Smaka på Portugals sju gastronomiska vidunder

Pastel de Nata (Belem)
Pastel de Nata från stadsdelen Belém finns med bland Portugals sju gastronomiska vidunder. Foto: Daniel Cukier. Uppladdat under licensen CC BY-ND 2.0

Portugiserna har sedan 2007 varje år korat landets bästa stränder, naturplatser och monument etc, under titeln Sete Maravilhas de Portugal (sju vidunder från Portugal). År 2011 kom turen till landets gastronomiska rikedomar under titeln Sete Maravilhas da Gastronomia. Målet med att utse dessa kulinariska vidunder, var att sprida och främja kunskapen om Portugals gastronomiska arv – både för att stärka den nationella identiteten, samt för att profilera Portugal som turistdestination.

Här nedan kan du se vilka traditionella portugisiska rätter som lyckades ta en plats på den ärofyllda listan.

Vinnarna av “Sete Maravilhas de Portugal”

  • Alheira de Mirandela (Trás-os-Montes e Alto Douro) – förrätt med en korv som i huvudsak är gjord på fjäderfä och vilt
  • Queijo Serra da Estrela – (Beira Interior e Beira Litoral) – förrätt av krämig fårost lagad i Serra da Estrela
  • Caldo Verde (Entre Douro e Minho) – Portugals nationalsoppa som består av potatis med fint skuren grönkål och en skiva chourico
  • Arroz de Marisco (Estremadura e Ribatejo) – risrätt med fisk och skaldjur, som t.ex. räkor, musslor, krabba och hummer m.m.
  • Sardinha Assada (Lisboa e Setúbal) – grillade sardiner
  • Leitão da Bairrada (Beira Litoral) –  spädgris från Bairrada
  • Pastel de Belém (Lisboa e Setúbal) – Lissabons unika kaka av spröd filodeg fylld med grädde och vanilj

Jakten på det portugisiska kökets sju vidunder startade med ett fält på hela 70 nationella rätter, som därefter minskades till 21 finalister. Det var tre rätter i sju kategorier: förrätter, soppor, skaldjur, fisk, kött, vilt och desserter. Till sist valde portugiserna alltså en vinnare i varje kategori och därmed uppstod listan på de sju ovan nämna rätterna.

Portugals gastronomiska identitet

Gemensamt för de rätter, som deltog i tävlingen, är att de avspeglar det traditionella portugisiska köket, men gärna också med en modern touch. Målet är, att den slutliga menyn, ska avspegla ingredienser och produkter från olika portugisiska regioner.

Hitta resor till Portugal med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer