkningens gastronomi – inte minst bland välmående, eller när något speciellt skulle firas.

Läs mer om italiensk mat och vin här

Då en lokal trattoria-ägare tog saken – och grisen – i egna händer

Då araberna intog Sicilien på 800-talet, var det av religiösa orsaker inte så stor efterfrågan på griskött, men den steg kraftigt igen, då normanderna tog över. Framförallt sedan Italiens enande 1861, en process som natuligt medförde att regionerna och öarna gradvis förlorade lite av deras särprägel, har det gått tillbaka för den svarta grisen igen, vars magra och smakfulla kött är en fröjd även för den största gourmanden. Det vill säga, fram tills idag, då bestånden fortfarande stiger. Det gör de tack vare en stigande efterfrågan på kött från okonventionella lantbruk och djurhållning, som skylls på nutidens större fokus på kvalitet och djurhållning.

Slanke og adrætte. På Trattoria Fratelli Borrello kan du smage på lækkert tilberedt kød fra Siciliens traditionelle, fritgående svin. Foto: Trattoria Fratelli Borrello
Slanka och lättrörliga. På Trattoria Fratelli Borrello kan du smaka på läckert tillagat kött från Siciliens traditionella, frigående grisar. Foto: Trattoria Fratelli Borrello

Dessutom har en handfull beslutsamma, sicilianska bönder bidragit till att ge bestånden en resning. En av dem är Pippo Borrello, som tillsammans med sin familj driver ett av Ragusa-området mest populära trattorior, Trattoria Fratello Borello. Han föredrar att servera den lokala, historiska grisarten till sina gäster, men hade svårt att hitta tillräckligt med kött hos de lokala bönderna. Så då började han att själv föda upp grisarna, och idag är hans bestånd störst på egnen.

Intresserad av en resa till Sicilien? Besök då denna sida, där du hittar alla våra semesterbostäder och hotell på ön.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer